Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: Μάθημα ιστορίας από τον πρωθυπουργό


Κατά την προσφώνησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., κ. Μάικ Πομπέο, στο «ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα» της Σούδας και κατά την υποδοχή αυτού από το «υπέρκομψο»κατά τα ΜΜΕ πρωθυπουργικό ζεύγος, ο πρωθυπουργός μας έκανε ένα πρωτόγνωρο μάθημα ιστορίας. Είπε επί λέξει ότι «Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μια επανάσταση η οποία εμπνεύστηκε από την Αμερικανική Επανάσταση».

Ομολογώ πως πρόκειται για ένα στοιχείο που έως τώρα δεν το γνωρίζαμε, δεν το διδαχτήκαμε στο σχολείο, ούτε το διαβάσαμε στα βιβλία της ιστορίας. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι οι λόγιοι των προεπαναστατικών χρόνων, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής και ο ΡήγαςΦεραίος στην περίφημη Χάρτα του, επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από τον Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση.

Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οι ταπεινοί «ραγιάδες», που ξεσηκώθηκαν στην Πελοπόννησο και τη Ρούμελη και πολέμησαν ξυπόλυτοι και ρακένδυτοι με καρυοφύλλια απέναντι σε μία μεγάλη αυτοκρατορία, την Οθωμανική, γνώριζαν και εμπνεύστηκαν από τις ιδέες της Αμερικανικής Επανάστασης.

Βεβαίως, δεν υποτιμούμε κανένα απελευθερωτικό αγώνα κανενός λαού, αλλά η υποτακτικότητα έχει και τα όριά της. Νομίζω ότι δεν χρειαζόταν επιπλέον κολακεία προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, είναι αρκετές οι «διευκολύνσεις» που έγιναν σε σχέση με τη βάση της Σούδας.

 

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Η χώρα καθίσταται ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων
Επόμενο άρθρο Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Στις 7 Οκτώβρη απαιτούμε