Ειδήσεις

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα προστασίας της καλλιέργειας βαμβακιού


Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας το νέο Πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας έτους 2020 για την Π.Ε. Λάρισας. Λόγω της καθυστερημένης έγκρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαιτίας και των ειδικών συνθηκών του κορωνοϊού, το Πρόγραμμα προστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη διαδικασία της εκτός ημερησίας διάταξης, ώστε να εφαρμοσθεί άμεσα με την έκδοση των σχετικών γεωργικών προειδοποιήσεων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με κύριο σκοπό την αύξηση της παραγωγής ποιοτικού βαμβακιού, σε συνδυασμό με τη μείωση των εισροών, τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της υπαίθρου.

Στην Π.Ε. Λάρισας καλλιεργούνται 322.244 στρ βαμβακιού περίπου, που αντιστοιχεί στο 11% της συνολικής έκτασης βαμβακιού της χώρας, ενώ δραστηριοποιούνται 4.503 βαμβακοπαραγωγοί (10% του συνόλου της χώρας). Η μεγάλη οικονομική σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας και οι ολοένα αυξανόμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και οι σχετικοί περιορισμοί που τίθενται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών, καθώς και την ανάγκη για στοχευμένη και αποτελεσματική φυτοπροστασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κάθε χρόνο εφαρμόζει συστήματα παρακολούθησης των κυριότερων εχθρών του βαμβακιού, όπως είναι το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, επιτυγχάνοντας τους στόχους με τη μικρότερη δυνατή χρήση γεωργικών φαρμάκων, εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους και διασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα στους βαμβακοπαραγωγούς.

 

Προηγούμενο άρθρο Έργα οδικής ασφάλειας στο δρόμο που συνδέει το Πολυνέρι με τη Λεύκη
Επόμενο άρθρο «Παιχνίδια Ζευγαριών» στον θερινό κινηματογράφο