Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην Ελασσόνα.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού.
Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.
Ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 4 Ρίχτερ.
«Θα υπάρξουν περισσότεροι ισχυροί μετασεισμοί»
«Προτιμούμε να είμαστε δυσάρεστοι, αλλά χρήσιμοι, παρά ευχάριστοι αλλά μη αποτελεσματικοί… Όταν έχουμε τέτοιες μετασεισμικές ακολουθίες σε εξέλιξη ξέρουμε ότι θα υπάρξουν μετασεισμοί στο μέγεθος του αρχικού σεισμού, σε ακραίες περιπτώσεις. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από μικρές υφέσεις. Να παραμείνει ο κόσμος έξω από τα σπίτια» ανέφερε ο κ. Κώστας Παπαζάχος καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ.
«Δυτικά από τον Τύρναβο. Είναι μέσα στο κέντρο της ακολουθίας που εξελίσσεται αυτές τις μέρες. Όσο πιο μεγάλος είναι ο σεισμός τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει. Είναι λίγο μικρότερος από τον κύριο σεισμό. Δυστυχώς μπορεί να έχουμε κι άλλους μετασεισμούς.», πρόσθεσε ενώ κλείνοντας συνέστησε μεγάλη προσοχή τις επόμενες πολλές ημέρες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γκανάς: Σπάνιο φαινόμενο – Παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2014
Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, επισήμανε και αυτός ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία.
Ο κ. Γκάνας ανέφερε και αυτός με την σειρά του ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.
ΠΗΓΗ: in.gr