«Η Ευρώπη οφείλει να βρει τρόπους να αποκτήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προοπτική του οράματος μιας Ένωσης που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ιδρυτών της. Μια Ευρώπη, που δεν θα είναι μόνον μια οικονομική και γραφειοκρατική Ένωση, χωρίς πολιτισμικό στίγμα, όπου θα ανταγωνίζονται διαφορετικά ιδιοτελή συμφέροντα. Ούτε βεβαίως μια Ευρώπη εντός της οποίας θα συνυπάρχουν χώρες διαφορετικών ταχυτήτων ή θα υψωθούν νέα τείχη, όπως αυτά του ψυχρού πολέμου». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την προσφώνησή του στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, στη συνάντηση που είχαν μαζί του, με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, Μέλος της Ρωσικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η ΔΣΟ είναι ευγνωμονούσα στη Βουλή των Ελλήνων, που αποτελεί και την έδρα του διεθνούς θεσμού, για τη διαχρονική υποστήριξη που παρέχει στην ευόδωση των προσπαθειών μας», αναφέροντας μια σειρά δράσεων, όπως:
Α. Την έκδοση του τόμου των πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου κοινοβουλευτικού διαλόγου για τη «Συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή», που έλαβε χώρα στη Βηρυτό με πρωτοβουλία της ΔΣΟ και της Βουλής του Λιβάνου σε συνεργασία με την Αραβική Διακοινοβουλευτική Ένωση, με τη συμμετοχή εκπρόσωπων των 18 θρησκειών, ομολογιών και δογμάτων του Λιβάνου.
Β. Την έκδοση ειδικού τόμου με τίτλο: «Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας στον Κόσμο» σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, με αφορμή την παράνομη, ανιστόρητη και αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος.
Γ. Καθώς φέτος η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε στην απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, η ΔΣΟ τιμά αυτή την επέτειο με την έκδοση ενός Τόμου με θέμα: «Η διορθόδοξη παρουσία του Αγίου Όρους στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας (1430-1912)».
Ο ρόλος της Ρωσίας στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους
Ο Πρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε θερμά «τον διακεκριμένο συνάδελφο, μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ», και εξήρε το ρόλο της ΔΣΟ «που αγωνίζεται και συμβάλλει στην αξιοποίηση της ορθόδοξης πίστης αλλά και στην διαθρησκευτική συνεννόηση». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «με τον κ. Χαρακόπουλο που είναι μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου επί σειρά ετών και Γραμματέας της ΔΣΟ, έχουμε συζητήσει περισσότερες ιδέες και προτάσεις για την ενδυνάμωση αυτού του πράγματι επιτυχημένου θεσμού και της πετυχημένης αυτής συνεργασίας», ενώ δεσμεύτηκε ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο που έχω την τιμή να το εκφράζω αυτή τη στιγμή, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να κάνει περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση της τιμής και δόξας της ορθόδοξης πίστης αλλά και προς την κατεύθυνση της διαθρησκευτικής συνεννόησης, που είναι απαραίτητη στον σύγχρονο κόσμο και στην επίλυση των προβλημάτων».
Ο κ. Τασούλας αναφερθείς στις διμερές σχέσεις Ελλάδος και Ρωσίας χαρακτήρισε «ευτύχημα που ο κ. Γκαβρίλοφ βρίσκεται εδώ, αμέσως μετά την πετυχημένη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Σότσι, στο ιστορικό αυτό θέρετρο του Ευξείνου Πόντου, όπου επιβεβαιώθηκαν και διευρύνθηκαν οι σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία. Μία Ρωσία που δεν ξεχνάμε ότι έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, τα 200 χρόνια του οποίου φέτος γιορτάζουμε».
Ο κοινός ορθόδοξος πολιτισμός
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γ.Σ. της ΔΣΟ επισήμανε ότι «η ρωσική υποστήριξη για τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και ο κοινός μας αγώνας ενάντια στον ναζισμό, καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ρωσο-ελληνικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, οι κοινές μας πολιτιστικές αξίες και ο κοινός Ορθόδοξος πολιτισμός βοήθησαν τους λαούς μας να ξεπεράσουν δύσκολες δοκιμασίες, τη μνήμη των οποίων τιμούμε».
Ο κ. Γκαβρίλοφ υποστήριξε ότι «η ΔΣΟ εργάζεται για πάνω από είκοσι χρόνια για να χτίσει ένα νέο μοντέλο διεθνών σχέσεων με βάση την ισότητα, τον σεβασμό των εθνικών παραδόσεων και των πνευματικών αξιών. Είμαι βέβαιος, ότι οι χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως, προστατεύουν τα δικαιώματα των χριστιανών, μπορούν να προσφέρουν στον κόσμο μια αρμονική και ανθρώπινη πορεία ανάπτυξης».
Στην Έκθεση για το 1821
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, πριν τη συνάντηση με τον κ. Τασούλα, ξενάγησε τον Ρώσο συνάδελφό του στη λαμπρή Έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, και, στεκόμενος ιδιαίτερα στον πίνακα της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή που είχε στην τελική έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων η νίκη του συμμαχικού στόλου -Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων- επί των Οθωμανών.
Στην επίσκεψη στον Πρόεδρο της Βουλής συμμετείχαν και οι δύο σύμβουλοι της ΔΣΟ δρ. Κώστας Μυγδάλης και κ. Αλεξάντερ Φομένκο.