Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της ήταν αφιερωμένη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δίνοντας το στίγμα του τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι την Παρασκευή θα ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος.
«Πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση, όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε.
«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική, η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους υπουργούς του.
Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ως εξής:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Θα γίνει είτε από τις 21:00 είτε από τις 22:00 και θα εξαρτηθεί από την ώρα που θα αποφασιστεί να κλείσουν τα καταστήματα εστίασης.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί ενώ ήδη δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό στις περιοχές που είναι σε lockdown.
- Ευπαθείς ομάδες:Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 65 ετών και γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν μια σειρά μέτρων, όπως τον περιορισμό της κυκλοφορίας αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμεί για την ώρα η κυβέρνηση.
- Το lockdown στην Αττικήείναι κάτι που δεν φαίνεται να έρχεται για την ώρα, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην μπει στο επίπεδο 4 η περιφέρεια.
- Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα: Μένει μόνο να διευκρινιστεί αν θα ανακοινωθεί η καθολική χρήση της μάσκας, την οποία προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη
Σο μεταξύ , στο κόκκινο επίπεδο τίθενται από την Παρασκευή, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτκής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Με άλλα λόγια, από τις 06:00 της Παρασκευής οι παραπάνω περιοχές τίθενται σε καθεστώς lockdown. Υπενθυμίζεται ότι στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα και Σέρρες.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στο επίπεδο 3, δηλαδή στο «πορτοκαλί» ανεβαίνουν η Πέλλα, η Δράμα, ο Έβρος, η Ξάνθη, το Κιλκίς, η Πιερία, η Χαλκιδική, η Ημαθία, καθώς και η Καβάλα.
Τέλος, στο κίτρινο επίπεδο ανεβαίνουν η Μεσσηνία και η Αρκαδία.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης αυτής ενημέρωσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 ενεργά κρούσματα και πάνω από 4.000 στενές επαφές, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 32.5 έτη.
Την ίδια στιγμή, στη Λάρισα, τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 300 με τις στενές επαφές υπερδιπλάσιες, ενώ στην Ροδόπη υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές, με μέσο όρο ηλικίας νοσούντων τα 30 έτη.
«Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και η ιχνηλάτιση δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση με την διασκέδαση και τις συναθροίσεις» είπε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, κάτι που συνέβαλλε στο να παρθούν οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα.
1.211 νέα κρούσματα και 12 θάνατοι την Πέμπτη
Μπορεί η χώρα μας να απέφυγε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, ωστόσο για ακόμα μια φορά δεν έλειψαν οι εφιαλτικοί αριθμοί, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τετραψήφιο νούμερο κρουσμάτων, για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε 1.211 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35.510, εκ των οποίων το 55.2% είναι άνδρες, ενώ 4.043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων:
- 35 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 335 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 275 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 20 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 37 προέρχονται από δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 52 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση