Κέλλας: Στήριξη εργασίας και επιχειρηματικότητας σε συνθήκες ασφάλειας


Tags |

«Η ανάπτυξη επιτυγχάνεται σε συνθήκες ασφάλειας. Παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματός μας, αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επιτυχία την αναπάντεχη πανδημία του κορονοϊού και την κρίση που προκλήθηκε στην παγκόσμια οικονομία καθώς και την πρωτοφανή επιθετικότητα της Άγκυρας, η οποία αποπειράθηκε να παραβιάσει τα σύνορα της χώρας μας εργαλειοποιώντας μεταναστευτικές ροές.»

Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της πλειοψηφίας και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας:

«Τις τελευταίες μέρες βρεθήκαμε εκ νέου αντιμέτωποι με την προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, έπειτα και από την προσβολή της παγκόσμιας κληρονομιάς στην Αγία Σοφία.

Κι αυτή τη φορά, όμως, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, δια των Ενόπλων Δυνάμεων και της διπλωματίας, προασπίζονται την εθνική μας ασφάλεια και κυριαρχία με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν φοβόμαστε κι έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας!».

Στήριξη οικονομικής δραστηριότητας, αύξηση ελέγχων κατά 600%

Ο Λαρισαίος πολιτικός παρουσίασε το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προάγει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, τη στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

Σε σχέση με τους ελέγχους στην αγορά, τόνισε ότι κατά τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 600%, οι καταλογισμοί παραβάσεων κατά 323%, το ύψος των προστίμων κατά 470%, οι κατασχέσεις σε κιλά κατά 712% και οι κατασχέσεις σε τεμάχια κατά 1135%.

Παράταση επενδυτικών σχεδίων

Περαιτέρω, ο εισηγητής της πλειοψηφίας αναφέρθηκε στην παράταση των επενδυτικών σχεδίων, που υπήχθησαν στους αναπτυξιακούς νόμους, έως 31.12.2021, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για την παροχή κινήτρων για στρατηγικές επενδύσεις μείζονος σημασίας, που διαμορφώνουν ένα αξιόπιστο πλαίσιο ανάπτυξης πολλαπλών οικονομικών δραστηριοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται  πλέον και η αθλητική οικονομία, με τη συμπερίληψη των αθλητικών εγκαταστάσεων στα καθεστώτα ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου.

Διασύνδεση έρευνας με αγορά εργασίας

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ έδωσε έμφαση στις διατάξεις για την έρευνα και την καινοτομία και την αναστροφή του «brain drain». Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, επιπλέον των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, στόχος της Κυβέρνησης είναι η διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας πως στο νομοσχέδιο ορίζονται η τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ώστε να εκπίπτει το 100% των δαπανών για επιστημονική έρευνα και η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων στο οποίο θα εγγράφονται οι startups.

Συνδυαστικά, πρόσθεσε πως προβλέπεται η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος, ανάλογα με την εισφορά σε νεοφυή επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο, καθώς και η φοροαπαλλαγή, η απαλλαγή από κράτηση ή ασφαλιστική εισφορά των υποτροφιών του ΕΛΙΔΕΚ.

Ενίσχυση απορροφητικότητας κονδυλίων

Τέλος, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε σε ειδικότερες αναπτυξιακές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που ενισχύουν την απορροφητικότητα των κονδυλίων της περιόδου 2014-2020 και προάγουν την υλοποίηση νέων ή συνεχιζόμενων έργων ή μελετών από το εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με πόρους που προέρχονται από την εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.».