Στην αξία της δημιουργίας θέσης υφυπουργού για το δημογραφικό αναφέρεται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καλώντας την υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, κ. Μαρία Συρεγγέλα, να παρουσιάσει τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δημογραφικής πολιτικής.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, υπογραμμίζει ότι «η ραγδαία συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας, λόγω της μείωσης των γεννήσεων και της φυγής πολλών νέων στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας, καθώς και η συνακόλουθη αύξηση του μέσου ηλικιακού όρου, δικαίως αποδίδουν στο δημογραφικό την πρώτη θέση μεταξύ των εθνικών προβλημάτων. Τα καταθλιπτικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν τη διαρκή διεύρυνση του αριθμού των θανάτων σε σχέση με αυτή των γεννήσεων -το 2019 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι θάνατοι ήταν κατά 33.006 περισσότεροι από τις γεννήσεις- και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις προσεχείς δεκαετίες, δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση της σοβαρότητας του προβλήματος.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Βουλή των Ελλήνων συγκρότησε Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό, η οποία εργάστηκε εντατικά από τον Μάιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018. Αποτέλεσμα της ενδελεχούς αυτής εργασίας, στην οποία είχα την ευκαιρία να συμβάλω ενεργά σε κάθε της βήμα ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής, υπήρξε το πολυσέλιδο πόρισμα που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από τα κόμματα του κοινοβουλίου –πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ. Στο πόρισμα, πέραν της αναλυτικής παρουσίασης του δημογραφικού ζητήματος σε όλες του τις εκφάνσεις, συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν στην αναστροφή των καθοδικών δεικτών του δημογραφικού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της οικογένειας και των γεννήσεων. Για την επιτυχία του δύσκολου, αλλά απαραίτητου για την επιβίωση του έθνους, στόχου, στο πόρισμα τονιζόταν ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, που απαιτεί συντονισμό και συνεργασία για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων, και, προφανώς, μια συνεκτική, μη ευκαιριακή, δημογραφική πολιτική με συγκεκριμένους στόχους και μέτρα». Ως εκ τούτου επιβάλλονταν η δημιουργία επιτελικής δομής «σε κεντρικό επίπεδο (Υφυπουργείο/ Γενική Γραμματεία/ Ειδική Γραμματεία) για την υλοποίηση της όποιας πολιτικής, για τον συντονισμό των δράσεων/μέτρων και -εν μέρει- και για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων» (σελ. 133).
Κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης έγινε το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση με την ίδρυση θέσεως υφυπουργού με αρμοδιότητα το δημογραφικό και την οικογένεια. Αναμφίβολα, η επιτυχία της αποστολής του συγκεκριμένου υφυπουργείου είναι κολοσσιαίας σημασίας καθώς άπτεται ενός ζητήματος που σχετίζεται με το ίδιο το μέλλον της χώρας».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υφυπουργό:
- Ποιοι είναι οι άμεσοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του υφυπουργείου που έχει την αρμοδιότητα για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια;
- Υφίσταται επεξεργασμένο σχέδιο για την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων που στοχεύουν στην αντιστροφή της καθοδικής πορείας των δημογραφικών δεικτών και στην αύξηση των γεννήσεων;
- Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε τις προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό;
- Σκοπεύετε να συντονίσετε την προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού σε συνεργασία με άλλα υπουργεία;
- Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;