Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: Διεθνής η κατακραυγή για το τσιμεντάρισμα της Ακρόπολης


Ο βράχος της Ακρόπολης τσιμεντοστρώθηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, θάβοντας από κάτω «μέρος της κατανόησης του παρελθόντος μας», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο αρχιτέκτονας κ. Τάσος Τανούλας, επί σαράντα χρόνια επικεφαλής αποκατάστασης του μνημείου, παράλληλα δε «βιάζοντας» – κατά την ταπεινή μου γνώμη, γνώμη που τυχαίνει να συμμερίζονται πολλοί -αισθητικά το μνημείο. Ο σκοπός της παρέμβασης αυτής υποτίθεται πως ήταν η βελτίωση της προσβασιμότητας του χώρου για άτομα με αναπηρία. Μόνο που η κλίση της διαδρομής που τσιμεντοστρώθηκε είναι άνω του 14% σε ορισμένα σημεία, καθιστώντας το σημείο απρόσιτο για άτομα με αναπηρικά αμαξίδια. Ήδη μάλιστα συνέβη ένα ατύχημα στις 18 Απριλίου, καθώς ένας άντρας έπεσε από την αναπηρική καρέκλα του.

Όλες αυτές οι πληροφορίες παρουσιάζονται, μαζί με δηλώσεις της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ. Δέσποινας Κουτσούμπα, καθώς και του κ. Τανούλα, σε πρόσφατο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Libération» με τίτλο: «Η Ακρόπολη, τσιμενταρισμένη και παραμορφωμένη ομορφιά», ρεπορτάζ που συνέταξε ο Γάλλος δημοσιογράφος και εδώ και 12 χρόνια ανταποκριτής γαλλόφωνων εφημερίδων στην ΑθήναΦαμπιένΠεριέ και που έκανε τον γύρο του κόσμου. Επιπλέον, το ρεπορτάζ περιλαμβάνει δήλωση της Διευθύντριας της UNESCO,κ. Μέχτιλτ Ρέσλερ, ότι «ενημερώθηκε από τρίτα μέρη σχετικά με το έργο που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά».

Ποια ήταν η αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία; Έστειλε μία επιστολή 2.112 λέξεων με φανερά ενοχλημένο ύφοςστη γαλλική εφημερίδα για να τους μαλώσει για την «αναξιοπιστία» του ρεπορτάζ, αναφερόμενη απαξιώτικα τόσο στον ίδιο τον δημοσιογράφο όσο και στην κ. Κουτσούμπα και τον κ. Τανούλα. Φαίνεται πως η κ. Μενδώνη, όπως άλλωστε και εν γένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει συνηθίσει να θεωρεί τους δημοσιογράφους υπαλλήλους της, που θα αναμασήσουν πειθαρχημένα ό,τι υπαγορεύει το γραφείο Τύπου της. Φαίνεται νόμισε ότι και τα διεθνή ρεπορτάζ για τη χώρα λειτουργούν αντίστοιχα.

Όποιος τολμά να καταγγείλει ή απλά να δημοσιοποιήσει τις αυθαιρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, είτε είναι εγνωσμένου κύρους επιστήμονας, είτε είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, είτε είναι η «Libération», το Υπουργείο απαντά με εκτόξευση λάσπης, προσπαθώντας να πάρει τον ρόλο του θύματος που βάλλεται απόπαντού με fakenews. Έτσι, fakenews είναι η χρήση κομπρεσέρ για την απορροή των ομβρίων υδάτων στην Ακρόπολη, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες σε αρχαίο γλυπτό.Μάλλον το σχετικό βίντεο και η φωτογραφία που κυκλοφόρησαν θα είναικαι αυτά ψεύτικα.

Διεθνώς ρεζίλι, λοιπόν, ο τρόπος που μεταχειριζόμαστε την Ακρόπολη, διεθνώς ρεζίλι και η ωμή παρέμβαση στη διεθνούς κύρους γαλλική εφημερίδα, που συνιστά ωμή παρέμβαση στη δημοσιογραφία. Έτσι θα διεκδικήσουμε την επιστροφή των μαρμάρων της Ακρόπολης; Και να φανταστεί κανείς ότι η υπουργός ήθελε να βάλει και επιγραφή με το όνομά της πάνω στο βράχο για να θυμόμαστε τα έργα της. Η κ. Μενδώνη θα μείνει όντως στην ιστορία, όμως ο λόγος θα είναι το τσιμεντάρισμα της Ακρόπολης.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Δωρεάν ηλεκτρονικές συσκευές σε παιδιά τρίτεκνων οικογενειών
Επόμενο άρθρο Προλάβετε έως και την Παρασκευή 14 Μαϊου – Εκπτώσεις έως -70% στο Fashion City Outlet!