Ειδήσεις

ΕΚΛ: Καμία διακοπή επιδομάτων ανεργίας μέσα στην πανδημία


Σε πρόσφατη ανακοίνωση της η Διοίκηση του ΟΑΕΔ «υπενθυμίζει» στους επιδοτούμενους ανέργους πως πρέπει να εκπληρώνουν την υποχρέωση τους να δηλώνουν την παρουσία τους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας δήλωσης παρουσίας.

Είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, οι οποίοι στο όνομα της πανδημίας απαιτούν από τους πιο οικονομικά ασθενείς συναδέλφους μας να έχουν σύνδεση Inetrnet στο σπίτι τους, υπολογιστή και να πραγματοποιήσουν σύνδεση σε μία πλατφόρμα που όπως και όλες οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστια προβλήματα λόγω της υπερφόρτωσης των δικτύων. Υπάρχει μπόλικη πείρα εξάλλου σε όλους μας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι οικογένειες με την τηλεκπαίδευση ή με τους εργαζόμενους που είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται με τηλεργασία.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την  απαράδεκτη αντιμετώπιση των ανέργων. Δεν φτάνει που επιδοτείται ένα μικρό ποσοστό των ανέργων μέσα στην πανδημία μεθοδεύει τρόπους για το περικόπτει κι από όσους το δικαιούνται. Εκτός αυτού, δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα και δεν έχει λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την περίπτωση άνεργης γυναίκας που ο ΟΑΕΔ προχώρησε σε διακοπή του επιδόματος ανεργίας επειδή δήλωσε καθυστερημένα (6 ημέρες αργότερα) την παρουσία της.

Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι καινούρια. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας είχε εκθέσει πρόσφατα δημόσια την εικόνα που υπάρχει στο ΚΠΑ Λάρισας του ΟΑΕΔ, που λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των εργαζομένων κι ανέργων. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση της κατάστασης καθώς δεν έχει πάρει κάποιο μέτρο για την επίλυσή της .

  • Άμεση κάλυψη κι επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς  για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ , στα 80% με βάση κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ.
  • Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας.
  • Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους ανέργους . Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας. Να σταματήσει τώρα η επιδότηση των εργοδοτών με «ζεστό χρήμα».

Η Διοίκηση

Προηγούμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Μια λέξη μόνο ταιριάζει. Ντροπή!
Επόμενο άρθρο Καταρτίστηκαν οι καταστάσεις κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων για το έτος 2020