Ειδήσεις

ΤΕΕ-ΚΔΘ: Μέτρα για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης


Πλέγμα μέτρων για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης στη Θεσσαλία κατέθεσε η διοίκηση του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε, σε ειδική συνεδρίαση, χθες, Τρίτη. Το ΤΕΕ-ΚΔΘ επανέλαβε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου, καθώς και των υδροηλεκτρικών έργων Μεσοχώρας και Συκιάς, ενώ παρουσίασε σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών για τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας.

Στη διαβούλευση μετείχαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΔΘ, Νίκος Παπαγεωργίου και το μέλος της Δ.Ε., δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος & Υδάτων του Τμήματος.

 

Αχελώος

«Το Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα, καθώς και συνέργειες μεταξύ των φορέων για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Θεσσαλία, τα επόμενα έτη. Η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου, καθώς και η λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών στα φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς αποτελούν κρίσιμα βήματα για τους υδατικούς πόρους της περιφέρειάς μας. Θα πρέπει, επίσης, όλοι μας, πολιτεία, φορείς, επιχειρηματίες, αγρότες, πολίτες να υιοθετήσουμε μέτρα και πολιτικές που διαφυλάσσουν το μέλλον του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαγεωργίου.

 

Ιεράρχηση έργων

«Το Περιφερειακό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην κλιματική κρίση που διανύουμε. Η ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου έχει πολλαπλά οφέλη για την Θεσσαλία προς την κατεύθυνση τόσο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όσο και του μετριασμού της. Παράλληλα, η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου ιεράρχησης των έργων ταμίευσης νερού με βάση κριτήρια που συμπεριλαμβάνουν την τρωτότητα των έργων στην κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητη. Μέτρα εξοικονόμησης νερού στην άρδευση και την ύδρευση θα στοχεύσουν στην ορθολογική διαχείριση της ζήτησης νερού στο υδατικό διαμέρισμα», τόνισε η κ.Τσιτσιφλή.

 

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΤΕΕ-ΚΔΘ:

  • Ολοκλήρωση των ημιτελών έργων στον Αχελώο, για παραγωγή «πράσινης» ενέργειας και παροχή νερού σε περιοχές με εξαντλημένους υπόγειους υδατικούς πόρους.
  • Λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας και του πολλαπλού σκοπού ΥΗΕ Συκιάς.
  • Επιτάχυνση διαδικασίας υλοποίησης μικρών υδροηλεκτρικών έργων.
  • Υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου αξιολόγησης και ιεράρχησης των έργων ταμίευσης με βάση κριτήρια όπως το κόστος, η ωριμότητα, το δυναμικό ταμίευσης, την τρωτότητά τους στην κλιματική αλλαγή, ώστε να ιεραρχηθούν τα έργα.
  • Εγκατάσταση περιφερειακού δικτύου παρακολούθησης της κατάστασης των υδατικών πόρων με έμφαση σε όσους έχουν χαρακτηριστεί ότι βρίσκονται σε «άγνωστη» κατάσταση και σε «κακή» κατάσταση,
  • Διερεύνηση χρησιμοποίησης εργαλείων αποτελεσματικής άρδευσης
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων από τις ΔΕΥΑ για την μείωση των απωλειών νερού στα δίκτυα ύδρευσης.
  • Ανάπτυξη βιοκλιματικών υποδομών σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και σε τουριστικές περιοχές.
  • Χρήση καινοτόμων και ενεργειακά φιλικών υλικών, για παλιά και νέα κτίρια, σε συνδυασμό με τη σεισμική ενίσχυση των κατασκευών.

 

Συνεργασία με ΤΕΕ για ενημέρωση-εκπαίδευση

Τέλος, το ΤΕΕ-ΚΔΘ προτείνει οι δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης στον τομέα των υδατικών πόρων, όπως επίσης και για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να οργανώνονται σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που αποτελεί τον θεσμοθετημένο τεχνικό και επιστημονικό σύμβουλο της πολιτείας.

 

Προηγούμενο άρθρο 101 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο 3 Μαϊου ανοίγει η εστίαση και από τις 10 γυμνάσια και δημοτικά