Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: Η έγκαιρη αποζημίωση είναι η μεγαλύτερη αγροτική μεταρρύθμιση που έκανε ο Πρωθυπουργός


Πιστώθηκαν την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου από τον ΕΛΓΑ οι πρώτες προκαταβολές των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς αγρότες και  κτηνοτρόφους  που επλήγησαν 100% από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανός, όπως προέκυψε  σε σύσκεψη εργασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το συντονισμό της διαδικασίας των αγροτικών  αποζημιώσεων, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού, του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, του Αντιπρόεδρου του ΕΛΓΑ, κ. Νίκου Δούκα, καθώς και στελεχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής ανάλυση της πορείας που έχει ακολουθηθεί ως τώρα και τα αποτελέσματα αυτής που πλέον είναι ορατά στο πλαίσιο της επιχορήγησης των επιχειρήσεων, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πρόκειται για το πλαίσιο του άρθρου 36 του ν. 2459/1997, σύμφωνα με το οποίο οι κατηγορίες ζημιών που καλύπτονται είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις για ιδιοκτήτες κατά πλήρη κυριότητα, ο εξοπλισμός, οι πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του έγγειου κεφαλαίου, τα αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

Στην Περιφέρεια  Θεσσαλίας το ύψος της προκαταβολής ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές φυτικής παραγωγής και σε 1,2 εκατομμύριο ευρώ για ζημιές ζωικού κεφαλαίου. Η επόμενη πληρωμή προκαταβολών προγραμματίζεται για τις 15 Νοεμβρίου 2020 και η εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ ως προς τις αποζημιώσεις προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά  μια μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση  στις  αποζημιώσεις και τη διαχείριση των κρίσεων που ακουμπά στις ανάγκες των ανθρώπων της παραγωγής που είχαν και έχασαν» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ήδη αύριο πρόκειται να πιστωθούν τα χρήματα της πρώτης προκαταβολής  ενώ πρόκειται να αποζημιωθούν  τα αγροτικά εργαλεία, εφόδια, καρποί,  τρακτέρ πομώνες κλπ καθώς και το έγγειο κεφάλαιο, δηλαδή οι ζημιές που έπαθαν στα χωράφια. Για αυτό, συστήνονται και ενεργοποιούνται άμεσα Επιτροπές που θα πάρουν τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΛΓΑ  και οι ανταποκριτές, στις κατηγορίες που είχαμε συμφωνήσει με πρόεδρο Ανδρέα Λυκουρέντζο κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλία.  Οι άνθρωποι που βοήθησαν σε αυτή την μεταρρύθμιση έχουν ονοματεπώνυμο. Η έγκαιρη αποζημίωση είναι η μεγαλύτερη αγροτική μεταρρύθμιση που έκανε  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευχαριστώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Υπουργό Οικονομικών  τους Γ.Γ. των Υπουργείων, τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ και τις υπηρεσίες μου. Καταστρώσαμε ένα σχέδιο προσφοράς στον άνθρωπο, που θα χρησιμοποιηθεί στο εξής ως πρότυπο για τη διαδικασία των αποζημιώσεων. Χτυπάμε την γραφειοκρατία και βοηθάμε τους ανθρώπους της παραγωγής που είχαν και έχασαν, γιατί χωρίς παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει ζωή» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Τηλεδιάσκεψη

Αναφορικά με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις -κατά κύριο επάγγελμα αγροτών- που καλύπτονται από το θεσμικό πλαίσιο του άρθρου 36 του ν. 2459/1997, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  • Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συστήνεται Ομάδα Εργασίας με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, της Περιφέρειας και του ΕΛΓΑ που θα συντονίσει (α) τη καθολική μετάβαση των αιτημάτων που είχαν αρχικά υποβληθεί τόσο στους εκπροσώπους και σε στελέχη του ΕΛΓΑ, όσο και σε στελέχη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης προς τις προβλεπόμενες από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο επιτροπές της Περιφέρειας, και (β) την ενοποίηση όλων των δηλώσεων που έχουν συγκεντρωθεί, αλλά και πρόκειται να κατατεθούν, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, ώστε να αποφευχθούν επικαλύψεις ή αστοχίες κατά την καταγραφή. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός της περιόδου 02.11.2020 – 16.11.2020.
  • Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα δημιουργηθούν οι προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο επιτροπές της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός στελέχους του ΕΛΓΑ και ενός στελέχους των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας.
  • Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα οι ενδιαφερόμενοι δύναται να καταθέτουν στις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο επιτροπές της Περιφέρειας νέα αιτήματα για περιπτώσεις προαναφερθέντων ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός της περιόδου 02.11.2020 – 16.11.2020.

 

Ομάδες Εργασίας

Οι ομάδες εργασίας  που ορίστηκαν για την παρακολούθηση και το συντονισμό των επιχορηγήσεων για την αντιμετώπιση ζημιών από το μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες, ανά περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν ως εξής:

 Ομάδα εργασίας Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας:

Γεώργιος Μανωλάς του Αντωνίου, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ως πρόεδρος.

Νικόλαος Καραγιάννης του Γεωργίου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας – Εξυπηρέτησης του Πολίτη, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Βασιλική Κουφογιάννη του Παναγιώτη, γεωπόνος, υπάλληλος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), υποκατάστημα Λάρισας.

 Ομάδα εργασίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας:

Γεώργιος Μανωλάς του Αντωνίου, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ως πρόεδρος.

Γεώργιος Λαδόπουλος του Θεοδώρου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα – Διαχείρισης Υδάτων Λίμνης Κάρλα, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Χρυσή Παπαβασιλείου του Γαβριήλ, γεωπόνος, υπάλληλος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), υποκατάστημα Λάρισας.

 Ομάδα εργασίας Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας:

Γεώργιος Μανωλάς του Αντωνίου, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ως πρόεδρος

Ιωάννης Τέας του Δημητρίου, εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Χωροταξίας και Πολιτικής Γης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

Δήμητρα Τάσιου του Ιωάννη, γεωπόνος, υπάλληλος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), υποκατάστημα Λάρισας.

 Ομάδα εργασίας Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων:

Γεώργιος Μανωλάς του Αντωνίου, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ως πρόεδρος.

Κωνσταντίνος Μπάρδας του Νικολάου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Γεώργιος Φιλίππου του Αποστόλου, γεωπόνος, υπάλληλος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), υποκατάστημα Λάρισας.

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: 7 νέα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βουλή
Επόμενο άρθρο Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κοιλάδα των Τεμπών