«Με αυτόν τον συνδυασμό της επιτυχίας -την αποφασιστικότητα και την ενεργή διπλωματία– οφείλουμε να πορευθούμε και στη συνέχεια, στο γεμάτο προκλήσεις έδαφος των εθνικών μας θεμάτων, ώστε το 2021, η χρονιά ορόσημο, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την μεγάλη εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, να βρει την Ελλάδα και τον ελληνισμό ακόμη ισχυρότερους». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υποστήριξε ότι η συνεδρίαση «έχει ιστορική σημασία. Και η διαπίστωση αυτή δεν είναι ένα τετριμμένο ρητορικό σχήμα. Γιατί με την δική μας ψήφο, την ψήφο όσων έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τον ελληνικό λαό, θα επεκτείνουμε την επικράτεια της πατρίδας για πρώτη φορά από το 1947, όταν έλαβε χώρα η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό».
Διπλωματική αντεπίθεση
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι η υπερψήφιση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος «συνιστά μια πρώτη -ίσως αρκετά καθυστερημένη- αλλά πλέον έμπρακτη άσκηση ενός αναφαίρετου δικαιώματος που διαθέτει η χώρα μας, βάσει του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως προσφυώς επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρωτεργάτης αυτής της εντατικής διπλωματικής αντεπίθεσης της χώρας που καταγράφεται όλους αυτούς τους μήνες. Η διαπίστωση αυτή είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τον τουρκικό αναθεωρητισμό, και όσους τον υποθάλπουν φανερά ή υπόγεια. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της, ούτε πρόκειται να αποστεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υποχωρώντας σε απειλές και σε πιέσεις.
Κι αυτό έχει νομίζω καταστεί σαφές ενόψει των διερευνητικών επαφών με την γείτονα, και την προσπάθειά της να διευρύνει αυθαιρέτως την ατζέντα, εντάσσοντας ανύπαρκτα ζητήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Επικίνδυνα οράματα…
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «επιθυμούμε ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά είναι η Τουρκία που επιμένει σε επικίνδυνα οράματα για γαλάζιες πατρίδες, για νεο-οθωμανισμούς και παντουρκισμούς. Είναι η Τουρκία που καταπατά τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που στέλνει ερευνητικά, γεωτρητικά και πολεμικά πλοία σε ύδατα που δεν της ανήκουν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη. Κι αυτό το έχει αποδείξει. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί οιαδήποτε καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Γι’ αυτό, και παρά το βαρύ κόστος, προβαίνει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας με τους αναγκαίους εξοπλισμούς. Αν πράγματι η Άγκυρα επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πλήρη εφαρμογή όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο».