Ειδήσεις

Τοποθετήσεις του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσου Τσιαπλέ για την αντιμετώπιση πλημμυρών


Κατ’ αρχήν θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους των 4 νεκρών από την πλημμύρα, αλλά και την συμπαράστασή μας στους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της πόλης και του Νομού Καρδίτσας, της περιοχής των Φαρσάλων, πολλών χωριών του Νομού Τρικάλων και του Αλμυρού, που λόγω των μεγάλων πλημμυρών πνίγηκαν στα νερά και τις λάσπες χιλιάδες σπίτια, καταστήματα, οχήματα, χωράφια, ζώα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές τα δίκτυα συγκοινωνίας, ηλεκτρισμού, ύδρευσης, άρδευσης και άλλες υποδομές.

Η τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες κάτοικοι αυτών των περιοχών, δεν μπορεί να αποδίδεται στα καιρικά φαινόμενα, αλλά είναι απόρροια του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας μας, που ως βασικό στόχο της έχει το μέγιστο δυνατό κέρδος, θυσιάζοντας και τις ανθρώπινες ζωές.

Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της περιφερειακής αρχής και δημοτικών αρχών, που δεν φρόντισαν να σχεδιάσουν και να θωρακίσουν με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές, που θα συντηρούνται και θα επικαιροποιούνται και στις συγκεκριμένες περιοχές της Καρδίτσας, των Φαρσάλων, των Τρικάλων και του Αλμυρού, που έχουν ξαναζήσει τέτοια προβλήματα και γενικότερα στην Θεσσαλία και στη χώρα, να οργανώσουν την πολιτική προστασία και όλες τις υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργούν τα καιρικά φαινόμενα.

Πολιτική προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τους κινδύνους από καιρικά φαινόμενα, άλλους κινδύνους (βιομηχανικά ατυχήματα, μόλυνση περιβάλλοντος) και καπιταλιστικός δρόμος οργάνωσης της κοινωνίας, δεν μπορούν να συνυπάρξουν, γιατί κριτήριο του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, είναι το κέρδος, που οδηγεί όχι μόνο στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και στο να θυσιάζεται ο άνθρωπος γι’ αυτό, από καιρικά φαινόμενα ή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Μετά από κάποιες πλημμύρες, έγιναν κάποια αντιπλημμυρικά, αλλά ποτέ δεν υπήρξε ένας σχεδιασμός με βάση τα νέα κλιματικά δεδομένα και φυσικά δεν έγιναν όσα χρειάζονταν και όχι σε όλες τις περιοχές, με αποτέλεσμα πόλεις και πολλά χωριά της Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλος, Φάρσαλα, Αλμυρός, Σκόπελος, Σκιάθος, κ.α) να είναι ανοχύρωτες.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Περιφερειακής αρχής και των Δημοτικών αρχών, που δεν έχετε σε προτεραιότητα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και γιατί δεν είχατε σχεδιασμό, ετοιμότητα και άμεση παρέμβαση στην τελευταία πλημύρα. Απουσία κρατικού μηχανισμού, δήμων, περιφέρειας, έλλειψη συντονισμού (Καρδίτσα, Φάρσαλα,

Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών φαινομένων με ανάλογη πολιτική πρόληψης και τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά έργα που πρέπει να γίνουν.  Όμως αυτά, για την πολιτική των κυβερνήσεων και της περιφέρειας, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα».  Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός, ακόμα και με τη ζωή του.

Σήμερα επιβάλλεται:

  • Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη διαμονής όλοι οι κάτοικοι που τα σπίτια τους έχουν πληγεί, να εξασφαλισθεί η διατροφή τους, η υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα προστασίας από την πανδημία, να τους δοθούν κλινοσκεπάσματα και ότι άλλο χρειάζονται, μέχρι να γυρίσουν στα σπίτια τους. Αυτό να αφορά και τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί έμειναν λόγω της πλημμύρας χωρίς τα υπάρχοντα τους, χωρίς μεροκάματο και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει άμεσα να τους χορηγηθούν και να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο στήριξης.
  • Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την άντληση των νερών από τις πλημυρισμένες κατοικημένες περιοχές, τον καθαρισμό κατοικιών, καλλιεργειών και οδικού δικτύου από τη λάσπη.
  • Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης. Άμεσα να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση μεταξύ κατοικημένων περιοχών, αλλά και αγροτικοί δρόμοι.
  • Να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Κ.Υ Μουζακίου, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και να στελεχωθούν επειγόντως με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες με την χορήγηση μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος που έχει ο εργαζόμενος που δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του, ο επαγγελματίας, ο αγρότης με βάση τι θα έβγαζε.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης για τις μικροεπιχειρήσεις, τους αγρότες και τους εργαζόμενους της Θεσσαλίας, που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη όλων των πληγέντων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι) της Θεσσαλίας, σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμο, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνία, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν και όχι για 6 μήνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, σε καταστήματα (από περιφέρεια), αυτοκίνητα, χωράφια, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν μακριά ή θάφτηκαν στη λάσπη και δεν μπορούν να βρεθούν.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληττόμενων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα ζώα.
  • Να υπάρξει σχεδιασμός σε πανθεσσαλικό επίπεδο για την αντιπλημμυρική προστασία, να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, η επιτάχυνση εκεί που ξεκίνησε η κατασκευή, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χειμάρους και ρέματα, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτηση και τον καθαρισμό τους μέσα και έξω από κατοικημένες περιοχές. Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα σε καμένες περιοχές όπως στις δασικές εκτάσεις των ορεινών όγκων της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας.

Το ΚΚΕ και η Λαική Συσπείρωση, βρεθήκαμε από την πρώτη ώρα κοντά στους πληγέντες, παίρνουμε πρωτοβουλίες για την οργάνωση του λαού και την ανάπτυξη κινητοποιήσεων για την διεκδίκηση όλων των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων για την αποκατάσταση και επιβίωση των εργαζομένων, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΑΡΔΑΝΟΣ

Σε ότι αφορά το σχέδιο προστασίας από τις πλημμύρες, που μας φέρατε για έγκριση, κύριε περιφερειάρχη, αποτελεί πρόκληση προς το λαό της Καρδίτσας και του νομού, της περιοχής των Φαρσάλων, του Αλμυρού, του Δήμου Φαρκαδώνας και των Μεγάλων Καλυβίων, που μετρούν 4 νεκρούς, χιλιάδες σπίτια, καταστήματα, χωράφια, κτηνοτροφικές μονάδες με τα ζώα, αυτοκίνητα, μηχανήματα, πνιγμένα στα νερά και τις λάσπες. Πάτε και πείτε τους γιατί δεν τους σώσατε.

Το σχέδιο «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» που προτείνεται, είναι απόρροια της νέας δομής για την πολιτική προστασία, που ψήφισε η Ν.Δ με το Ν.4662/20, με την συμφωνία της πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΕΝΠΕ, που με πρόσχημα την διακριτή κατανομή αρμοδιοτήτων, το κεντρικό κράτος αποποιείται βασικές ευθύνες αυτού του κρίσιμου αντικειμένου (σε επίπεδο σχεδιασμού-αντιμετώπισης) μεταφέροντάς τες σε Περιφέρειες και Δήμους.

Είναι σχέδιο επί χάρτου, αφού δεν συνοδεύεται από το αναγκαίο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, ούτε στην πολιτική προστασία, ούτε στην πυροσβεστική, ούτε βέβαια στις υπηρεσίες που δημιουργούνται στις περιφέρειες και στους δήμους. Δεν διασφαλίζει επαρκή αριθμό οχημάτων, μέσων και εξοπλισμού και φυσικά δεν προβλέπει ουσιαστικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες που δημιουργούνται στις περιφέρειες και στους δήμους, για να καταθέσουν και πολύ περισσότερο να υποστηρίξουν επιχειρησιακά σχέδια πολιτικής προστασίας που τους αναθέτονται.

 

Μέσω της ανάθεσης τέτοιων αρμοδιοτήτων σε περιφέρειες και δήμους, χωρίς χρηματοδότηση, σχετικό προσωπικό, εκπαίδευση, ανοίγεται και ο δρόμος συν το χρόνο, το κόστος και για την πολιτική προστασία, να πληρώνεται ανταποδοτικά από τους δημότες.

Στην πρότασή σας, περιλαμβάνεται και το σύστημα του εθελοντισμού, που υπήρχε και πριν, αλλά τώρα δένεται πιο στενά με τις κρατικές -περιφερειακές, τοπικές δομές, και φυσικά με την συνδρομή των ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα.

Η πολιτική προστασία κατά την άποψή μας, δεν μπορεί να μεταφέρεται σε διάφορες εθελοντικές ομάδες, ΜΚΟ, ούτε στους επιχειρηματίες.

Ως Λαική Συσπείρωση θεωρούμε ότι και το εν’ λόγω σχέδιο δεν θα δώσει ουσιαστική λύση στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας. Πολιτική προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τους κινδύνους από καιρικά φαινόμενα, άλλους κινδύνους (βιομηχανικά ατυχήματα, μόλυνση περιβάλλοντος) και καπιταλιστικός δρόμος οργάνωσης της κοινωνίας, δεν μπορούν να συνυπάρξουν, γιατί κριτήριο του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, είναι το κέρδος, που οδηγεί όχι μόνο στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και στο να θυσιάζεται ο άνθρωπος γι’ αυτό, από καιρικά φαινόμενα ή ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Εμείς αγωνιζόμαστε για σχεδιασμό και υλοποίηση, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έργων υποδομής και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα, με στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και εξοπλισμό, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις περιφέρειες.

 

Προηγούμενο άρθρο 10 νέα θετικά κρούσματα Covid στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για την επιδείνωση του καιρού