Την επιστροφή στη Λάρισα από τον Βόλο, όπου μεταφέρθηκαν προ ετών για συντήρηση, των αποτοιχισμένων, από τα παλιά ψαράδικα της πόλης, τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Παντόλφη, αξιώνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο επισημαίνει ότι «κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, στην πόλη της Λάρισας, έζησε και δημιούργησε ο λαϊκός ζωγράφος Μιχάλης Παντόλφης, ο οποίος, ως άλλος Θεόφιλος, ζωγράφισε εξαιρετικές τοιχογραφίες σε διάφορα καταστήματα της πόλης, έναντι πενιχρού αντιτίμου.
Οι ζωγραφικές του συνθέσεις, όπως σημειώνει ο ιστοριοδίφης-μελετητής κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου σε δύο σχετικά του άρθρα (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα 19.08.2015 και Μία εικόνα, χίλιες λέξεις… 10.09.2020) δείχνουν «λαϊκό καλλιτέχνη με έμπειρο χρωστήρα, σπουδαία συνθετική ικανότητα, πολύ ωραίο σχέδιο και πλούσια χρωματική απόδοση, ενώ οι στάσεις του θυμίζουν πολύ τις λαϊκές φιγούρες του Θεάτρου Σκιών».
Το έργο του Παντόλφη, που είχε περιπέσει στη λήθη του χρόνου, ανήλθε στην επιφάνεια το 1978 κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης της τότε Δημοτικής Αγοράς της Λάρισας όταν ανευρέθησαν ανέπαφες τοιχογραφίες του καλλιτέχνη, οι οποίες διασώθηκαν με την παρέμβαση ευαισθητοποιημένων και φιλότεχνων πολιτών, όπως του ζεύγους Γιώργου και Λένας Γουργιώτη, ιδρυτών της Λαογραφικής Εταιρείας Λαρίσης, του ζωγράφου Ποσειδώνα Μιχάλογλου, του φωτογράφου Τάκη Τλούπα κ.α.
Ειδικό συνεργείο συντηρητών ανέλαβε το έργο της αποτοιχίσεως των τοιχογραφιών, που αποτέλεσε είδηση και για τον αθηναϊκό τύπο (Βεατρίκη Σπηλιάδη: Έργα άσημου λαϊκού ζωγράφου αποτοιχίζονται στα ψαράδικα της Λάρισας. Θεωρούνται απόκτημα της λαϊκής μας εικονογραφίας, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 05.08.1978). Οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες αφού αρχικά αποθηκεύτηκαν στα γραφεία της Λαογραφικής Εταιρείας Λαρίσης, που στεγάζονταν τότε στο υπόγειο του Δημαρχιακού καταστήματος, κατέληξαν στον Βόλο, προκειμένου να συντηρηθούν από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας. Έκτοτε παραμένουν εκεί.
Με δεδομένο ότι η Λάρισα διαθέτει ήδη από το 2014 ένα εξαιρετικών προδιαγραφών Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο είναι εύλογο οι τοιχογραφίες του Παντόλφη να επιστρέψουν στην πόλη, να στεγαστούν στον χώρο αυτό και να εκτεθούν στο κοινό». Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να επιληφθούν της μεταφοράς των τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Παντόλφη, από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας στον Βόλο, όπου μεταφέρθηκαν προς συντήρηση, στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ώστε να εκτίθενται στο φιλότεχνο κοινό και να επανενταχθούν έτσι εκ νέου στο ιστορικό πλαίσιο της πόλης.