Ειδήσεις

Πρόταση ψηφίσματος για τη στήριξη μικρών εμπόρων και επαγγελματιών


 Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (Τσιαπλές Αναστάσιος, Νάνος Αποστόλης, Μπακάση Βασιλική, και Γκαραλιάκος Ζήσης), σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων και επαγγελματιών, βρίσκεται σε δεινή θέση, λόγω της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από μέρους της κυβέρνησης, κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, για συζήτηση και έγκριση, την παρακάτω πρόταση ψηφίσματος, με την οποία ζητούν η περιφέρεια Θεσσαλίας, να διεκδικήσει από την κυβέρνηση, την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων στηριξής τους.

Πρόταση ψηφίσματος

Η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων και επαγγελματιών, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και πολλοί απ’ αυτούς έβαλαν ή απειλούνται να βάλουν λουκέτο, λόγω της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Τα όποια μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση, στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό των ακραίων συνεπειών της φτώχειας και όχι να αντιμετωπισθούν πραγματικά τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί από την πολιτική της.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για λίγο καιρό ακόμη και η κυβέρνηση δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, παράλληλα με τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τότε πολλοί από τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες, θα φθάσουν στην οικονομική χρεοκοπία, με δεδομένη τη νέα οικονομική κρίση που ήδη βιώνουμε.

Γι’ αυτό, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μια σειρά ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους, όπως:

  • Επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής των αναγκαστικών περιοριστικών μέτρων, σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που πλήττονται.
  • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Να επιστρέψει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019.
  • Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
  • Να απαλλαγούν οι επαγγελματίες -με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας, ξεκινώντας από το Μάρτιο του 2020, πρώτο μήνα επιβολής των περιοριστικών μέτρων.
  • Να ανασταλούν κάθε είδους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης – κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών – που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, πρώην ΔΕΚΟ, προμηθευτές κ.ά.
  • Να ανασταλούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Προηγούμενο άρθρο 31 νέα κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests σε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας