Ειδήσεις

ΕΚΛ: Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκό σπίτι


Ενώ η ανεργία όλο και εκτινάσσεται, το εισόδημα των εργατικών – λαϊκών οικογενειών όλο και συρρικνώνεται λόγω της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η ΔΕΗ εν μέσω μάλιστα της πανδημίας της Covid – 19 προχωράει με αμείωτη ένταση σε διακοπές συνδέσεων φτωχών και ανέργων λαϊκών νοικοκυριών.

Συγχρόνως οι εισπρακτικές εταιρείες στις οποίες έχει ανατεθεί η «ειδοποίηση», ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία στην ουσία, των οφειλετών, με αμείωτο ζήλο έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν ότι θα κοπεί παροχή επειδή συναδέλφισσα καθαρίστρια χρωστάει στην ΔΕΗ το υπέρογκο ποσό των 97 ευρώ!!! Να υπενθυμίσουμε για όσους «ξεχνάνε» ότι είναι μία από τις ηρωίδες του προηγούμενου διαστήματος που κάποιοι χειροκρόταγαν και φυσικά εκεί και μείνανε.

Οι διακανονισμοί που προτείνονται, είτε από τη ΔΕΗ Α.Ε είτε από τους υπόλοιπες εταιρείες παρόχους ρεύματος, έχουν τέτοιους όρους, που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν άνθρωποι που δεν έχουν εισόδημα εδώ και πολλούς μήνες ή έχουν πολύ μικρό εισόδημα όσοι είναι ενταγμένοι στα μέτρα στήριξης. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση είναι βέβαιο ότι μόνο χειρότερη θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Στην πλειοψηφία τους οι διακανονισμοί, είτε προβλέπουν λίγες και μεγάλες σε ποσό δόσεις, είτε προκαταβολές, που ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι αδύνατο να πληρωθούν, ενώ η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν μπορέσει να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις δόσεις και στους νέους λογαριασμούς. Λύσεις τύπου «κοινωνικού τιμολογίου» δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μπορεί οι όροι για τις ρυθμίσεις των χρεών να είναι λίγο ευνοϊκότεροι, όχι όμως τέτοιοι που να μπορεί να ανταποκριθεί η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, ενώ ούτε σε αυτή την περίπτωση αποτρέπεται η διακοπή του ρεύματος. Επιπλέον, οι όροι αυτοί αποκλείουν μεγάλο μέρος νοικοκυριών που δεν τους πληρούν, ενώ εξετάζονται με βάση το εισόδημα της περσινής χρονιάς και όχι με το τι ισχύει αυτή την περίοδο που αυξάνεται η φτώχεια και η ανεργία.

Απαιτούμε :

  • Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε ανέργους, ασθενείς, ανάπηρους άνω των 67%, απλήρωτους, φτωχές μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν.
  • Να γίνει διαγραφή του 30% των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις έως και 100 δόσεων, χωρίς να απαιτείται καμία προκαταβολή για την επανασύνδεση.
  • Να αφαιρεθούν τα τέλη που εισπράττονται για λογαριασμό των Δήμων και να δοθεί πρόσθετη επιχορήγηση από την κυβέρνηση στους δήμους, για την κάλυψη αυτών των απωλειών.
  • Να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην έκδοση νέας απόφασης και να διευρύνει την υπάρχουσα ΚΥΑ (ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861/2020 – ΦΕΚ 3088/Β 24/7/2020), σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ειδικό βοήθημα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καταβολή του, σε όσες οικογένειες έχει γίνει η αποσύνδεση έως και την 30η Απριλίου 2020, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν όσες οικογένειες έχουν πληγεί και για το διάστημα μετά από αυτή την ημερομηνία.

Την Τετάρτη 30/12 στις 12:00 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας θα πραγματοποιήσει συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, διεκδικώντας την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα Σωματεία τους για παρόμοια ζητήματα για να πραγματοποιείται άμεσα παρέμβαση. Κανένας μόνος – κανένας φόβος.

 

Προηγούμενο άρθρο 50 νέα κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Κόβουν τα φάρμακα από τους χαμηλοσυνταξιούχους