«Η περιοχή του Αργυροπουλίου πλήττεται συχνά από ανεμοθύελλες και έντονα καιρικά φαινόμενα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να προβλεφθεί κάποιο οικονομικό “μαξιλάρι” στο νέο ΠΑΑ για ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής -που είναι όλο και πιο συχνές- ώστε να υπάρχει αμεσότερη βοήθεια στον πληγέντα αγρότη και κτηνοτρόφο». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη σε σχετική του ερώτηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις αρχές Αυγούστου από ανεμοθύελλα-χαλαζόπτωση στην περιοχή.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρει ότι «το έργο των εκτιμήσεων ξεκίνησε πριν από τη λήξη της 15ήμερης υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς». Σχετικά με τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο κυρίως δενδρωδών καλλιεργειών και σε πάγιο κεφάλαιο διευκρινίζει ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αρμοδιότητας ΠΣΕΑ. Ακολουθεί η υποβολή του για έγκριση στην ΕΕ, η έγκριση της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών, η επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζημιών και έπειτα οι ενισχύσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.
Εμπλοκή ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση
Για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγροτικής οικονομίας, ο κ. Βορίδης ενημερώνει ότι «έχει συσταθεί μία μεικτή επιτροπή, η οποία μελετά τη δυνατότητα σύστασης συνεργειών μεταξύ του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και του ΕΛΓΑ, με κύριο στόχο να διερευνήσει τη δημιουργία ενός καλύτερου ασφαλιστικού προϊόντος, το οποίο θα παρέχει περισσότερες, δικαιότερες και καλύτερες ασφαλιστικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ άλλα στόχος είναι η εμπλοκή και η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κάλυψη των ζημιών του πρωτογενούς τομέα πάντα υπέρ του συμφέροντος των παραγωγών. Επιπροσθέτως, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη κοστολογικής ασφαλιστικής μελέτης, η οποία θα υποδείξει πού υπάρχουν πεδία παρεμβάσεως και θα συντελέσει στην οικονομική σταθεροποίηση της βάσης του Οργανισμού που θα οδηγήσει στην εξυγίανσή του. Επίσης, η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ μέσω της χρήσης της τεχνολογίας θα συντελέσει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου και αντικειμενικού συστήματος εκτιμήσεων. Το τελευταίο θα συμβάλλει στην ταχύτερη οριστικοποίηση των ζημιών και συνεπώς στην ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων. Η πιλοτική μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή τοποθετείται χρονικά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021».