Ειδήσεις

Κέλλας: Βάζουμε τέλος στις αθέμιτες πρακτικές, προστατεύουμε τους παραγωγούς


«Mε το παρόν νομοσχέδιο ο παραγωγός εξοφλείται εντός 30 ή 60 ημερών από τις συμφωνηθείσες ημερομηνίες παράδοσης για ευαλλοίωτα ή άλλα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα. Δεν είναι αποδεκτό ο επιχειρηματίας του σούπερ μάρκετ να διαθέτει τα προϊόντα μέσα σε 7-10 ημέρες, να εισπράττει μετρητοίς και να πληρώνει τον παραγωγό μετά από 6 ή 8 μήνες.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στην ομιλία του επί νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την απαγόρευση αθέμιτων πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, προσθέτοντας:

«Είναι πέραν πάσης λογικής οι μικρομεσαίοι παραγωγοί να δανείζουν-χρηματοδοτούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες ή ιδιοκτήτες σούπερμάρκετ για 6 και 8 μήνες!

Ο Νομός Λαρίσης συνιστά την “καρδιά” της αγροτικής παραγωγής και ξέρω πολύ καλά ότι, ο αγρότης που καλλιεργεί με μόχθο τη γη και ο κτηνοτρόφος που ταλαιπωρείται επί 24ώρου βάσεως στο μαντρί,βρίσκονται καθημερινά ευάλωτοι απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα, εμπόρους, μεσάζοντες, που αγοράζουν τα γεωργικά προϊόντα φθηνά επιβάλλοντας ταυτόχρονα περιορισμούς στον παραγωγό.

Με το παρόν νομοσχέδιο όλα αυτά τελειώνουν και απαγορεύονταιγια τους επιχειρηματίες η ακύρωση παραγγελιών χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, η μονομερής τροποποίηση όρων συμφωνιών, η απαίτηση πληρωμής για αλλοίωση ή καταστροφή προϊόντων, οι πράξεις εμπορικών αντιποίνων, η απαίτηση αποζημίωσης από τον προμηθευτή για εξέταση καταγγελιών καιη στυγνή εκμετάλλευση αγοράςπροϊόντων με “ανοιχτή” τιμή».

Παράταση εξειδικευμένων μέτρων στήριξης

Ο Λαρισαίος πολιτικός εστίασε σε διατάξεις, που αφορούν παρατάσεις εξειδικευμένων μέτρων στήριξης του αγροτικού κόσμου, σημειώνοντας ότι:

  • Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες παρατείνεται, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 και χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα, η δυνατότητα σύναψης δανείων και χρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000 ευρώ.
  • Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή ανέργους παρατείνεται, έως τέλος του έτους, η παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων, δίνοντας στον περιφερειάρχη τη δυνατότητα παραχώρησης αγροτικών ακινήτων που έμειναν αδιάθετα.
  • Παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 η θητεία των οργάνων διοίκησης αγροτικών συνεταιρισμών.
  • Δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου δακοκτονίας για το 2021.

Τιμωρία για τη «νοθεία» στη φέτα

Ο κ. Κέλλας ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για την πρόσφατη «νοθεία» φέτας που διαπιστώθηκε προ ολίγων εβδομάδων στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι δυσφημούνταιη Ελλάδα, οι υγιείς επαγγελματίες και το εξαιρετικό ΠΟΠ προϊόν μας.

Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα Υγείας

Ακόμη, ο Λαρισαίος ιατρός έστειλε από το βήμα της Βουλής μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα Υγείας, λέγοντας:

«Εύχομαι στους συναδέλφους ιατρούς και στο υγειονομικό προσωπικό όλου του κόσμου, χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη. Είναι η δεύτερη χρονιά που γιορτάζεται η συγκεκριμένη ημέρα εν μέσω πανδημίας και πιστεύω θα είναι η τελευταία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους που αγωνίζονται επί έναν και πλέον χρόνο κρατώντας την πατρίδα όρθια».

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ανάγκη για νέα ρύθμιση υπέρ των ακτημόνων της λίμνης Κάρλας της Λάρισας