«Εύχομαι, η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο των αγροτών και των κτηνοτρόφων να σηματοδοτήσει και μια δυναμική επανεκκίνηση της πρωτογενούς παραγωγής, ένα νέο ξεκίνημα. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο υπουργό που είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης, προκειμένου, με βάση την εμπειρία μου από την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, να εκθέσω σκέψεις και προβληματισμούς για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη εκτενή συζήτηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με προκατόχους του υπουργούς.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η εμπειρία της πανδημίας μας δίδαξε την ανάγκη η χώρα να επενδύσει ακόμη περισσότερο στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με εξωστρέφεια, αλλά να έχει και μια σχετική αυτάρκεια τροφίμων. Ειδικά σε κρέας είμαστε τραγικά ελλειμματικοί. Ουσιαστικά τα χρήματα που εισρέουν στη χώρα μέσω των κοινοτικών ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους ισοδυναμούν με εκείνα που δαπανούμε για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, κυρίως κρέατος, βόειου και χοιρινού, που είμαστε τραγικά ελλειμματικοί».
Νέοι αγρότες, όχι της “αραχτής”…
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα είναι η ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού δυναμικού με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα νέων αγροτών. Ένα πρόγραμμα που δεν θα κινείται στη “λογική της αραχτής” που ουσιαστικά υπηρετούσαν οι ελάχιστες χρονικές δεσμεύσεις για την παραμονή των νέων αγροτών στη γεωργία και κτηνοτροφία, που έθετε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στόχος είναι να ασχοληθούν ουσιαστικά κάποιοι νέοι στον πρωτογενή τομέα και όχι απλά να πάρουν ένα “χαρτζιλίκι” και την επομένη να στραφούν αλλού. Γι αυτό, όμως, πρέπει να υπάρξει εκτός από την επιμήκυνση του χρόνου και γενναία αύξηση του “πριμ” που θα δοθεί σε κάθε αγρότη για να κάνει μια νέα αρχή.
Ο κυβερνητικός βουλευτής αναφέρθηκε επίσης «στο υψηλό κόστος παραγωγής» και εκτός από την «ανάγκη ρύθμισης για το “αγροτικό πετρέλαιο” που κατήργησε σε μια νύχτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» εστίασε «στα αρδευτικά έργα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα στρέψουν σε δυναμικές καλλιέργειες».
Φράγμα Σκοπιάς
Στο σημείο, αυτό έφερε ως παράδειγμα το φράγμα της Σκοπιάς (Παλιοδερλί), που «θα έχει πολυεπίπεδα οφέλη στην επαρχία Φαρσάλων, όπου δεν προβλέπεται να φτάσει νερό από τον Αχελώο, όταν ολοκληρωθούν τα έργα της ήπιας εκτροπής μέρους των υδάτων του στον θεσσαλικό κάμπο».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επέμεινε στον «εκσυγχρονισμό και την καθετοποίηση των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με στοχευμένα προγράμματα» αλλά και στην πιστοποίηση προϊόντων με εξωστρέφεια, όπως και σε κίνητρα για την μεταποίησή τους, προκειμένου η προστιθέμενη αξία να μένει στον παραγωγό. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Τέλος, σημείωσε ότι «ευχής έργο θα ήταν και η ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος στη βάση υγιών συνεταιριστικών σχημάτων που θα βοηθούσαν στην οικονομία κλίμακας, αλλά αυτό προϋποθέτει την ανάληψη πρωτοβουλιών και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους».
Κορονοενισχύσεις…
Με αφορμή, ωστόσο, την πρόσκληση, ο Λαρισαίος βουλευτής ενημέρωσε τον κ. Λιβανό για το σύνολο των εκκρεμοτήτων που αφορούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού. Εστίασε στις καθυστερήσεις στην πληρωμή των ΠΣΕΑ του 2017 στους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και τους αμυγδαλοπαραγωγούς πέραν των Τεμπών και του Τυρνάβου, όπως επίσης και στις διαμαρτυρίες παραγωγών για τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό του περυσινού Μαρτίου.
Αναφορικά με τις ενισχύσεις που δόθηκαν σε διάφορες κατηγορίες παραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία, σημείωσε την «αδικία που υφίστανται οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς, καθώς μόνο η επιτραπέζια ελιά Καλαμών έτυχε οικονομικής στήριξης». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη που έχουν αιτηθεί οι χοιροτρόφοι, για την οποία έχει δοθεί στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία και επίκαιρη μελέτη συνεπειών από την πανδημία, αλλά και την ενίσχυση των παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού.
Κομφούζιο…
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέστησε τον αρμόδιο υπουργό κοινωνό «του προβλήματος της επιστροφής του συνόλου των ενισχύσεων που έλαβαν για το πρόγραμμα δάσωσης δικαιούχοι απ’ όλη τη χώρα χωρίς υπαιτιότητά τους». Ο Θεσσαλός πολιτικός έχει καταθέσει από το βήμα της βουλής «εν είδη τροπολογίας τη νομοθετική διατύπωση που θα άρει τον βρόγχο σε παραγωγούς από τους οποίους ζητείται η επιστροφή χιλιάδων ευρώ, που έλαβαν ως αποζημίωση για τη δάσωση γεωργικών γαιών».
Τέλος, ζήτησε «να υπάρξει το επόμενο διάστημα πιο εξειδικευμένη ενημέρωση για τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών, που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία μέσω του προγράμματος “κομφούζιο”, καθώς αφορά σε χιλιάδες παραγωγούς όλης της χώρας».