Ειδήσεις

ΣΘΕΒ: Πρόσφατες κανονιστικές παρεμβάσεις χωροταξίας και αδειοδότησης


Οι πρόσφατες αλλαγές και οι κανονιστικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν σε θέματα χωροταξίας και αδειοδοτήσεων, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, ήταν στο επίκεντρο της διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Ο Νόμος 4759/2020 «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά προς ένα συνεκτικό και σύγχρονο πλαίσιο κανόνων για την οργάνωση των δραστηριοτήτων στον χώρο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε η κα Έλενα Καματέρη, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου, που συντόνισε και την εκδήλωση.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, τόνισε πως «η χάραξη και υλοποίηση μίας χωροταξικής πολιτικής που ενσωματώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τομέα της μεταποίησης είναι σημαίνουσας σημασίας. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να στηρίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας, µέσω του περιφερειακού σχεδιασμού».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, τόνισε πως «Ζητούμενο όλων μας είναι η Ελλάδα να φιλοξενεί παραγωγικές επενδύσεις σε οργανωμένους, λειτουργικούς και ασφαλείς τόπους εγκατάστασης. Οι πρόσφατες αλλαγές στη χωροταξία και τις αδειοδοτήσεις στη μεταποίηση διευκολύνουν το στόχο αυτό. Η επικαιροποίηση των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, η εκκίνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και η αναθεώρηση του περιφερειακού  χωροταξικού είναι μερικά από τα κρίσιμα επόμενα βήματα».

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Senior Advisor του Τομέα Επιχειρηματικού περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, κ. Ιωάννης Λαϊνάς, ο οποίος ανέλυσε τις νέες ρυθμίσεις του ν.4759/2020 για την εκτός σχεδίου δόμησης και τους οργανωμένους  υποδοχείς μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο κος Λαϊνάς επεσήμανε επιπλέον τις αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό για τα βιομηχανικά κτίρια, καθώς και τις εξελίξεις που σημειώθηκαν μέσω πρόσφατων Υπουργικών Αποφάσεων στο θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων (ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 92108/1045/Φ.15 για την κατάργηση των οχλήσεων) και στις νέες δυνατότητες  οργάνωσης και ανάπτυξης των μεγάλων μεταποιητικών μονάδων μέσω του θεσμού των Επιχειρηματικών Πάρκων (ΚΥΑ Αριθμ. Φ/Α.15/3/οικ.112239/1270 για το ΕΠΜΜΜ).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ειδικών θεμάτων και τοπικών προβλημάτων αναφορικά με τα ζητήματα εφαρμογής του αναθεωρημένου Περιφερειακού   Χωροταξικού Πλαισίου Θεσσαλίας, υπό το πρίσμα του Ν. 4759/2020 και των ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης στην οποία τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι του  ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας,) κα Αννα Γιαννιού και κ. Χρήστος Κουτάκος. Αναφερόμενοι στο στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό, σημείωσαν πως «το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Θεσσαλίας δίνει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Θεσσαλίας μέσα από την χωρική οργάνωση τις βιομηχανίας του εμπορίου και την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού απαιτεί την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδιασμού μέσα από την εκπόνηση των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων που θα καθορίσουν τις επιτρεπόμενες ή μη χρήσεις γης».

Στην ημερίδα συμμετείχαν πλήθος σημαντικών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, στελέχη επιχειρήσεων ενώ στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε η  δυνατότητα ερωτήσεων και συζήτησης με τους ομιλητές την οποία και συντόνισε ο κ. Μιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής, Τομέας Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του  ΣΕΒ. Η πλειονότητα των παρεμβάσεων ανέδειξε την ανάγκη σταδιακής ενεργοποίησης του συνόλου των νεότερων προβλέψεων του ν.4759/2020, την έκδοση της προβλεπόμενης δευτερεύουσας νομοθεσίας καθώς και την επίσπευση της επικαιροποίησης του παρωχημένου ρυθμιστικού-τοπικού σχεδιασμού, ιδίως σε περιοχές με ειδικά καθεστώτα, προκειμένου η επιχειρηματική κοινότητα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα των χωρικών πολιτικών του παρελθόντος. Επίσης ανάδειξε προβλήματα όπως αυτά που δημιουργεί για τις επιχειρήσεις το καθεστώς χαρακτηρισμού Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.

Την ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο ΣΘΕΒ με τον ΣΕΒ, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της επιχείρησης LOGON A.E. – Συστήματα πληροφορικής.

Οι δύο φορείς θα συνεχίσουν την εποικοδομητική τους συνεργασία με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων μελών τους για θέματα που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη διευκόλυνση επενδύσεων.

 

Προηγούμενο άρθρο 31 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Να σταματήσουν όλες οι διώξεις και η ποινικοποίηση των αγώνων