Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για δήθεν προστασία των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοιού σε οίκους ευγηρίας στην Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης, των περιφερειών και δήμων, ούτε σχέδιο, ούτε έχουν ληφθεί κάποια μέτρα για τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών, των οίκων ευγηρίας και την ιατρική κάλυψη όλων των ιδρυμάτων και δομών της Πρόνοιας για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα σ’ αυτούς τους χώρους.
Είναι γνωστό ότι και στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς, υπάρχουν πολλές ιδιωτικές κλινικές που λειτουργούν και ως χώροι φιλοξενίας ηλικιωμένων και διάφορα γηροκομεία, οίκοι ευγηρίας που φιλοξενούν συνολικά πολλές εκατοντάδες ηλικιωμένους ανθρώπους που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και ταυτόχρονα πολλοί από αυτούς αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Εκτεθειμένοι βέβαια στον κίνδυνο βρίσκονται και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους χώρους.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαικής Συσπείρωσης καλούν την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, να μας ενημερώσει τι σχεδιασμός υπάρχει από την περιφέρεια και την κυβέρνηση και τι μέτρα έχουν παρθεί για τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών, των οίκων ευγηρίας και την ιατρική κάλυψη όλων των ιδρυμάτων και δομών της Πρόνοιας για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα.
Παράλληλα ζητούν από την περιφέρεια Θεσσαλίας, να υλοποιήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση:
- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων σ’ αυτούς και σε όλους τους τόπους δουλειάς, με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας.
- Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην δημόσια και ιδιωτική Υγεία και Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια, εργοτάξια), στο Εμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό, κλπ, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
- Ειδικά μέτρα και τακτικούς ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές, στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα. Άμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων ή ιδρυμάτων που έχουν κλείσει, για να αποσυμφορηθούν αυτοί οι χώροι.
- Σχέδιο επίταξης ξενοδοχείων αν χρειασθεί, για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των περιθαλπόμενων σε αυτά τα ιδρύματα, για να μην υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος συγχρωτισμός και ταυτόχρονα να μπορέσουν να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι που αυτήν τη στιγμή είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν. Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας των δομών του ιδιωτικού τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και να είναι πλήρως ενταγμένος στον κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
- Σχέδιο επίταξης όλων των δομών της Ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
Ταυτόχρονα να διεκδικήσει:
- Την δημιουργία πολλών νέων κλινών ΜΕΘ και γενικότερα, πλήρως εξοπλισμένων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με την προμήθεια όλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Την ανάπτυξη της ΠΦΥ, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης.
- Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών εργαζομένων σε όλες τις δομές Υγείας (δημόσιας και ιδιωτικής). Καμία απόλυση.
- Την στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση όλων των ήδη εργαζομένων των ιδρυμάτων και δομών της Πρόνοιας, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους, την πανδημία.