Ειδήσεις

Μυκητολογικές ασθένειες των σιτηρών


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνει ότι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Υπηρεσίας μας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Ιωάννη Βαγγέλα, πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε καλλιέργειες σκληρού σίτου, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών.

Οι μέχρι στιγμής παρατηρήσεις δείχνουν ότι η υγιεινή κατάσταση των σιτοκαλλιεργειών στις οποίες εφαρμόστηκαν ψεκασμοί με μυκητοκτόνα, χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλή. Τοπικά και κυρίως στις καλλιέργειες που δεν έχουν ψεκαστεί με μυκητοκτόνα, έχουν παρατηρηθεί προσβολές κυρίως από τις μυκητολογικές ασθένειες Σεπτορίωση και Πυρηνοφόρα, προσβολές οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες.

Επειδή ο συνδυασμός των σημαντικών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών και η επικείμενη άνοδος της θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη και εξέλιξη των παραπάνω ασθενειών, ενημερώνουμε τους σιτοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση ελέγχοντας τις καλλιέργειές τους επισταμένως για προσβολές, ώστε έγκαιρα – εφόσον χρειαστεί – να επέμβουν με μυκητοκτόνα.

Η χημική καταπολέμηση εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία, πρέπει να πραγματοποιηθεί με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο τηρώντας το προβλεπόμενο όριο ημερών ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, για την αποφυγή εύρεσης υπολειμμάτων στα παραγόμενα προϊόντα. Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

Προηγούμενο άρθρο Τέσσερα νέα έργα ύψους 3 εκατ. ευρώ για την οδική ασφάλεια στο Δήμο Τεμπών
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας