Ειδήσεις

Τήρηση απαιτήσεων του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2020/1191 για την διακίνηση φυτών προς φύτευση


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει ότι η διακίνηση φυτών προς φύτευση των ειδών Solanum lycopersicum L. και Capsicum spp., εκτός των σπόρων, εντός της Ένωσης επιτρέπεται μόνο εάν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και εφόσον πληρούνται όλες οι απαιτήσεις της παρ.1 του άρθρου 6 του ανωτέρου Κανονισμού.

Ειδικότερα για τον χαρακτηρισμό ενός χώρου παραγωγής ως ελεύθερου από τον ιό  της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας ToBRFV πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (συγκεκριμένος σπόρος) ο οποίος θα συνοδεύεται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
  2. Χρήση καλλιεργητικού υποστρώματος που δεν έχει επαναχρησιμοποιηθεί και το οποίο είναι απαλλαγμένο από επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας (ύπαρξη πιστοποιητικών) και στην περίπτωση επαναχρησιμοποίησης, διενέργεια απολύμανσης (τήρηση αρχείων).
  3. Διενέργεια απολυμάνσεων σε επιφάνειες και εργαλεία που χρησιμοποιούνται στους χώρους παραγωγής των συγκεκριμένων φυτών και όσον αφορά τους περιέκτες συνιστάται η χρήση καινούριων αλλιώς απαιτείται απολύμανση πριν από την επαναχρησιμοποίησή τους.
  4. Συνιστάται η χρήση νερού το οποίο δεν ακολουθεί διαδρομή που μπορεί να το επιμολύνει με τον επιβλαβή οργανισμό οργανισμό ToBRFV .
  5. Το προσωπικό που εργάζεται στους εν λόγω χώρους πρέπει να έχει εκπαιδευτεί από τον υπεύθυνο της επιχείρησης σχετικά με τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούνται κατά την διάρκεια παραμονής τους στον χώρο (καταγραφή των αρχείων εκπαίδευσης) και να ακολουθεί αυστηρά μέτρα υγιεινής (χρήση στολής και γαντιών μιας χρήσης, χρήση απολυμαντικού για τα υποδήματά τους πριν και έπειτα από την είσοδό τους στο χώρο, αποφυγή κατανάλωσης τροφής και καπνίσματος κλπ).
  6. Πριν από την έναρξη και μετά το τέλος κάθε παραγωγικής διαδικασίας για την παραγωγή της εκάστοτε παρτίδας συγκεκριμένου φυτού προς φύτευση, πρέπει ο χώρος να απολυμαίνεται και να τηρούνται τα αρχεία απολυμάνσεων.
  7. Ύπαρξη φυσικού διαχωρισμού μεταξύ των καλλιεργούμενων παρτίδων φυτών προς φύτευση.
  8. Τήρηση ιχνηλασιμότητας σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 69 παρ. (1), (2), (4), (6) του Καν. (ΕΕ) 2016/2031.
  9. Πραγματοποίηση μακροσκοπικών επιθεωρήσεων από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές την κατάλληλη χρονική περίοδο για τον πιθανό εντοπισμό συμπτωμάτων μόλυνσης από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας ToBRFV.
  10. Διενέργεια υποχρεωτικής δειγματοληψίας στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και στο μέσο αυτής .

Στην περίπτωση που έπειτα από διενέργεια μακροσκοπικού ελέγχου στα συγκεκριμένα φυτά προς φύτευση εντοπιστούν συμπτώματα μόλυνσης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας ToBRFV, διενεργείται δειγματοληψία από την αρμόδια αρχή φυτοϋγειονομικού ελέγχου.

Η παρ. 1 του Καν. (ΕΕ) 2020/1191 δεν εφαρμόζεται σε «συγκεκριμένα φυτά προς φύτευση» που παρήχθησαν σύμφωνα με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/1615 και σε «συγκεκριμένα φυτά προς φύτευση» των ποικιλιών Capsicum spp. που είναι γνωστό ότι είναι ανθεκτικές στον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, στα τηλέφωνα 2413 511110, 119, 181.

 

Προηγούμενο άρθρο Το Πολιτικό Ολίσθημα και τα Ψεύδη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο 9 νέα θετικά κρούσματα Covid στη Θεσσαλία