Ραβασάκια μέσω της ΑΑΔΕ φαίνεται πως ετοιμάζεται να στείλει το Υπουργείο Οικονομικών προς εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες,που έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις μέσω των επτά φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών, προκειμένου να ξεκινήσει η επιστροφή των κρατικών δανείων από το 2022.
Αν είσαι δηλαδή ένας από τους εκατοντάδες επιχειρηματίες, που λόγω της πανδημίας βρέθηκε στο χείλος της χρεωκοπίας, αλλά το δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής σου έδωσε μία μικρή ανάσα και μία μικρή ελπίδα για την επιβίωση της επιχείρησής σου μετά την άρση της αναστολής της λειτουργίας της, πάρε τώρα ένα ραβασάκι και βάλ’ τα κάτω και ξανασκέψου το αν βγαίνουν τα νούμερα. Γιατί προϋπόθεση για να μπορέσουν να αποποπληρώσουν οι άνθρωποι το δάνειο είναι να πάρει μπρος η οικονομία και να αρχίσουν να δουλεύουν και να έχουν πραγματικά κέρδη, αλλά πρόγραμμα και σχέδιο για αυτό δεν νομίζω να περιλαμβάνει το ραβασάκι της ΑΑΔΕ.
Τα χρέη λόγω της πανδημίας έως τις 31/12/20 ήταν 7 δισ. ευρώ προς το δημόσιο και 10 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κανένα σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, τη στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της κοινωνίας και λαμβάνοντας υπόψιν τις συσσωρευμένες ασφυκτικές πιέσεις που υφίσταται, έχει εκπονήσει ένασχέδιο επούλωσης των πληγών που αφήνει πίσω της η πανδημία και επανεκκίνησης της οικονομίας με όρους βιωσιμότητας, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη 13 Απριλίου σε διαδικτυακή εκδήλωση, που θα προβληθεί στις 6μμ από το κανάλι του Αλέξη Τσίπρα στο youtube, τη σελίδα του στο facebookκαι από το syriza.gr.
Το σχέδιο που θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει τόσο μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, όσο και εργαλεία ρευστότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Επίσης, θα καταθέσει ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή ένα μόνιμο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, διαγραφή των τόκων και ρύθμιση της αρχικής οφειλής με κούρεμα, που μπορεί να φθάσει από 40% έως και 60%, με κριτήριο τις απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ το εναπομείναν χρέος μπορεί να ρυθμιστεί σε 120 δόσεις, με χαμηλό ή και μηδενικό επιτόκιο. Επίσης,για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μείωση του ΦΠΑ στο 6% για ένα εξάμηνο,μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και άλλα κοστολογημένα και απολύτως εφαρμόσιμα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και εξυγίανσης της οικονομίας.
Στον κόσμο που θεωρεί ότι, εκτός από τα βάρη που έχει ήδη σηκώσει και συνεχίζει να σηκώνει εξαιτίας της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον περιμένει ένα ζοφερό μέλλον μόνο με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα, σε αυτόν τον κόσμο χρειάζεται να φτάσει η πληροφορία ότι υπάρχει σχέδιο διαφυγής από το εφιαλτικό αυτό σενάριο. Δεν μπορούμε να αφεθούμε έρμαια της κυβέρνησης των «αρίστων».