Ειδήσεις

Η Ακρόπολη της αρχαίας Φαρσάλου αναδεικνύεται με 940.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας


Την Ακρόπολη της αρχαίας Φαρσάλου συντηρεί, αποκαθιστά  και αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.  Ο Περιφερειάρχης  Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη  του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020  με προϋπολογισμό 940.000 ευρώ. Δικαιούχος και φορέας λειτουργίας  είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

«Σε  συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας  και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, επενδύουμε 940.000 ευρώ για τη συνέχιση των εργασιών στην Ακρόπολη της αρχαίας Φαρσάλου, έναν  αρχαιολογικό χώρο σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, που  αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Παρεμβαίνουμε στα δύο πλατώματα της Ακρόπολης, στερεώνουμε και συντηρούμε το αρχαίο  και το βυζαντινό τείχος και τις λιθόκτιστες δεξαμενές, βελτιώνουμε την προσβασιμότητα. Αναβαθμίζουμε τον  πολιτιστικό χάρτη της περιοχής, αυξάνουμε την επισκεψιμότητα, τονώνουμε την τοπική οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

«Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη

Ακρόπολης αρχαίας Φαρσάλου (β’ φάση)

Το ύψωμα Προφήτης-Ηλίας βρίσκεται στα νότια της πόλης των Φαρσάλων. Η κορυφή του χρησιμοποιήθηκε ως ακρόπολη καθ΄ όλη τη διάρκεια των αρχαίων και βυζαντινών χρόνων. Το ύψωμα αποτελείται από δύο πλατώματα, ανατολικό και δυτικό, με ένα στενό διάσελο ανάμεσά τους. Το αρχαίο τείχος είναι δομημένο με κυβόλιθους, ενώ το βυζαντινό με επαναχρησιμοποιημένους κυβόλιθους, αργές πέτρες και συνδετικό υλικό κονίαμα.

Στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο  2007-2013 υλοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των τειχών και των αρχαίων/βυζαντινών δεξαμενών της ακρόπολης στην περιοχή του διάσελου καθώς επίσης  και η  πρόσβαση προς το ανατολικό πλάτωμα. Στην παρούσα φάση  οι εργασίες θα συνεχιστούν στο ανατολικό και δυτικό πλάτωμα. Στο ανατολικό πλάτωμα το τείχος διατηρείται μόνο στη βόρεια πλευρά και πρόκειται κυρίως για  τείχος των βυζαντινών χρόνων. Στο δυτικό πλάτωμα διατηρείται εξίσου το αρχαίο και το βυζαντινό τείχος.

Θα υλοποιηθούν εργασίες αποψιλώσεων, καθαρισμών,  αποχωματώσεις, επιχωματώσεις, διαμορφώσεις και βελτίωση του υπάρχοντος πρασίνου. Θα πραγματοποιηθούν καθαιρέσεις, ανακτήσεις, αποκαταστάσεις, στερεώσεις και συντήρηση των λιθοδομών του τείχους καθώς και των υπαρχόντων βυζαντινών λιθόκτιστων δεξαμενών στα δύο πλατώματα της ακρόπολης.  Επιπλέον θα επεκταθούν, όπου επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους, οι διάδρομοι κίνησης των επισκεπτών κατά μήκος των τειχών, εσωτερικά και εξωτερικά και θα κατασκευαστούν ελαφρές περιφράξεις στις βυζαντινές δεξαμενές. Επίσης, θα γίνουν οι απαραίτητες μεταφορές κατά την πορεία και λήξη του έργου, η παραγωγή ενημερωτικών εντύπων και σε μορφή Braille, η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης, η σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση των εργασιών. Τέλος, θα συνταχθεί  μελέτη για την αποκατάσταση των πυλών και τη μεγάλη βυζαντινή δεξαμενή στο διάσελο της ακρόπολης.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Διαβατήριο ελευθερίας το πιστοποιητικό για τον covid-19
Επόμενο άρθρο Νέος ακτινολογικός εξοπλισμός στο ΓΝΛ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ