«Προσδοκούμε από όλους τους εταίρους μας να συνδράμουν την προσπάθεια που γίνεται για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, που θα είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης, όλων των πολιτών της, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς προνομιούχους και ριγμένους. Τώρα είναι η ευκαιρία για την επίτευξη αυτού του στόχου που μπορεί να κάνει την ΕΕ πιο ενωμένη και πιο δυνατή. Σε αντίθετη περίπτωση αργά ή γρήγορα θα επικρατήσουν φυγόκεντρες δυνάμεις, διαλυτικές τάσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και τότε όλοι θα είμαστε χαμένοι». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του της Πολωνικής Βουλής για το μεταναστευτικό. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Γιάννης Λοβέρδος και η πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Πολωνίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, κα Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός ξεκαθάρισε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά ο Κανονισμός του Δουβλίνο ΙΙ. Οι χώρες που έχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δεν μπορεί να έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, δεν πρέπει -και δεν θα αναλάβουν- την αποκλειστική ευθύνη έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, έναντι οποιονδήποτε οικονομικών ανταλλαγμάτων. Η αλληλεγγύη πρέπει να εφαρμόζεται στην πράξη. Οι υπάρχοντες πρόσφυγες θα πρέπει να κατανεμηθούν αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη. Και είναι αδιανόητο να υπάρχει άρνηση ακόμη και για τους ασυνόδευτους ανήλικους, που τουλάχιστον το ανθρωπιστικό καθήκον θα έπρεπε να οδηγήσει στην αποδοχή της παραλαβής αναλογικά ενός μέρους από τους περίπου 5.000 που ζουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή».
Απόπειρα εισβολής…
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η χώρα μας αντιμετώπισε μια πραγματική εισβολή στα χερσαία της σύνορα, από παράτυπους κατά συντριπτική πλειοψηφία μετανάστες, ενορχηστρωμένη από το τουρκικό κράτος, που θέλησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό για να εκβιάσει την ευρωπαϊκή αρωγή στη Συρία αλλά και αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Άγκυρα. Η απροκάλυπτη αυτή ενέργεια της Άγκυρας είναι κατάφωρη παραβίαση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ήδη, με προκλητικές δηλώσεις Τούρκοι υπουργοί προαναγγέλλουν ότι θα οργανώσουν εκ νέου τη μετάβαση μεταναστών στα χερσαία σύνορά μας για να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη. Η σθεναρή στάση των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας απέτρεψε αυτή την εισβολή. Και σε αυτήν την επιχείρηση είχαμε δίπλα μας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πολλά κράτη μέλη, που έστειλαν δυνάμεις και μέσα τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαίωσαν και στην πράξη ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Στη δευτερολογία του ο κυβερνητικός βουλευτής ζήτησε από τους συνομιλητές του να καλέσουν «την κυβέρνηση της Πολωνίας να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των ελληνικών αρχών για τη μετεγκατάσταση έστω ασυνόδευτων παιδιών, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της τραγωδίας», έκκληση την οποία δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν.
Η αντιπροσωπεία της Βουλής της Πολωνίας αποτελείτο από τους κ.κ. Wiesław Szczepański, πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, Marek Ast, πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Stanisław Tyszka, πρόεδρο της Επιτροπής υποθέσεων για την ΕΕ.