Ειδήσεις

Απαράδεκτη αναστάτωση μαθητών σχετικά με την επιλογή Τμημάτων στο μηχανογραφικό


Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Μετά την τελευταία Απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας Αριθμ. 77275/Ζ1/ΦΕΚ Β/2549 της 25Ης Ιουνίου 2020, στα πλαίσια του καθιερωμένου και τυπικού προσδιορισμού των ακαδημαϊκών αντιστοιχιών, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Χώρας χωρίζονται με αδιαφανή κριτήρια σε «παλαιά», και «νέα» αναλόγως εάν έχουν ιδρυθεί πριν ή μετά τους νόμους της ένωσης των ΤΕΙ και των Πανεπιστήμιων, οι οποίοι έλαβαν χώρα το 2018 και 2019. Αυτή η διαφοροποίηση αντιβαίνει την ομαλή ακαδημαϊκή ζωή και αυτοπροσδιορισμό των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, δημιουργεί αναίτια αναστάτωση στους υπάρχοντες φοιτητές οι οποίοι φοιτούν στα «νέα» Τμήματα, αλλά και στους γονείς και μαθητές οι οποίοι καλούνται να συμπληρώσουν τα Μηχανογραφικά Δελτία με τα οποία δηλώνουν τις επιλογές τους για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια κατά το ΑΕ 2020-2021. Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις περυσινές αντιστοιχήσεις, αλλά και αυτό που επιτάσσει η κοινή λογική, ενώ υποκρύπτει δυσχέρειες και εμπόδια στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των «νέων» Τμημάτων. Για παράδειγμα ποια διαφοροποίηση μπορεί να υπάρχει στο «νέο» Τμήμα Νοσηλευτικής της Λάρισας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) με το «παλαιό» Τμήμα Νοσηλευτικής των Αθηνών (ΕΚΠΑ), όταν υπάρχει απόλυτη αντιστοίχιση στα προγράμματα σπουδών και στον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των δύο Τμημάτων? Είναι γνωστό ότι η ακαδημαϊκή αντιστοίχιση δύο Τμημάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τα κοινά επαγγελματικά τους δικαιώματα. Έτσι οι απόφοιτοι του Πανεπιστημιακού Τμήματος Νοσηλευτικής της Λάρισας για να έχουν τα αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Αθήνας θα πρέπει να έχουν ακαδημαϊκή αντιστοίχιση, κάτι το οποίο αποκλείεται με αυτή την απόφαση! Αυτό δημιουργεί αναστάτωση και εύλογη ανασφάλεια στους φοιτητές των «νέων» Τμημάτων που ήδη φοιτούν! Επιπλέον οι γονείς και απόφοιτοι Λυκείων που θέλουν να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο κάποιο «νέο» Τμήμα βρίσκονται σε δίλημμα για την επιλογή, εύλογα αναλογιζόμενοι αυτή τη διαφοροποίηση. Κάτι που αναμένεται να επιδράσει δυσμενώς στη βάση εισαγωγής των «νέων» Τμημάτων και θα οδηγήσει εν τέλει στην απαξίωσή τους.

Με βάση αυτά τα δυσμενή δεδομένα για τους φοιτητές που σπουδάζουν ήδη στα «νέα» Τμήματα, αλλά και για τους γονείς και απόφοιτους των Λυκείων που καλούνται να επιλέξουν Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής, καταθέτω πρόταση έκδοσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας Ψηφίσματος συμπαράστασης  προς το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο και θα καλείται η συντεταγμένη Πολιτεία να επέμβει άμεσα για την ανάκληση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Σε αυτό, θα πρέπει να προταθεί ως επιτακτική ανάγκη:

  • Για την άμεση και έγκαιρη ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης πριν τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων του 2020, και
  • Την απόλυτη τήρηση ακαδημαϊκών κριτηρίων στην αντιστοίχιση μεταξύ ομοειδών ακαδημαϊκών τμημάτων της χώρας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απαρτιζόμενο από 18 «νέα» Πανεπιστημιακά Τμήματα, ανήκει στα τρία μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας κι αποτελεί από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οφείλει λοιπόν το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποδώσει τον ανάλογο σεβασμό και φροντίδα όχι μόνο για τους φοιτητές και το προσωπικό του, αλλά και για τους απόφοιτους των Λυκείων και τους γονείς τους που προβληματίζονται για τη φοίτηση στα «νέα» και πολλά υποσχόμενα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας.

Προηγούμενο άρθρο Ομόφωνο ψήφισμα για την υποβάθμιση των οικονομικών μαθημάτων
Επόμενο άρθρο 60 νέα έργα πνοής σε όλη τη Θεσσαλία από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης