Σε τροχιά αποκατάστασης αναστύλωσης και απόδοσής του στην πόλη, βρίσκεται το Μπεζεστένι, ένα από τα σημαντικότερα και εμβληματικότερα μνημεία της Λάρισας.
Στο Μπεζεστένι, το οποίο μαζί με τα άλλα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία που δεσπόζουν στο λόφο του Φρουρίου, εκτελούνται ήδη εργασίες, μετά την χρηματοδότηση που διασφάλισε με επίμονες προσπάθειες η δημοτική αρχή του Απ. Καλογιάννη από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) του υπουργείου Ανάπτυξης το 2018. Το έργο χρηματοδοτείται με 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΠ.Αν.Ε.Κ, ενώ άλλα 2,9 εκατ. θα διαθέσει ο Δήμος προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα.
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο τεχνικών Εργων Γ. Σούλτη και τον ανα. Προιστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θ. Πατσιούρα βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μπεζεστένι, όπου τον υποδέχθηκε η προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και στελέχη της Εφορείας.
Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για την εξέλιξη τη α’ φάση των εργασιών που εκτελούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη προκήρυξη για την επόμενη φάση. Σημειώνεται πως το έργο αφορά τη συντήρηση, αναστήλωση του μνημείου και την επαναλειτουργία του, με εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.
Η βιοκλιματική μελέτη του κτιρίου περιλαμβάνει την επανακατασκευή των έξι θόλων με ελαφριά διαφανή κατασκευή με ανοίγματα για την κυκλοφορία του αέρα (με υπερύψωση) , την συντήρηση και αναστύλωση των πέτρινων τοίχων, την κατασκευή εσωτερικού φέροντα οργανισμού με μεταλλική κατασκευή, την κατασκευή εσωτερικού παταριού και όλων των Η-Μ εργασιών και εγκαταστάσεων που απαιτούνται. Παράπλευρα του μνημείου θα κατασκευαστεί υπόγειο κτήριο στο οποίο θα στεγαστούν αποθήκες, τουαλέτες και οι κεντρικές ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Καλογιάννης σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την χαρά και την ικανοποίησή του για την έναρξη και την πρόοδο των εργασιών, τονίζοντας ότι αποτελούσε διακαή πόθο η αναστύλωση του μνημείου και η επανάχρησή του.
Παράλληλα, τόνισε ότι με το γκρέμισμα κτιρίου που βρίσκεται απέναντι από το Μπεζεστένι, όπως και με την δημιουργία του Ρολογιού της Λάρισας – για το οποίο αναμένεται η εκκίνηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού – ο κ. Καλογιάννης υπογράμμισε ότι «θα αλλάξει η εικόνα του Φρουρίου». Επίσης, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα και η κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτιρίου επί της οδού Μητροπολίτου Αμβροσίου, δίπλα στο πισω μέρος του Α’ Αρχαίου Θεάτρου.
Την ικανοποίηση και τη χαρά της για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την πορεία των εργασιών εξέφρασε και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Στ. Σδρόλια.
Το Μπεζεστένι
Η ονομασία Mπεζεστένι σημαίνει αγορά υφασμάτων καθώς προέρχεται από την αραβική λέξη bez που σημαίνει βαμβακερό και τη λέξη bezzaz που σημαίνει έμπορος υφασμάτων.
Χτίστηκε από τους Οθωμανούς και είναι ένα από τα λίγα μνημεία οθωμανικής αρχιτεκτονικής που διατηρούνται στον ελλαδικό χώρο. Το Μπεζεστένι της Λάρισας είναι ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο διαστάσεων 30 επί 20 μέτρα χτισμένο από μεγάλες πέτρες και πλίνθους. Εικάζεται πως ο χώρος αυτός ήταν το θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονταν οι περιουσίες των πλουσίων της περιοχής καθώς και το αρχειοφυλάκιο της πόλης.
Η κατασκευή του διήρκεσε είκοσι δύο χρόνια από το 1484 έως 1506 μ.Χ. Μετά την ανέγερσή του αποτέλεσε τον εμπορικό πυρήνα της πόλης καθώς γύρω από αυτό αναπτύχθηκε η αγορά.
Στο Μπεζεστένι εκτός από το εμπόριο εισαγομένων και ντόπιων υφασμάτων γίνονταν αγοραπωλησίες χρυσού, ασημιού, κοσμημάτων, ειδών από κεχριμπάρι και πολύτιμων πετρών. Φυλάσσονταν πολύτιμα αγαθά, οι κληρονομιές των πολιτών και περιουσίες πλούσιων μουσουλμάνων. Επίσης, εκεί γινόταν ο έλεγχος της ποιότητας των εμπορευμάτων και καθορίζονταν οι ισοτιμίες των νομισμάτων.
Στη βόρεια πλευρά του υπήρχε το θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονταν αρχεία και διάφορα πολύτιμα έγγραφα. Ήταν το κέντρο της λαρισαϊκής αγοράς, το ζωτικότερο τμήμα της. Ήταν πυρήνας της οικονομικής δραστηριότητας και των πολυάριθμων επαγγελματικών συντεχνιών της, καθώς γύρω από αυτό οργανώθηκε το εμπορικό τμήμα της πόλης με το τσαρσί (μεγάλη μόνιμη αγορά) και το παζάρι (ο χώρος της υπαίθριας εβδομαδιαίας αγοράς).
Διατήρησε τον εμπορικό του χαρακτήρα μέχρι τον 18ο αιώνα. Στα τέλη του 19ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως πυριτιδαποθήκη.
Τo Mπεζεστένι ήταν σημαντικός θεσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι οθωμανικές πόλεις χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες, σε αυτές που είχαν Μπεζεστένι και αυτές που δεν είχαν. Η γεωπολιτική θέση της Λάρισας και η πλούσια ενδοχώρα της αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα για τους Οθωμανούς κατακτητές, ώστε να αναπτυχθούν βιοτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες. Έτσι, κατατάσσεται ως πρώτη πόλη στη Θεσσαλία στην παραγωγή αλλά και στα φορολογικά έσοδα για το οθωμανικό κράτος. Η ύπαρξη του σε μία πόλη ήταν δείγμα πως η πόλη ήταν σπουδαίο εμπορικό κέντρο με πολύ σημαντική κίνηση.