Ειδήσεις

Μάξιμος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει λύσεις και αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες!


«Είναι ευτύχημα για τη χώρα ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία με την ‘‘τρίαινα’’ των κρίσεων -την πανδημία, την οικονομική κρίση ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας- στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω τον πρόεδρο διεξοδικά για τα ζητήματα που απασχολούν τον κάμπο και να του εκθέσω τις απόψεις μου. Υπό τις πλέον απρόβλεπτες συνθήκες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει λύσεις και αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, κάτι που αναγνωρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί κατανόησε την πολλαπλή αξία του φράγματος Σκοπιάς Φαρσάλων και έδωσε εντολή για τη σύνταξη της απαραίτητης μελέτης». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Το υδατικό πρόβλημα του κάμπου που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής, αλλά και τα αναγκαία οδικά έργα στη Θεσσαλία, όπως και οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, και φυσικά τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο κ. Χαρακόπουλος με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Αρδευτικά έργα

Ο Θεσσαλός πολιτικός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση του πρωθυπουργού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τρίκαλα, για την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας, που θα παράγει πράσινη, φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια και την ήπια εκτροπή του Αχελώου που θα αποτρέψει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου. Παράλληλα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την ανάγκη ταυτόχρονης πραγματοποίησης και μικρότερων αρδευτικών έργων, ιδιαίτερα στην επαρχία Φαρσάλων, όπου δεν προβλέπεται να φτάσει νερό από τον Αχελώο. Όπως εξήγησε, εμβληματικό έργο για τα Φάρσαλα με πολλαπλή σπουδαιότητα είναι το φράγμα στη Σκοπιά που θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων, θα αρδεύσει τον φαρσαλινό κάμπο οδηγώντας σε δυναμικές καλλιέργειες με προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία, θα αποτρέψει καταστροφές από πλημμυρικάφαινόμενα, όπως αυτά που προκάλεσε ο ‘‘Ιανός’’, ενώ θα μπορούσε να παράξει και υδροηλεκτρική ενέργεια. Καθώς δεν υπάρχει επίκαιρη μελέτη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δρομολογηθεί από το υπουργείο Υποδομώνη εκπόνηση οριστικής μελέτης για το έργο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε επί τόπου με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη και του έδωσε την εντολή να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης.

 

Οδικό δίκτυο

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες τουστον πρωθυπουργό για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ του βόρειου τμήματος του Ε-65 που συνδέει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία, ολοκληρώνοντας τους δρόμους της Ανάπτυξης. Όπως είπε, τώρα μπορούμε να εστιάσουμε σε παρεμβάσεις σε σημαντικούς οδικούς άξονες που ξεπερνούν το ενδιαφέρον σε επίπεδο νομού. Με δεδομένο ότι ο δρόμος Λάρισα-Φάρσαλα πλέον έχει δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κυβερνητικός βουλευτής αναφέρθηκε στην βελτίωση των εθνικών οδών Λάρισας-Κοζάνης και Λάρισας-Γρεβενών. Ιδιαίτερα για τον δρόμο Λάρισας-Κοζάνης οι υπάρχουσες σε εξέλιξη συμβάσεις μελετών έχουν ανατεθεί την περίοδο 2006–2009, κατά την οποία οι κανονισμοί ένταξης των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ήταν χαλαροί ως προς τις μελέτες σκοπιμότητας.Ωστόσο, από το 2015, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες επιλεξιμότητας της ΕΕ, και για να μπορέσει να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης θα πρέπει να επιδιωχθεί η υποβάθμιση των χαρακτηριστικών των τεχνικών λύσεων (μείωση διατομών, εξορθολογισμός χαράξεων) στην κατεύθυνση της διατήρησης της υφιστάμενης περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η λύση αυτή συνεπάγεται, όμως, εκ νέου αναγκαιότητα εκπόνησης τροποποιητικών μελετών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Λαρισαίο βουλευτήνα συζητήσει διεξοδικά το θέμα για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης με τον υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή.

 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε εκτενή συζήτηση με τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη να υπάρξει εξειδίκευση με συγκεκριμένα μέτρα από το ΥπΑΑΤτων προτάσεων που διατυπώνονται στην Έκθεση Πισσαρίδη για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Εξέφρασε την ικανοποίηση των αγροτών για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των ζημιών από τον Ιανό, προσθέτονταςότι ζητούν αντίστοιχες διαδικασίες να υπάρχουν και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ο οποίος για πρώτη φορά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη λαμβάνει την επιχορήγηση που προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ελπίζουμε η ψηφιοποίηση στην εκτιμητική διαδικασία να συμβάλει στην ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών, καθώς, δυστυχώς, υπάρχουν αμυγδαλοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί που δεν έχουν λάβει ακόμη τα ΠΣΕΑ του 2017. Ζήτησε, επίσης, από τον πρωθυπουργό να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για το υψηλό ενεργειακό κόστος των αγροτών μετά την κατάργηση από την προηγούμενη κυβέρνηση του αγροτικού πετρελαίου. Σημείωσε ακόμη ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων γάλακτος, για τα οποίο ο ίδιος είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ήδη αποδίδουν και το πρόβειο γάλα επανέκαμψε στα επίπεδα των τιμών που είχε πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 

Στήριξη σε ΕΣΥ και οικονομία

Ο Λαρισαίος βουλευτής, αναφερόμενος στην πανδημία, την ένταση της οποίας έζησαν τα δυο νοσοκομεία της Λάρισας ζήτησε την ενίσχυσή τους με μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικούκαι την έμπρακτη επιβράβευση των υγειονομικών που δίνουνμάχη με τον covid-19. Όπως υπογράμμισε, η έως τώρα στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η εμπιστοσύνη στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας κατέρριψαν ιδεολογήματα και στερεότυπα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι μονοπώλιο κανενός, αλλά επιβεβαιώνεται με έργα.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετέφερε και την αγωνία για την επόμενη μέρα στην πραγματική οικονομία κυρίως από όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης. Όπως είπε, έως σήμερα η κυβέρνηση απέδειξε ότι διαθέτει σχέδιο και με στοχευμένα μέτρα και ιδιαίτερα με εκείνο της επιστρεπτέας προκαταβολής στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα που πλήττεται από την πανδημία. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρεί εφεδρείες, καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα επανέλθουμε σε ρυθμούς κανονικότητας στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι μελετά κάθε δυνατότητα στήριξης του χώρου της εστίασης, όπως είπε στην Καρδίτσα.

Προηγούμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Ηλεκτρονικοί χαφιέδες στα πανεπιστήμια
Επόμενο άρθρο Πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη διαμόρφωση σχολικών αυλών