Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, επιχείρησε την Τετάρτη 12/05/21να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το νομοσχέδιο «για την Προστασία της Εργασίας» φέρνει μεταρρυθμίσεις υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων. Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ουσιαστικά επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι για κάθε αντεργατική διάταξη και να παραπλανήσει ανενδοίαστα την κοινή γνώμη.
Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά είναι ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα, που καταργεί το 8ωρο, μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει απλήρωτες υπερωρίες,καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη δυνατότητα δεκάωρης εργασίας και ακόμα περαιτέρω καταστρατήγησης του 8ωρου με ατομική σύμβαση, την οποία θα υπογράφει ο εργαζόμενος με τον εργοδότη χωρίς την εμπλοκή συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η νέα ρύθμιση για το δεκάωρο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα γίνεται υποτίθεται μόνο εφόσον στην επιχείρηση δεν υπάρχει σωματείο και δεν καλύπτεται από σύμβαση εργασίας, όμως,ο υπουργός, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τη δυνατότητα προστασίας του εργαζόμενου από νομικούς παραστάτες των εργατικών κέντρων ή της ΓΣΕΕ,απλά αρνήθηκε να απαντήσει.
Οι νόμιμεςυπερωρίες αυξάνονται κατακόρυφα στις 150 και η χορήγηση μειωμένης προσαύξησης για τους εργαζόμενους επεκτείνεται και άρα προκαλείται ξεκάθαρη μείωση αποδοχών. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν εύκολα και φτηνά να απασχολούν τους εργαζόμενους επιπλέον του ωραρίου τους, που θα φτάνει έως και τις 12 ώρες, με μισθούς πείνας, ενώ σχεδόν η πλειοψηφία των κλάδων της αποκαλούμενης νέας οικονομίας (κέντρα δεδομένων, αποθήκες, logistics, τομείς των διανομέων, τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης, υγειονομικές δραστηριότητες, παραϊατρικά επαγγέλματακ.α.) θα επιτρέπεται να απασχολούν το προσωπικό και την Κυριακή. Ακόμα, η υποχρέωση επαναπρόσληψης εργαζόμενου, στην περίπτωση που η απόλυση έχει κριθεί δικαστικά ως άκυρη, καταργείται. Η Επιθεώρηση Εργασίας θα γίνει Ανεξάρτητη Αρχή, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία της και τη στελέχωσή της.
Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο υπουργός μίλησε για την ανάγκη «ελαστικοποίησης» του χρόνου εργασίας. Μετά το μάζεμα της ελιάς, τώρα επικαλέστηκε και την ανάγκη κάποιων εργαζομένων ναέχουνμικρότεροωράριοή περισσότερες ημέρες άδειας, πχ. γονείς, φοιτητές κ.α. Η «ελαστικοποίηση», όμως, του χρόνου εργασίας στην πραγματικότητα σημαίνει ότι, μέσω των ατομικών συμβάσεων, ο εργαζόμενος θα γίνεται «λάστιχο». Ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζει ως ατομική πρωτοβουλία του εργαζόμενου το δικαίωμα να «αιτηθεί» ευελιξία στον χρόνο εργασίας, ενώ όλοι ξέρουν ποιος έχει το πάνω χέρι στις «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο κ. Χατζηδάκης ούτε κανείς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη νοιάζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Νοιάζονται μόνο για τα δικαιώματα των εργοδοτών. Αυτή είναι η ιδεολογία τους, αυτός είναι ο θεός που προσκυνάνε. Πιστεύουν ότι εργαζόμενοι πρέπει να λένε και ευχαριστώ που δουλεύουν για τους άξιους εργοδότες και να μη σηκώνουν κεφάλι.Ε, λοιπόν, όχι. Αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει. Έχουμε μπροστά μας μάχη. Μάχη όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και μαζί με τους εργαζόμενους, στους χώρους δουλειάς, στην κοινωνία, στους δρόμους, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες.