«Το σημερινό λαμπρό ορόσημο στην ιστορία του έθνους είναι ευκαιρία αναστοχασμού για όσα πετύχαμε στους 2 αιώνες ελεύθερου εθνικού βίου, διδαχής από τα λάθη μας, που εδράζονται κυρίως στο σαράκι του διχόνοιας, αλλά και αυτοπεποίθησης γι’ αυτά που μπορούμε ενωμένοι να πετύχουμε, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις». Τα παραπάνω τόνισε οΓενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,μετά τη Δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίουγια την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «το1821 θα φωτίζειστο διηνεκέςμε την άσβεστη φλόγα του την ιστορία όχι μόνον του ελληνισμού αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας.Γιατί ηΕπανάστασητου έθνους τωνΕλλήνων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίαςσυμβολίζει την υπεροχή της αξίας της ιδέας της ελευθερίας έναντι του συναισθήματος του φόβου. Οι πρόγονοί μας ενάντια σε κάθε λογική, ενάντια στην αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών, ενάντια στις διαθέσεις των μεγάλων δυνάμεων, πήραν τα όπλα για να πράξουν τοποθούμενοαιώνων:τηδημιουργίαμιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης πατρίδας.Κι αυτό έγινε από ανθρώπουςπου για τέσσερεις αιώνες ζούσαν σε συνθήκες που “όλα τα ’σκιαζεη φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”.Κι όμως ποτέ δεν έχασαν την ταυτότητα και την ελπίδα τους.Και το πέτυχαν διότι ήταν συσπειρωμένοι στις κοινότητές τους, με συνείδηση της μακράς ιστορικής τους καταγωγής, ανοιχτοί στα νέα ρεύματα ιδεών, με πολλές ευημερούσες παροικίες, αλλάκαι έτοιμοι κάθε στιγμή να κινηθούν κατά του δυνάστη,όπως δείχνουν τα πολλά επαναστατικά κινήματα που προηγήθηκαν του μεγάλου ‘21, και κυρίως ταυτισμένοι με την Ορθόδοξη πίστη τους, καθώς γνώριζαν ότι αν την έχαναν τούρκευαν.Και γι’ αυτό είχαν ορίσει ως επίσημη ημερομηνία έναρξης του αγώνα την Ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου -για να καταστεί και Ημέρα Ευαγγελισμού του Έθνους!
Η επανάστασηπέτυχε, χάρη και στη συμβολή και των συμμαχικών μας δυνάμεων, τηνανακήρυξη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Οι θυσίες για την επίτευξη του στόχου εκείνουείναι ο θεμέλιος λίθοςκαι τα διαπιστευτήρια της πορείας του ελληνισμού για τους επόμενους δύο αιώνες.Και πάνω σε αυτά τα θεμέλια η Ελλάδα κατόρθωσε να συμπεριλάβει στους κόλπους της εδάφη και πληθυσμούς υπόδουλους, φθάνοντας στα σημερινά της όρια.
Αυτήν, λοιπόν,τηνΙστορία και αυτήν τηνΠατρίδα καλούμαστε εμείς σήμερα να υπερασπιστούμε απέναντι στις ποικίλεςπροκλήσεις που τα απειλούν. Πρωτίστως, να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της ιστορικής άγνοιας, που υπονομεύει την ταυτότητα του έθνους, γιατί έθνος χωρίς ρίζες δεν έχει αύριο. Οι νέοι μας πρέπει να μάθουν και να διδαχθούν από το παρελθόν ώστε να γνωρίζουν τι θα κληθούν αύριο και εκείνοι να προστατεύσουν. Ταυτόχρονα, είμαστε αναγκασμένοι να υπερασπιστούμε τα ιερά και όσιά μας από τους αναθεωρητές γείτονές μας, που είναι οι ίδιοι εναντίον των οποίων έγινε και η Επανάσταση πριν από 200 χρόνια. Η επανάκαμψηνεο-οθωμανικών ιδεολογημάτωνκύριο στόχο έχουν την ακύρωση των επιτευγμάτων της Επανάστασης του 1821. Με αποφασιστικότητα, εθνική ενότητα, ισχυροποίηση των αμυντικών μας ικανοτήτων, ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας δομής, γερές συμμαχίεςκαι,προπάντων,με μια εθνική παιδεία μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι της ιερής κληρονομιάς των ηρώων του ‘21. Χρόνια Πολλά!».