Την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί λύση στην αναστάτωση που προκλήθηκε στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς, λόγω αδυναμίας πώλησης των πράσινων μήλων, ζητά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του προς τον Υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη.
Αφορμή για την ερώτηση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Λαρίσης αποτέλεσε το πρόβλημα του καφετιάσματος της επιφάνειας των μήλων, λίγες μέρες μετά την έξοδό τους από τα ψυγεία, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη υποβάθμιση της εμπορικής τους αξίας, φαινόμενο το οποίο οφείλεται στην απαγόρευση της χρήσης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων με τη δραστική ουσία διφενυλαμίνη, κατόπιν σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταργηθείσα δραστική ουσία επιτράπηκε να χρησιμοποιηθεί κατ’ εξαίρεση, για 120 ημέρες, σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, που σημειωτέον παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα με τα ελληνικά. Με βάση αυτό το δεδομένο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είχε υποβάλλει γραπτό αίτημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατ’ εξαίρεση έγκριση χρήσης της εν λόγω δραστικής ουσίας, χωρίς να λάβει, όμως, μέχρι σήμερα καμία απάντηση. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η αδυναμία των παραγωγών να εμπορευθούν τα πράσινα μήλα παραγωγής 2011, τα οποία εξακολουθούν και παραμένουν αδιάθετα στα ψυγεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους. Επιπλέον, η για άλλη μία φορά καθυστερημένη αντίδραση από πλευράς Υπουργείου στο να καθοδηγήσει και να ενημερώσει αναλόγως τους παραγωγούς μήλων, είχε ως αποτέλεσμα αυτοί να αποκλειστούν από παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές, λόγω άλλων ομοειδών ανταγωνιστικών προϊόντων, αγορές οι οποίες είναι δύσκολο να ξανακερδηθούν».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί των παραγωγών ότι άλλες χώρες της Ε.Ε έχουν χρησιμοποιήσει κατ’ εξαίρεση την δραστική ουσία της διφενυλαμίνης ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν τα μήλα τους στην αγορά και αν ναι γιατί δεν έγινε το ίδιο και για τα ελληνικά μήλα. Επιπλέον, ζητά να ληφθεί μέριμνα από πλευράς του Υπουργείου για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, προκειμένου να καθοδηγηθούν αναλόγως οι μηλοπαραγωγοί, ώστε να πουλήσουν με ασφάλεια τα προϊόντα τους και να αποφευχθεί περεταίρω αποκλεισμός τους από ευρωπαϊκές αγορές.