«Οφείλουμε να επενδύσουμε περισσότερο στη γενετική βελτίωση των αυτόχθονων ελληνικών φυλών, όχι μόνο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανθεκτικότητας των ζώων. Είναι μύθος ότι οι αυτόχθονες φυλές δεν μπορούν να είναι παραγωγικές. Η σοβαρή δουλειά με τη γενετική βελτίωση που γίνεται στο χιώτικο πρόβατο μαρτυρά του λόγου το αληθές». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρουσίασε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη τους εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων Φυλής Χίου, που από το 1996 δραστηριοποιείται στον τομέα της γενετικής βελτίωσης και της προώθησης των χιώτικων προβάτων εντός και εκτός Ελλάδος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που συνεχάρη τον γραμματέα Μιχάλη Αβδανά, τον ταμία Κωνσταντίνο Γκόγκο και τους Επιστημονικούς συνεργάτες, την καθηγήτρια Γεωπονίας στο ΑΠΘ κ. Ζωή Μπασδαγιάννη και τον κτηνίατρο κ. Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο για το έργο τους, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για την προώθηση των αυτόχθονων φυλών. Προς τούτο, μεταξύ άλλων, πρότεινε να εξεταστεί η καθιέρωση επιπλέον μοριοδότησης των ελληνικών φυλών στα σχέδια βελτίωσης.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού παρουσίασαν το Πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης που εφαρμόζουν, το οποίο αποσκοπεί τόσο στην παραγωγή ζώων με βελτιωμένες αποδόσεις σε σχέση με αυτές των προγόνων τους, ώστε να είναι οικονομικά συμφέρουσα και ανταγωνιστική με άλλες φυλές η διατήρησή τους, όσο και στην παραγωγή ζώων ανθεκτικών στη Scrapie, την τρομώδη νόσο των αιγοπροβάτων.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Φυλής Χίου έχει από το 2006 αναγνωριστεί ως Επίσημος Φορέας Αναπαραγωγής Φυλής Χίου για την εφαρμογή του ελέγχου αποδόσεων και την τήρηση γενεαλογικών βιβλίων προβάτων φυλής Χίου σε όλες τις περιοχές της χώρας. Με την εφαρμογή του Προγράμματος Γενετικής Βελτίωσης έχει συνεισφέρει στην αναβάθμιση της ελληνικής κτηνοτροφίας, παρέχοντας πάνω από 30 χιλιάδες αρνιά και 5 χιλιάδες βελτιωτές κριούς με γενεαλογικά πιστοποιητικά σε κτηνοτρόφους που θέλουν να αναβαθμίσουν το γενετικό υλικό των εκτροφών τους και να αυξήσουν την παραγωγικότητα των κοπαδιών τους.
Έτσι, το χιώτικο πρόβατο, που θεωρούνταν υπό εξαφάνιση, έφτασε σήμερα να είναι η καλύτερη και αποδοτικότερη ελληνική φυλή προβάτων με εμπορεύσιμη γαλακτοπαραγωγή 304±96 χλγ. σε 193±35 ημέρες άμελξη.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός ευχαρίστησε τον Μάξιμο Χαρακόπουλο που είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης και τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού για την ενδελεχή ενημέρωση. Ο κ. Βορίδης απαντώντας σε σχετικό αίτημα εξέφρασε τη βούληση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να στηριχθούν ενεργότερα τα Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης και στην νέα προγραμματική περίοδο και γι’ αυτό θα υπάρξει ευρύτερη σύσκεψη στο προσεχές διάστημα, με τη συμμετοχή όλων των Συνεταιρισμών που εφαρμόζουν Πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης, προκειμένου να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις.
Τα μέλη του Συνεταιρισμού προσέφεραν στον υπουργό καλάθι με τοπικά προϊόντα, όπως μέλι, τσάι Ολύμπου και θεσσαλικό οίνο.