Ειδήσεις

Στο πλευρό των παγετόπληκτων παραγωγών ο Χρήστος Κέλλας


«Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι αμυγδαλοπαραγωγοί δέχονται ισχυρό πλήγμα από τον παγετό και βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται.

Πέραν της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων, επιβάλλεται, πλέον, να συζητήσουμε σοβαρά για την αντιπαγετική προστασία των δενδροκαλλιεργειών.

Μετέφερα, ήδη, στην ηγεσία του ΕΛΓΑ το αίτημα των παραγωγών του Δήμου Τεμπών για εγκατάσταση δικτύου ανεμομεικτών».

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, από το Συκούριο, μετά τη συζήτηση που είχε με παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό των τελευταίων ημερών, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας.

Ο κ. Κέλλας, αρχικά μετέβη στο πρώην δημαρχείο του Συκουρίου, όπου οι πληγέντες παραγωγοί υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και ενημερώθηκε για την ολοκληρωτική καταστροφή που σημειώθηκε στις αμυγδαλιές, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες, όπως ροδακινιές και βερικοκιές.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα και του μετέφερε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο δήμο Τεμπών, μαζί με το αίτημα των παραγωγών για εγκατάσταση δικτύου ανεμομεικτών στις καλλιέργειές τους.

Στη συζήτηση με τους αμυγδαλοπαραγωγούς στο δημοτικό κατάστημα Συκουρίου, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος και ο καθηγητής Δενδροκομίας Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, ενώ τοποθέτηση έκανε ο παραγωγός και μεταποιητής κ. Κώστας Λανάρας.

Ακολούθως, ο Χρ. Κέλλας, με τον Δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη, τους αντιδημάρχους κκ. Παναγιώτη Γκατζόγια, Θανάση Καραναστάση και Γιώργο Νικολάου καθώς και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Συκουρίου Μιχάλη Γκουντή, μετέβησαν σε καλλιέργειες του Συκουρίου και της Όσσας, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής.

Στην περιοχή βρισκόταν ήδη o προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Λιόντος και ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Καλφούντζος.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Συκούριο, ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα στεναχωρημένος από την εικόνα που αντίκρισα στις κατεστραμμένες καλλιέργειες του δήμου Τεμπών και την απογοήτευση που είδα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παραγωγών.

Επικοινώνησα με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Δούκα, τον οποίο και ενημέρωσα για την ολοκληρωτική καταστροφή και την απαίτηση των παραγωγών για άμεσες αποζημιώσεις.

Άκουσα με ενδιαφέρον την πρόταση για εγκατάσταση αντιπαγετικών συστημάτων με ανεμομείκτες, ώστε να προστατευτούν οι παραγωγές από τον παγετό. Θα αναζητήσουμε κάθε δυνατό τρόπο ικανοποίησης του παραπάνω αιτήματος.

Ολοκληρωτική καταστροφή από τον πρόσφατο παγετό σημειώθηκε και σε καλλιέργειες της Ελασσόνας, της Αγιάς, του Τυρνάβου και του Κιλελέρ. Θα βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές και τους παραγωγούς, προκειμένου να δρομολογηθούν οι λύσεις, που θα “κρατήσουν” τους αγρότες στα χωράφια τους και θα ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Προηγούμενο άρθρο Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. Λάρισας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Σοβαρές προτάσεις για τη γεωργία και όχι πυροτεχνήματα γιατί απλά κάνουν θόρυβο!