Ειδήσεις

Μάξιμος: Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης της οικονομίας


«Η κυβέρνηση καλείται να βαδίσει επί ξηρού ακμής. Ουσιαστικά αυτή την περίοδο της κρίσης, καλείται να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας που είναι το μείζον, αλλά και την προσπάθεια να μείνει όρθια η οικονομία, να μην καταρρεύσει η οικονομία, να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να μη χαθούν θέσεις εργασίας». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας και στη δημοσιογράφο κ. Δέσποινα Θεοδώρου.

 

Ψήφος εμπιστοσύνης από Moodys

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «και στον τομέα της οικονομίας, πάρα τις δυσκολίες, παρά την ύφεση που είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, η προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να έχει αντοχές, να έχει πυρομαχικά για να στηρίζει αυτή τη δύσκολη στιγμή την οικονομία και κρατάει και εφεδρείες γιατί μπορεί να χρειαστεί και στο μέλλον. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει το εμβόλιο. Αν υπάρχει καθυστέρηση και χρειαστεί και την άνοιξη να έχουμε πάλι ξανά περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να έχουμε την οικονομική δυνατότητα και τότε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Αλλά νομίζω ότι η αναβάθμιση που υπήρξε από τον πιστοληπτικό οίκο αξιολόγησης Moody’s τις προηγούμενες ημέρες είναι μία “ψήφος εμπιστοσύνης” προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είναι μία “ψήφος εμπιστοσύνης” προς την ελληνική οικονομία. Κατανοώ την ανασφάλεια που σε πολλούς εργαζόμενους, σε πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες μπορεί να υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την πραγματική οικονομία».

Μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δις

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «στο δεύτερο αυτό κύμα της πανδημίας ανακοινώθηκαν μέτρα που σχεδόν αγγίζουν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δόθηκαν τα 800 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους εργαζόμενους που αναστέλλουν την εργασία τους. Υπάρχει επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για άλλους δύο μήνες και επιπλέον, δίνεται και μια έκτακτη βοήθεια 400 ευρώ για μακροχρόνιους ανέργους που δεν έπαιρναν ταμείο ανεργίας. Υπάρχει αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις. Έχουν, επίσης, δυνατότητα μετάθεσης πληρωμών, φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Υπάρχει το “κούρεμα” στα ενοίκια των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και αναστέλλουν τις εργασίες τους ή και στις οικίες που νοικιάζουν εργαζόμενοι που τελούν σε πρόγραμμα αναστολής. Οι Δήμοι ενισχύονται με 60 εκατομμύρια ευρώ για να υπάρχει απαλλαγή των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα δημοτικά τέλη -και εδώ η πολιτεία κάνει νομίζω το καθήκον της. Θα υπάρχει επιδότηση επιχειρήσεων στον πολιτισμό γιατί και οι άνθρωποι του πολιτισμού πλήττονται. Θα υπάρχει επιδότηση για κάθε θέση θεάτρου, αν θυμάμαι 10 ευρώ, και για κάθε θέση σε cinema 4 ευρώ. Γενικώς, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει αυτή την ώρα την πραγματική οικονομία να μπορέσει να σταθεί όρθια, έτσι ώστε βγαίνοντας από την υγειονομική κρίση να υπάρξει μία εκτίναξη».

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία ΔΕΔΑ-ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Στη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων διανομής
Επόμενο άρθρο Παράδοση δυο νέων επιβατικών οχημάτων στο Γ.Ν. Λάρισας