Ειδήσεις

Μάξιμος: Κοινό μέτωπο ΕΕ και Αράβων απέναντι στην Τουρκία, το κράτος-ταραξίας!


«Η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος οφείλουν με τις κοινές τους ενέργειες να αναχαιτίσουν την πολιτική της Άγκυρας, και να της επιβάλουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν δεν το κάνουμε είναι βέβαιο ότι οι σχέσεις των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου θα μπουν συνολικά σε μακρόχρονη κρίση με άδηλη κατάληξη». Τα παραπάνω τόνισε οΓενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στο Διαδικτυακό Συνέδριο (Webinar)τουΕυρω-Αραβικού Διαλόγου, το οποίο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο των Ακαδημιών της Ευρώπης (OikosnetEurope), την Κοινωνική Υπηρεσία της Κοπτικής Ευαγγελικής Εκκλησίας (CEOSS) της Αιγύπτου και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, με σκοπό τον διάλογο μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και του Αραβικού Κόσμου.

Θεωρίες συνομωσίας για COVID 19…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλοςπου ήταν κεντρικός ομιλητής του συνεδρίουυποστήριξε ότι «είναιαδήριτη ανάγκη η προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου». Ταυτόχροναυπογράμμισε ότι«ηπανδημία θέτει εν αμφιβόλω βασικές συνιστώσες της παγκοσμιοποίησης, όπως η ελευθερία μετακινήσεων, και καθώς επιβάλλονται λύσεις που εστιάζονται τόσο σε τοπικά, ενδοκρατικά όρια, όσο και σε διεθνές επίπεδο, τροφοδοτεί θεωρίες συνομωσίας. Ελπίζουμε ότι η επιστήμη θα δώσει σύντομα οριστικές και ολοκληρωμένες απαντήσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού ιού, αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο, ότι οι συνέπειες της παρούσας κρίσεως θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, ίσως και χρόνια».

 

Ενεργότερη ανάμειξη ΕΕ στην ειρήνευση 

Αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων στην Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική ο Έλληνας βουλευτής σημείωσε ότι«θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η στάση της Ευρώπης στατεκταινόμεναδεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη. Δεν υπήρξε αυτή η δύναμη που με την ισορροπημένη και σώφρονα παρέμβασή της θα απέτρεπε τη διολίσθηση στον πόλεμο και στον όλεθρο.Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας έχουμε επανειλημμένως επισημάνει το αδιέξοδο αυτής της μυωπικής στάσης, και έχουμε καλέσει σε αλλαγή κατευθυντηρίων γραμμών. Οφείλει η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό των χωρών αυτών, που μπροστά τους έχουν την αναγκαιότητα της ανοικοδόμησής τους σε συνθήκες ειρήνης, όπως είναι η Συρία και η Λιβύη αλλά και ο Λίβανος, που δοκιμάζεται σοβαρά μετά το πρόσφατο τραγικό ατύχημα στο λιμάνι της Βηρυτού. Οφείλουμε να κινηθούμε πιο αποφασιστικά στην προσέγγιση του ευρωπαϊκού με τον αραβικό κόσμο, με γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλοκατανόηση, το αμοιβαίο όφελος. Το κοινό μας μέλλον πρέπει ναοικοδομηθείπάνω σε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας, υπερβαίνοντας αρνητικά στερεότυπα του παρελθόντος και κατεστημένες αναχρονιστικές αντιλήψεις.

 

Κοινό μέτωπο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα 

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ τόνισε ότι«δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κράτη-ταραξίες που επιδιώκουν τη βίαιη ανατροπή του διεθνούς συστήματος, στο όνομα του αναθεωρητισμού που διακηρύττουν, να ασκούν στρατιωτική βία εναντίον τρίτων κρατών. Ούτε να ανεχθούμε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν εξτρεμιστικές στρατιωτικές ομάδες για την επίτευξη των στόχων τους, να ασκούν καθημερινή ρητορική βίας και επιθετικότητας εναντίον άλλων κρατών για να τους εξαναγκάσουν να υποταχθούν στη θέλησή τους. Κι ένα τέτοιοκράτος-ταραξίας, που απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην Μεσόγειο, είναι η Τουρκία.Η χώρα αυτή, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, προβάλλοντας ανιστόρητανεο-οθωμανικά οράματα και μια ατζέντα εκτεταμένων εδαφικών διεκδικήσεων, παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά πλέον και στηνΥπερκαυκασία»

Προηγούμενο άρθρο Ο ΕΛΓΑ στο Δήμο Κιλελέρ για τις εκτιμήσεις των καταστροφών από τη θεομηνία Ιανός
Επόμενο άρθρο Μάσκες παντού και απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα