Ανώτατα στελέχη από επτά κορυφαίους διανομείς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι μέλη του ισχυρού οργανισμού GD4S, συναντήθηκαν στις 10/9/2020 μέσω τηλεδιάσκεψης με την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson για να τονίσουν τον κρίσιμο ρόλο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την διασύνδεση των εμπλεκόμενων τομέων για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την κλιματική ουδετερότητα.
Τα στελέχη που συγκεντρώθηκαν ως μέλη του GD4Sγια να περιγράψουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον τρόπο με τον οποίο τα φυσικά και τα ανανεώσιμα αέρια μπορούν να συμβάλουν στην απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν τα κάτωθι:
- Paolo Gallo, Πρόεδρος του GD4S και Δ/νων Σύμβουλος της Italgas(Ιταλία),
- DanPantilie, Δ/νων Σύμβουλος της DistrigazSudRetele(Ρουμανία),
- Λεωνίδας Μπακούρας, Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Ελλάδα),
- GabrielSousa, Δ/νων Σύμβουλος της GalpGásNaturalDistribuição(Πορτογαλία),
- Denis O’ Sullivan, Γενικός Διευθυντής της GasNetworksIreland(Ιρλανδία),
- EdouardSauvage, Δ/νων Σύμβουλος της GRDF (Γαλλία) και
- Narciso De Carreras, Δ/νων Σύμβουλος της Nedgia(Ισπανία).
Αυτή η πρώτη συνάντηση με την καSimson έδωσετην ευκαιρία στα μέλη του οργανισμού να ενημερωθούν από την Επίτροπο σχετικά με τις ενεργειακές προτάσεις και να συζητήσουν τις προοπτικές του GD4S αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον μελλοντικό σχεδιασμό της αγοράς φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα Στελέχη παρουσίασαν τις απόψεις του GD4S σχετικά με την αξιοποίηση τωνδικτύων διανομής αερίου, ώστε να υποστηρίξουν την ΕΕ στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, επισημαίνοντας τον ρόλο των ανανεώσιμων αερίων, συμπεριλαμβανομένων τωνβιομεθανίου καιυδρογόνου, σε σχετικές νομοθετικές προτάσεις της Πράσινης Συμφωνίας και την επερχόμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την αγορά φυσικού αερίου. Ο φορέαςGD4S επανέλαβε τη δέσμευσή του να βοηθήσει την ΕΕ στην εκπλήρωση των στόχων που θέτει για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Τόνισαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση ενός πιο πράσινου, αποκεντρωμένου και ψηφιοποιημένου ενεργειακού δικτύου για το μέλλον.
Οι εκπρόσωποι του GD4S χαιρέτισαν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατήρηση στενής συνεργασίας με όλους τους ενεργειακούς φορείς, και συγκεκριμένα με τους διαχειριστές δικτύων διανομής φυσικού αερίου, για την προώθηση της ανάπτυξης βέλτιστων λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας με γνώμονα την Πράσινη Συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαίωσαν με αποφασιστικότητα την μείωση των εκπομπών του αερίουάνθρακα απότον ενεργειακό κλάδο του φυσικού αερίου και την στήριξή τους προς την οικονομικά αποδοτική και δίκαιη ανάπτυξη των ανανεώσιμων και των ανθρακούχων αερίων. Ωστόσο, τόνισαν την ανάγκη θέσπισης ευρωπαϊκών στόχων για τα ανανεώσιμα αέρια σε επίπεδο Ε.Ε. και κρατών μελών, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων αερίων. Επιπλέον, υπογράμμισανότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το γεγονός ότι οι αξιολογήσεις των βασικών τεχνολογιών υπόκεινται σε πλήρη αξιολόγηση κύκλου ζωήςσε όλους τους τομείς, ώστε να επιτρέπονται δίκαιες συγκρίσεις διαφορετικών τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης. Εξέφρασαν δε το αίτημά τους για τη δημιουργία μιας οντότητας που θα εκπροσωπεί τις εταιρείες διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου της Ε.Ε. για τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ αυτών σχετικά με επιχειρησιακά, σχεδιαστικά και τεχνικά θέματα.
Στη συνέχεια επισημάνθηκε η σημασία της τεχνολογικής καινοτομίας και της ψηφιοποίησης των δικτύων διανομής σε όλα τα κράτη μέλη. Τέτοιες διεργασίες, εκτός από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών, είναι ο πραγματικόςπαράγοντας που επιτρέπει την έγχυση και τη διανομή αυξανόμενων ποσοτήτων ανανεώσιμων αερίων.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, κατά την τοποθέτησή του προς την Επίτροποανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας επίσημης οντότητας (EUgasDSOentity), όπως και στον ηλεκτρισμό, που θα εκπροσωπήσει τους διαχειριστές των δικτύων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Ανέφερε ωστόσο ότι σημαντικές είναι οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι εταιρείες διανομής, καθώς θα πρέπει να διαθέτουν ευφυή δίκτυα, ευέλικτα και αποδοτικά. Επεσήμανε ότι οι νέες πηγές ενέργειας θα φέρουν καινούριους παίκτες στο προσκήνιο με διαφορετικές συμπεριφορές και κίνητρα στην αγορά. Έτσι, θα υπάρξει διαφοροποίηση στη λειτουργικότητα των δικτύων διανομής και στο σημείο αυτό τόνισε ότι,είναι αναγκαίο να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων.Στόχος είναι να τους παρασχεθεί ένα πλαίσιο προδιαγραφών ασφαλείας για τη ταχύτερη ενσωμάτωση των νέων πηγών ενέργειας στα υφιστάμενα δίκτυα. Γίνεται αντιληπτό ότι οι διαχειριστές των δικτύων φυσικού αερίου θα έχουν έναν κρίσιμο ρόλο προς την κατεύθυνση της αναπτυσσόμενης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών.
Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι, ηδημιουργία επίσημου φορέα θα αυξήσει την αποδοτικότητα των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και θα αναπτύξει κώδικες δικτύου για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών προς όφελος των τελικών καταναλωτών. Παράλληλα, θα ενισχύσει τις νέες τεχνολογίες αποσαφηνίζοντας τεχνικά ζητήματα με την ανάπτυξη τεχνικών προδιαγραφών και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του ρυθμιστικού πλαισίου για την εξέλιξη της αγοράς με διαφάνεια και αμεροληψία. Τέλος τόνισε ότι, αυτή η οντότητα μπορεί να υποστηρίξει τις θέσεις και να ενισχύσει το κοινό όραμα όλων των διαχειριστών.
Ο κ. Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, ως Πρόεδρος του GD4Sανέφερε ότι «η έγχυση πράσινου υδρογόνου στο δίκτυο είναι μια πραγματική και όχι πολύ μακρινή προοπτική, ικανή να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις εν εξελίξει διαδικασίες απανθρακοποίησης στην Ευρώπη και να καθορίσει ένα νέο παράδειγμα βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Έχουμε ζητήσειτην υποστήριξη της Επιτρόπου στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους διανομείς φυσικού αερίου για την εκτέλεση πιλοτικών έργων και την αναβάθμιση των τεχνολογιών παραγωγής που βρίσκονται επί του παρόντος στην πειραματική φάση, προωθώντας ένα συνεκτικό νομοθετικό, κανονιστικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο που διευκολύνει την παραγωγή και την έγχυση υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων αερίωνστο δίκτυο».