Ειδήσεις

Μάξιμος: Πανευρωπαϊκό πρόβλημα οι καθυστερήσεις στα εμβόλια covid-19


«Κατανοώ την προσμονή του κόσμου για το εμβόλιο, γιατί αυτό είναι ουσιαστικά το μέτρο για την κατάκτηση, την επανακατάκτηση της ελευθερίας των κινήσεών μας. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Βλέπετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων». Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς (στην εκπομπή της TRT “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” με τον Σωτήρη Πολύζο).

Όπως είπε «οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις και στα συμβόλαια που είχαν υπογράψει για τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων. Η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι η Ισπανία για δύο εβδομάδες σταματάει πλήρως το εμβολιαστικό πρόγραμμα λόγω ελλείψεων των εμβολίων. Αναλογικά με αυτά τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι η χώρα μας δεν είναι στη χειρότερη κατάσταση. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι είναι από αυτές που αντιμετωπίζουν επιτυχώς ,με βάση τα δεδομένα που έχουμε, την πανδημία. Σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 200.000 εμβόλια, κι υπάρχει κι ένας μηχανισμός αναπλήρωσης όσων δεν προσέρχονται για να κάνουν το εμβόλιό τους, από τους υπερήλικες, έτσι ώστε να μην χαθεί καμία δόση και κατευθύνονται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Είμαστε δεύτεροι μετά τον Καναδά παγκοσμίως -μόλις 500 δόσεις δεν έχουνε γίνει από τις 200.000 που έχουν έρθει στη χώρα μας».

 

Ενίσχυση επιχειρήσεων

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες από εκπροσώπους διαφόρων επαγγελματικών κλάδων ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «κατανοώ την οποιαδήποτε, εάν θέλετε, διαμαρτυρία αλλά θα πρέπει όλοι να έχουμε και συναίσθηση της πραγματικότητας που βιώνουμε. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή νομίζω ανταποκρίθηκε με ένα οργανωμένο σχέδιο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων που πραγματικά πλήττονται». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, η 5η «ξεκίνησε να καταβάλλεται από σήμερα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αθροιστικά θα προστεθεί στα 7 δισεκατομμύρια που συνολικά δόθηκαν με αυτήν τη διαδικασία». Ενώ συμπλήρωσε για τις διαμαρτυρίες του χώρου της εστίασης «εδώ είμαστε να ακούσουμε και προτάσεις και το οικονομικό επιτελείο φαντάζομαι θα επεξεργαστεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, γιατί μπροστά μας φαίνεται ότι έχουμε ακόμη μακρύ, δυστυχώς, διάστημα μέχρι να τελειώσουμε με την πανδημία».

 

 

Επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν εξαιρούνται «το πέλετ, το αέριο και τα καυσόξυλα από το επίδομα θέρμανσης. Αυτό καθιερώθηκε από αυτήν την κυβέρνηση και για πρώτη φορά φέτος. Κι έτσι έχουμε 124.000 επιπλέον δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Χρειάζονται βελτιώσεις. Εγώ ο ίδιος έχω ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο και το έχω θέσει και το θέμα και στον Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό των Οικονομικών, γιατί υπάρχει ένας “κόφτης” για όσους χρησιμοποιούν πέλετ ή καυσόξυλα σε οικισμούς άνω των 2.500 κατοίκων, κι έτσι εξαιρείται για παράδειγμα ο ορεινός οικισμός, η κωμόπολη της Κρανιάς Ελασσόνας, που στην απογραφή βρέθηκαν 2.700. Αλλά είναι θετικό ότι για πρώτη φορά δίνεται επίδομα θέρμανσης σε όλους όσοι χρησιμοποιούν διαφορετικό μέσο για τη θέρμανσή τους πέραν του πετρελαίου».

 

Διπλωματική εγρήγορση

Αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός. Στη χώρα μας δικαιούται κατά τη λαϊκή ρήση “και η κουτσή Μαρία” να έχει άποψη για τα εξωτερικά, για την άμυνα ή για τη διακυβέρνηση. Δεν μπορεί να διατυπώσει τις θέσεις του ο πρώην πρωθυπουργός;». Και πρόσθεσε ότι «η πολιτική ασκείται υπεύθυνα από την ελληνική κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό κι από τον Υπουργό εξωτερικών. Εγώ είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από τους μέχρι στιγμής χειρισμούς στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Παρακολουθούμε πραγματικά ένα διπλωματικό κρεσέντο, να αναπτύσσεται με διπλωματική δεινότητα η εξωτερική πολιτική επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων».

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «η Τουρκία, σύρθηκε, να επανέλθει μετά από 5 χρόνια, στις διερευνητικές συζητήσεις με την ατζέντα που εξαρχής είχαμε πει, ότι το μόνο ζήτημα που συζητούμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Νομίζω ότι υπέστη μια ήττα η Τουρκία και η χώρα μας αξιοποίησε αυτό το διάστημα του ενάμισι έτους που βρίσκεται στη διακυβέρνηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα. Προχωρήσαμε σε γενναία αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό. Υπογράφηκε η συμφωνία για μία μοίρα “Ραφάλ” 18 αεροσκαφών που θα έρθουν από τη Γαλλία στη χώρα μας το επόμενο διάστημα και βρισκόμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την προμήθεια φρεγατών και για την ενίσχυση του στόλου μας. Έχουμε, λοιπόν, μια συγκροτημένη πολιτική με διπλωματική εγρήγορση και ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας που ενισχύει τη διπλωματική μας θέση. Αυτήν την ανάγνωση της πραγματικότητας κάνω χωρίς να είμαστε αφελείς και να προσδοκούμε πολλά πράγματα από τις διερευνητικές».

Προηγούμενο άρθρο Πόσοι εμβολιασμοί έγιναν την Πέμπτη στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου Τεμπών με την Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής