Στον αντίποδα των ζοφερών ημερών που ζούμε, με την κυβέρνηση της ΝΔ να νομοθετεί ξέφρενα ισοπεδώνοντας σαν οδοστρωτήρας κοινωνικά, εργασιακά και ατομικά δικαιώματα και επιχειρώντας να παραδώσει τα ηνία της οικονομίας σε μια χούφτα ιδιώτες, η ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης,που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα 17/05/21,αποτελεί μία όαση, ένα φως στο σκοτεινό τούνελ των πεπραγμένων της «αριστείας».
Πρόκειται για το «Σχέδιο Ελλάδα +», το οποίο βρίσκεταιστο πλαίσιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και θεσμούς, με στόχο η χώρα να γυρίσει σελίδα με ισχυρή οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και με κριτήρια τη διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία, την αποφυγήκάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, την αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας, την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας καιτη δυναμική μετασχηματισμού, βασίζεται σε πέντε άξονες: 1) Δίκαιη πράσινη μετάβαση, 2) Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, 3) Ψηφιακός μετασχηματισμός, 4) Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα, 5) Ανάπτυξη των Περιφερειών, των πόλεων και της υπαίθρου.
Σε αυτό το σχέδιο που αφορά το 99% της ελληνικής κοινωνίας, δε χωράνε αποκλεισμοί. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο για την εξυγίανση και την ενδυνάμωση όλων των τομέων, στους οποίους στηρίζεται η κοινωνία μας, όπως είναι η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, η εργασία, ηεπιχειρηματικότητα,η αγροτική ανάπτυξη, η παιδεία, ο πολιτισμός, η δημόσια διοίκηση,το περιβάλλον.
Το «Σχέδιο Ελλάδα +» παρατίθεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα syriza.gr.Εγώ θέλω να σταθώ σε μερικά μόνο σημεία του, ενδεικτικά. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται θα δει κανείς το Καθολικό Σύστημα Υποστήριξης του Παιδιού και κάθε εργαζόμενης και άνεργης μητέρας από τη γέννηση του παιδιού μέχρι την ενηλικίωση του. Θα δει τον Προσωπικό Βοηθό Αναπήρου. Θα δει τα Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα δει το Ολοκληρωμένο Μητρώο δημιουργών, καλλιτεχνών, τεχνικών και γενικά εργαζόμενων στον πολιτισμό. Θα δει τη δημιουργία 380 Κέντρων Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ). Θα δει ακόμα την ίδρυση Ταμείου Περιφερειακών και Τοπικών Αναπτυξιακών Σχεδίων με διακριτό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση Περιφερειών και δήμων. Στην ίδια κατεύθυνση προτείνεται και μια νέα στρατηγική για τον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής διαδικασίας της υπαίθρου, με στόχο τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την άρση των ανισοτήτων λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, όπως είναι η νησιωτικότητα ή η ορεινότητα περιοχών της χώρας μας.
Αντίθετα, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέθεσε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «με το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλά στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελιτ και με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς του πελατειακού κράτους, που έκανε γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Για αυτό άλλωστε και δε συζήτησε με κανέναν για ένα σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνταγματική της θητεία. Ούτε στη Βουλή με τα κόμματα, ούτε με τους φορείς, ούτε με την κοινωνία των πολιτών».
Ο Αλέξης Τσίπραςπρόκειται να προτείνει από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο δηλαδή του Κανονισμού της Βουλής, τη σύσταση Επιτροπής παρακολούθησης της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης. Γιατί η εναλλακτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψηςδεν διαφοροποιείται από το κυβερνητικό σχέδιο μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς τους όρους διαφάνειας με τους οποίους πιστεύει ότι αυτό πρέπει να εφαρμοστεί. Γιατί ως προς τις αντιλήψεις, τις αξίες και τις αρχές μας μάς χωρίζει ένας ωκεανός.