Ειδήσεις

Μάξιμος: Η φωνή των Φαρσαλινών στη Βουλή για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει!


«Καθώς η επαρχία των Φαρσάλων βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, θα εστιάσω την ομιλία μου στα μέτρα που λαμβάνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη στήριξη των πολιτών που έζησαν τον εφιάλτη της πλημμύρας, από την οποία δυστυχώς θρηνήσαμε και νεκρούς».Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα ‘Ιανός’’».

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «αναμφίβολα μιλούμε για ακραία καιρικά φαινόμενα. Θεωρώ, όμως, καθήκον να μεταφέρω στην Εθνική Αντιπροσωπεία και στην Κυβέρνηση:

  • Πρώτον, την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών της επαρχίας μας για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο καθαρισμό ποταμών, καναλιών και ρεμάτων, αβελτηρία που διόγκωσε τις συνέπειες της έντονης βροχόπτωσης.
  • Δεύτερον, την αγωνία και την ανησυχία τους για την αρωγή της πολιτείας, το ύψος των αποζημιώσεων και τον χρόνο που θα αποζημιωθούν, προκειμένου να μπορέσουν να ξαναστήσουν το σπιτικό τους που βούλιαξε στη λάσπη και να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
  • Τρίτον, τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα. Θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τωνπλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία; Αξίζει τον κόπο να επισκευάσουν το σπίτι τους ή στο επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο, που δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και συχνότερα, θα φουσκώσει το ποτάμι και θα καταστρέψει και πάλι το βιός τους;».

 

Απαραίτητη η κατασκευή του φράγματοςστη Σκοπιά

Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «αναμφίβολα η Κυβέρνηση αντέδρασε τάχιστα. Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε την επομένη της καταστροφής στην πρώτη γραμμή, στα Φάρσαλα και στην Καρδίτσα, και ανακοίνωσε άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Η κριτική της Αντιπολίτευσης ως προς αυτό ήταν εντελώς άδικη και αυθαίρετη. Τέτοιες ώρες δεν χρειάζεται μικροψυχία.

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε συνιστά μία γενναία ανάσα για τους πληγέντες. Απαιτείται, όμως, ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής. Κομβικής σημασίας σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι το Φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων. Είναι ένα έργο πνοής, που έχει μελετηθεί πριν πενήντα χρόνια και δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά του.

Η υλοποίηση αυτού του παλλαϊκού αιτήματος της επαρχίας Φαρσάλων πρώτον, θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά όλο τονφαρσαλικόκάμπο, δεύτερον, θα αρδεύσει μία εύφορη περιοχή που απειλείται με ερήμωση και τρίτον, θα λύσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων που χρόνια τώρα πίνει εμφιαλωμένο νερό.

Κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής δεν θα είναι ουσιαστικά αναπτυξιακό, χωρίς το Φράγμα της Σκοπιάς. Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένο τώρα να υπάρξει μελέτη του έργου, που θα αλλάξει τη ζωή στα Φάρσαλα».

 

Ο λόγος στους πολίτες των Φαρσάλων!

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, είπε ότι «οιεμπερίστατοισυμπολίτες μας στα Φάρσαλα μου ζήτησαν να σας μεταφέρω, να μεταφέρω στην Εθνική Αντιπροσωπεία και στην Κυβέρνηση ερωτήσεις, παρατηρήσεις και προβληματισμούς με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν στην καλύτερη νομοθέτηση. Νομίζω ότι τους το οφείλουμε και γι’ αυτό δίνω τον λόγο σε αυτούς.

 

Δευτερεύουσες κατοικίες

Ο Μιχάλης, ο Γιώργος και άλλοι στονΣταυρόκαι σε άλλα χωριά ζητούν να αποσαφηνιστεί αν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες κατοικίες. Αν και στην παράγραφο 4 του 1ου Άρθρου φαίνεται ότι αποζημιώνονται, στην παράγραφο 8 αναγράφεται ότι ιδιοκτήτες κενών κατοικιών δεν δικαιούνται έκτακτης ενίσχυσης. Το ζήτημα είναι σημαντικό, γιατί πολλοί διατηρούν πατρικό στα χωριά τους, τα επισκέπτονται σαββατοκύριακα, γιορτές ή καλοκαίρια. Αν αυτά τα σπιτικά κλείσουν οριστικά, θα επιταχυνθεί η πλήρης ερήμωση των χωριών. Ζητούν να πληροφορηθούν ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και των καναλιών που χύνονται σε αυτό, όπως και τη συντήρηση των αναχωμάτων.

 

Αποζημιώσεις για τρακτέρ και λάστιχα 

Ο Στάθης, ο Αποστόλης και άλλοι στηνΥπέρειαρωτούν αν θα συντηρηθούν και πότε τα αποστραγγιστικά δίκτυα και αν θα υπάρξει συνολικότερη μελέτη για τα αρδευτικά έργα στην επαρχία Φαρσάλων. Ζητούν ταχύτερες διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και αποζημιώσεις για το μηχανολογικό τους εξοπλισμό, τις βλάβες στα τρακτέρ και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των γεωτρήσεων. Πολλοί, με το τέλος της αρδευτικής περιόδου μάζεψαν σε κουλούρες, στο κεφαλάρι του χωραφιού, τα λάστιχα ποτίσματος και τα πήρε η πλημμύρα. Σύμφωνα με το γράμμα του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημιώνονται μόνο όσα είναι απλωμένα στο χωράφι. Νομίζω είναι εύλογο να αποζημιωθούν.

Ο Γιώργος από τοΒασιλί, όπου θρηνήσαμε και την άτυχη ηλικιωμένη, ρωτά τι θα γίνει με τις ζημιές στα συστήματα θέρμανσης, τηναποκατάσταση καυστήρα και λέβητα. Καθώς οχειμώνας είναι προ των πυλών, οι διαδικασίεςπρέπει να τρέξουν γρήγορα.

 

Αποκατάσταση γεφυρών 

Ο Φώτης, ο Αποστόλης και όλοι οι κάτοικοι τουΔίλοφουζητούν την ταχεία αποκατάσταση της γέφυρας που τους συνδέει με το Αχίλλειο και τα Φάρσαλα, απαραίτητη και για την έγκαιρη μετάβαση των παιδιών στο σχολείο. Ομοίως, ο Θανάσης και οι κάτοικοι στοΝαρθάκι και τοΚαστράκιζητούν την αποκατάσταση της κατεστραμμένης γέφυρας που τους συνδέει με τα Δένδρα. Ο Νίκος από τηνΑμπελιάαλλά και όλοι οι αγρότες ζητούν γρήγορες αποζημιώσεις.

 

Έγκαιρα το τσεκ και αποζημιώσεις 

Ο Βασίλης, ο Μιχάλης και άλλοι αγρότες από τοΠολυνέρικαι όλη την επαρχία ζητούν να δοθούν εφάπαξ τον Οκτώβριο κοινοτικές ενισχύσεις, το “τσεκ” όπως λένε οι αγρότες. Θεωρώ ότι αν το αιτηθεί το αρμόδιο Υπουργείο δεν θα έχει αντίρρηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζητούν να διασφαλιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, παρ’ ότι δεν θα πληρούν το πλαφόν παραγωγής. Έχει γίνει στο παρελθόν με ζημιές και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Ζητούν “fast track” αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος με βάση τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας μπορεί να αφαιρέσει την παραγωγή που θα παραδοθεί φέτος από όσους μπορέσουν να συλλέξουν βαμβάκι και καλαμπόκι και να αποζημιώσει άμεσα για το υπόλοιπο της διαφοράς.

 

Αποζημιώσεις ζώων και ζωοτροφών 

Ο Νίκος από το Ευύδριο αλλά και κτηνοτρόφοι, όπως ο νεαρός Θανάσης από τα Φάρσαλα, που πάλεψε για να σώσει τα ζώα του από πνιγμό, ζητούν να αποζημιωθούν και τα ζώα που παρασύρθηκαν από τα νερά. Η απαίτηση να φωτογραφηθούν τα νεκρά ζώα, όταν έχουν ενώτιο, είναι δηλαδήτσιπαρισμένα, είναι πολυτέλεια στις παρούσες συνθήκες. Όπως επίσης παράλογο είναι να τους ζητούν φωτογραφίες με τις ζωοτροφές, για τις οποίες έχουν παραστατικά, προκειμένου να τους αποζημιώσουν, όταν με την πλημμύρα δεν έμεινε τίποτα όρθιο, ενώ και πολλοί κτηνοτρόφοι, που δένουν μόνοι τους τις μπάλες με τα άχυρα, εκ των πραγμάτων δεν έχουν παραστατικά για να αποζημιωθούν παρ’ ότι έχουν πάθει ζημιά.

Ο Νίκος από τοΑνωχώριαλλά και πολλοί άλλοι ζητούν να δοθεί προκαταβολή αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ τουλάχιστον 100 ευρώ το στρέμμα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Τέλος, τι θα γίνει με τα δημητριακά και άλλες παραγωγές που ήταν στις αποθήκες και καταστράφηκαν;».

 

Ποτέ ξανά!

Καταλήγοντας ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και ψηφίζουμε σήμερα για την ανακούφιση των πληγέντων είναι αναμφίβολα γενναία. Εκείνο όμως που πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα είναι τα αναγκαία έργα υποδομών στη Θεσσαλία, έτσι ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να ψηφίζουμε μέτρα ανακούφισης για πλημμυροπαθείς του Κάμπου.Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή, αλλά ακούστηκε η φωνή των ανθρώπων του Κάμπου».

 

Προηγούμενο άρθρο Υπογράφεται η σύμβαση για έργα αστικής ανάπλασης στον Τύρναβο
Επόμενο άρθρο Οι Αντιπεριφερειάρχες Γ. Λαδόπουλος και Ν. Λιούπας κοντά στους κατοίκους της επαρχίας Φαρσάλων