Ειδήσεις

ΕΚΛ: Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς την περίοδο της πανδημίας


Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς την περίοδο της πανδημίας. Πως οργανώνουμε και διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της ζωής μας», την Τρίτη 26 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στην πλατφόρμα ZOOM. Ομιλήτρια στη συζήτηση θα είναι η Εύη Γεωργιάδου, Δρ Μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Στη συζήτηση θα αναφερθούμε σε ζητήματα όπως:

  • Ποια είναι η γενική κατάσταση σε σχέση με την υγεία και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους και κλάδους (εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες κ.ά.).
  • Ποια είναι τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε ένα χώρο δουλειάς. Ποιες πλευρές αφορούν. Πως καθορίζονται και οργανώνονται.
  • Ο ρόλος του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας. Σε ποιες περιπτώσεις προβλέπονται.
  • Ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για την πανδημία του κορωνοϊού.
  • Τι είναι οι επιτροπές και οι εκπρόσωποι υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, πως συγκροτούνται και ποιος ο ρόλος τους.
  • Ποιοι είναι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους για το θέμα αυτό. Πως λειτουργούν.
  • Ποια πρέπει να είναι η στάση των σωματείων απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, πως οργανώνεται η παρέμβαση, η διεκδίκηση των αναγκαίων μέτρων.

Καλούμε συναδέλφους από όλους τους κλάδους να συμμετάσχουν για να συζητήσουμε για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Υπάρχει  μεγάλη πείρα που συγκεντρώνεται ιδιαίτερα την περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τόσο από τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, όσο κι από την επιβολή μέτρων για την προστασία τη δική μας και των οικογενειών μας .

Η διεκδίκηση των αναγκαίων μέτρων θεωρούμε πως είναι βασική ευθύνη των Σωματείων. Η οργάνωσή μας σε κάθε εργοστάσιο, εργοτάξιο, γραφείο, κατάστημα, είναι απαραίτητος όρος για την εξασφάλιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Απέναντι στην προσπάθεια να μπει φίμωτρο στους αγώνες των εργαζομένων, να μείνουν κλειστά τα στόματα στη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε γκέτο υπερμετάδοσης του ιού και σε κάτεργα αντεργατικών μέτρων, απαντάμε δυναμώνοντας τη φωνή και την πάλη μας μέσα από τα σωματεία.

Συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και Σωματεία που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στην συζήτηση από κάθε κλάδο και χώρο μπορούν να απευθύνονται στην γραμματεία και την Διοίκηση του ΕΚΝΛ στο τηλέφωνο 2410250708.

Η Διοίκηση

Προηγούμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σοφία Μπεκατώρου
Επόμενο άρθρο Η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι με το σύστημα προσλήψεων