Ειδήσεις

Μάξιμος: Οι ζημιές στα Τέμπη αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΛΓΑ


«Οι πρόσφατες ζημιές από τον παγετό στον δήμο Τεμπών καλύπτονται πλήρως από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως με διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι οι εκτιμήσεις να “τρέξουν γρήγορα”, κι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με τη δημόσια διελκυστίνδα μεταξύ της διοίκησης του ΕΛΓΑ και του υποκαταστήματος Λάρισας για το οποίο έχω ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, ρωτώντας αν χρειάζεται ενίσχυση το υποκατάστημα. Ο πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι ο ΕΛΓΑ έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τις αποζημιώσεις, ωστόσο εγκαλεί το υποκατάστημα Λάρισας για καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις. Τα ΠΣΕΑ ’17 πληρώθηκαν με καθυστέρηση 4 χρόνων, ενώ ο περυσινός παγετός πληρώνεται αυτές τις μέρες, προκαλώντας εύλογες διαμαρτυρίες στους παραγωγούς». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό στις αμυγδαλοκαλλιέργειες της περιοχής.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, λαμβάνοντας τον λόγο από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τεμπών, κ. Γιώργο Κυρίτση, που συντόνισε τη συζήτηση, υπενθύμισε ότι «για πρώτη φορά μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση ο ΕΛΓΑ ενισχύθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του κρατικού προϋπολογισμού με 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον οι αποζημιώσεις καταβάλλονται εφάπαξ στο 100% και όχι σε δόσεις, όπως είχε καθιερωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

 

Η “μελέτη ΣΥΡΙΖΑ” εισηγείται αύξηση ασφαλίστρων

Αναφορικά με τις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, επισήμανε ότι «για να ενταχθούν νέοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι, να αποζημιώνονται ζημιές από αίτια που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται, θα πρέπει να υπάρξει αναλογιστική μελέτη. Αυτή θα δείξει και τι επιβάρυνση θα προκληθεί στα ασφάλιστρα. Κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχα ζητήσει από την τότε διοίκηση του ΕΛΓΑ, τον πρώην συνάδελφο Βασίλη Έξαρχο και τον αντιπρόεδρο Αργύρη Μποτό με αφορμή τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι να γίνει αναλογιστική μελέτη για επιπλέον ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, την ακαρπία κλπ. Δυστυχώς, με την αλλαγή της κυβέρνησης αυτή η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε». Μάλιστα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις» υπογράμμισε ότι «παρά τα κατά καιρούς λεγόμενα της αντιπολίτευσης, όπως αποδείχθηκε στη βουλή, δεν ξεκίνησε καμία αναλογιστική μελέτη επί ΣΥΡΙΖΑ! Η μόνη μελέτη που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε πρόσφατα είναι για τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ και όπως μαθαίνω εισηγείται οριζόντια αύξηση των ασφαλίστρων!».

Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «πολλά πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του ΕΛΓΑ, αλλά είναι λάθος να απαξιώνουμε τον Οργανισμό. Αν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ σε σχέση με τις παροχές του ήταν υψηλά θα έμπαιναν και οι ιδιώτες στον χώρο της αγροτικής ασφάλισης. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα και μην καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες ότι μπορούν να αποζημιώνονται για όλα χωρίς αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων».

 

Διαφωνίες τεχνοκρατών για αποτελεσματικότητα ανεμομεικτών

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «με δεδομένη την κλιματική αλλαγή πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπισή των συνεπειών της. Έγινε πολύς λόγος για την εγκατάσταση ανεμομεικτών. Όσο ήμουν στο υπουργείο δεν είχε κατατεθεί κάποιο τέτοιο αίτημα. Βεβαίως, έκτοτε έχουμε συχνά φαινόμενα καταστροφών από παγετό. Συζήτησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ το ενδεχόμενο πιλοτικής εφαρμογής ενεργητικής προστασίας με την τοποθέτηση συστοιχίας ανεμομεικτών στην περιοχή. Στο μέτρο 5.1 του ΠΑΑ δεν συμπεριλαμβάνεται η περιοχή μας και η αμυγδαλοκαλλιέργεια στις προβλέψεις για ανεμομείκτες. Αυτοί προορίζονται για τη δυτική και νότια Ελλάδα και μόνο για τα εσπεριδοειδή. Είδα απόψε και τη δημόσια, κάθετη διαφωνία των δυο καθηγητών, του κ. Νάνου και του κ. Παπαχατζή για την αποτελεσματικότητα των ανεμομεικτών στην περιοχή μας. Αυτή είναι μια συζήτηση τεχνοκρατών και εξειδικευμένων επιστημόνων, που θα κρίνουν αν η μείωση κατά δυο βαθμούς που επιφέρουν οι ανεμομείκτες είναι αρκετή για την προστασία των δένδρων στην περιοχή μας. Εκείνο που θέλω να πω είναι να προσέξουμε “μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι”. Μην τοποθετηθούν οι ανεμομείκτες και μετά μας λένε ότι δεν αποζημιώνουν ζημιές από τόσους βαθμούς παγετού και πάνω.

Όπως, επίσης, συζήτηση επιστημόνων, τεχνοκρατών είναι και η αναδιάρθρωση καλλιεργειών με ποικιλίες πιο ανθεκτικές στον παγετό. Χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να βρεθούν από το ΠΑΑ».

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρέτησε την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής της ψηφιακής μεταρρύθμισης στην εκτιμητική διαδικασία του ΕΛΓΑ, συμπληρώνοντας ότι «πιστεύω πως θα υπάρχει εξοικείωση όλων των εργαζομένων με τις νέες τεχνολογίες, γιατί ζητούμενο είναι οι γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις».

 

Προηγούμενο άρθρο 112 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Οικονομική στήριξη για την απώλεια της παραγωγής των οινοπαραγωγών των σεισμόπληκτων της Θεσσαλίας