Ειδήσεις

Μάξιμος: Ο απόδημος ελληνισμός η μεγάλη εθνική εφεδρεία!


«Όλοι θυμόμαστε το θρίλερ με τις εκλογές του 2000 και πόσο καθοριστική ήταν σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση η δυνατότητα των κομμάτων να μεταφέρουν με ναυλωμένα αεροπλάνα ομογενείς, αλλά και τα ερωτηματικά διαφάνειας για τα οικονομικά τους και τις δυνατότητές τους να οργανώνουν τέτοιες μετακινήσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισηγητική του παρέμβαση ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι «ο απόδημος ελληνισμός ήταν πάντοτε η μεγάλη εθνική εφεδρεία. Είναι η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, και γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες που ζουν. Πολλοί διατηρούν τα ήθη και τις παραδόσεις της πατρίδας εντονότερα απ’ ότι εμείς εδώ. Οι δεσμοί μαζί τους πρέπει να διατηρούνται ισχυροί. Κι αυτό μπορεί να το πετύχει η άμεση συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας. Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ανά πάσα στιγμή. Χωρίς αμφιβολία, μείζον στόχος είναι να διατηρήσουμε τη σχέση με τα τελευταία κύματα των μεταναστών μας, των παιδιών της κρίσης, που ξενιτεύτηκαν για να βρουν εργασία. Αυτούς τους θέλουμε όχι μόνον να ψηφίζουν, όχι μόνον να έχουν άμεσο λόγο για τα εσωτερικά πράγματα της χώρας, αλλά ει δυνατόν να επιστρέψουν στα πάτρια, να έλθουν οι περισσότεροι πάλι πίσω. Τους έχουμε ανάγκη γιατί αργοπεθαίνουμε ως χώρα δημογραφικά, και γιατί είναι άνθρωποι νέοι, με προσόντα, με ικανότητες, και μπορούν να προσφέρουν στην ανασυγκρότηση της οικονομίας».

 

Να ακουστούν οι απόδημοι

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι «για να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους συμπατριώτες μας εκτός των τειχών είναι αναγκαία η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. Γι’ αυτό και προσπάθειες στο παρελθόν, όπως το 2009, δεν ευδοκίμησαν. Η τελευταία, όμως, νομοθετική προσπάθεια του 2019 συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, αλλά και τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των αποδήμων για τις απαγορευτικές προϋποθέσεις συμμετοχής τους στις εκλογές.

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, μιλούμε, πάντα, για όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας και αν βρεθούν στην Ελλάδα την Κυριακή των εκλογών μπορούν να ψηφίσουν. Γι’ αυτούς συζητούμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς να υποβάλλονται στην ταλαιπωρία των μετακινήσεων».

Ωστόσο, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη σημείωσε ότι «η πρόδρομη συζήτηση που ξεκίνησε με την αναγγελία της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταθέσει την παρούσα πρόταση νόμου προοιωνίζει ότι δύσκολα θα προκύψει η απαραίτητη συναίνεση για την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3. Μακάρι να διαψευσθώ. Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να ακουστεί και πάλι στην αρμόδια επιτροπή της εθνικής αντιπροσωπείας η φωνή των αποδήμων και να διατυπωθούν καθαρά οι θέσεις των κομμάτων και ίσως στο μέλλον να υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις συναινέσεων και συγκλίσεων».

 

Προηγούμενο άρθρο Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα
Επόμενο άρθρο Δυο νέες υδρευτικές γεωτρήσεις στο Δήμο Κιλελέρ