- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ενημέρωση από το παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ για τις αποζημιώσεις στον κλάδο

Δόθηκε νέα προθεσμία για τις αποζημιώσεις Γενάρη-Φλεβάρη για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Καλλιτεχνών. Η προθεσμία είναι μέχρι Δευτέρα 12 Απριλίου και αφορά όσους γράφτηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι 10 Γενάρη.
Η Κυβέρνηση χωρίς καμία τεκμηρίωση έβγαλε από την επιδότηση Γενάρη- Φλεβάρη άγνωστο αριθμό συναδέλφων , που μέχρι σήμερα έπαιρναν τα επιδόματα δηλωμένοι ως “μουσικοί του δρόμου”. Συνεχίζει την τακτική της να μη γνωρίζει ποιοί είναι αυτοί που δεν καλύπτονται απο τα ελλιπή μέτρα στήριξης, όταν την ίδια στιγμή ,γνωρίζει πολύ καλά, όταν είναι να κόψει δικαιούχους.
Ταυτόχρονα είναι προκλητικό το κυνήγι και τα πρόστιμα σε βάρος συναδέλφων μας που είτε για να συμπληρώσουν μεροκάματο είτε για να επικοινωνήσουν την τέχνη τους βγαίνουν και παίζουν στο δρόμο. Και είναι προκλητικό να κατηγορούνται και να στοχοποιούνται ως υπαίτιοι για την μετάδοση της πανδημίας από την ίδια κυβέρνηση που ετοιμάζεται να ανοίξει τον Τουρισμό ενώ τα κρούσματα ανεβαίνουν κατά χιλιάδες και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κατάρρευση εξαιτίας πολιτικών επιλογών.
Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Εργασίας ήταν πως «λόγω της μαζικής νόθευσης του Μητρώου» με αθρόες εγγραφές στην ειδικότητα «Μουσικοί του δρόμου» θα αποκλειστούν από την αποζημίωση Γενάρη Φλεβάρη όλοι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μετά τις 10 Γενάρη.
Πρέπει να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Στην ειδικότητα «Μουσικοί του δρόμου» γράφτηκαν πολλοί ενεργοί συνάδελφοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε κάποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Πρόκειται για κόσμο που ασκεί επαγγελματικά την δραστηριότητα του μουσικού και συμπληρώνει εισόδημα παίζοντας στο δρόμο.
Αυτή η κατάσταση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις ήδη πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι απαράδεκτοι εργασιακοί όροι στα μαγαζιά, η ραγδαία πτώση στα μεροκάματα έστρεψαν μεγάλο τμήμα των συναδέλφων όλο και πιο πολύ σε αυτό τον προσανατολισμό. Η παγίωση της ανασφάλιστης εργασίας από μεγάλους εργοδότες στις τουριστικές πιάτσες με τις πλάτες του κράτους και την ανυπαρξία ελέγχων, αποτελεί επίσης σοβαρό παράγοντα που ωθεί σε αυτή την κατεύθυνση αφού το ένσημο ήταν για αρκετούς ο σοβαρότερος λόγος να κυνηγούν την δουλειά στα μαγαζιά.
Για εμάς δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση πως αυτός ο κόσμος είναι μέρος του κλάδου και πρέπει να ενταχθεί στα μέτρα στήριξης.
Από την άλλη είναι ξεκάθαρο πως η ειδικότητα «Μουσικός του Δρόμου» δεν είναι επαγγελματική κατηγορία αλλά μπορεί να περιλάβει οποιονδήποτε βγαίνει στο δρόμο και παίζει. Σε αυτό δεν μπορεί να μπει κανένα κριτήριο διαχωρισμού του επαγγελματία από τον ερασιτέχνη γιατί απλά δεν υπάρχει
επάγγελμα.
Εμείς ζητάγαμε να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου στα μέτρα στήριξης, έχοντας ως κριτήριο καταρχήν τα 5 ένσημα μουσικού μέσα στο 2019. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα κάλυπτε την μεγάλη πλειονότητα του κλάδου, χωρίς την εμπλοκή του Μητρώου.
Απαιτούμε:
– Ένταξη όλων των εργαζόμενων του κλάδου στα μέτρα στήριξης
– Επέκταση της επιδότησης ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους της αποζημίωσης
– Να μην αποκλείονται οι επιδοτούμενοι άνεργοι από ΟΑΕΔ και όσοι αναγκάζονται να κάνουν άλλη δουλειά για επιβίωση.
– Να συνεχίσει η επιδότηση για όσο διάστημα οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρεάζουν αρνητικά την εργασία μας.
– Να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο κυνήγι σε βάρος συναδέλφων που παίζουν στο δρόμο. Να διαγραφούν τα πρόστιμα.
– Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των ανέργων και των εργαζόμενων, επιδοτούμενων ή μη, για όλο το διάστημα της πανδημίας. Να σταματήσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί από τις εισπρακτικές εταιρείες.
– Άνοιγμα των χώρων του Πολιτισμού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
Καλούμε κάθε συνάδελφο να πάρει θέση στον αγώνα που δίνουμε. Να παλέψουμε συλλογικά για το δικαίωμα μας στην ζωή, στην τέχνη, στην εργασία.