- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: αρωγός ανάπτυξης και βιωσιμότητας

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει δυναμικά την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδιασμού διευρύνοντας τη διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021 – 2025, προβλέπονται επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου διανομής αλλά και επενδύσεις σε καινοτόμες εφαρμογές που ευνοούν την πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση.

Η Εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, έχει συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου, την αυξανόμενη διείσδυση που ανέρχεται σήμερα στο 67,5 % του πληθυσμού της Θεσσαλίας και τους προοδευτικά αυξανόμενους όγκους διανομής.

Κατά το διάστημα 2017-2020 από τη χρήση του φυσικού αερίου, η μείωση σε ρύπους  για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανήλθε σε:

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ υποστήριξε τον Δήμο Λαρισαίων στη διαμόρφωση του Πάρκου «Τζένης Καρέζη» στη Νέα Πολιτεία Λάρισας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον αναμορφωμένο χώρο, σηματοδοτώντας το θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο αυτής της δράσης.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, όπως ανέφερε: «Η στρατηγική της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης που θέτουν στο επίκεντρο την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ μετουσιώνονται σε πράξη τόσο με την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Εταιρείας όσο και με πρωτοβουλίες που οδηγούν στη διαφύλαξη και την εύλογη διαχείριση των πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ανακηρύξει το 2021 ως έτος του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, εντάσσοντας στο Πρόγραμμά μας, την κατασκευή και ανάπλαση χώρων πρασίνου, οι οποίοι θα ωφελήσουν σημαντικό μέρος του πληθυσμού σε Θεσσαλονίκη και  Θεσσαλία, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονίσω ότι το φυσικό αέριο αναδεικνύει τη δυναμική του καθώς αποτελεί το κυρίαρχο μεταβατικό καύσιμο για την απαλλαγή του άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με την υλοποίηση της αναπτυξιακής μας στρατηγικής καλλιεργούνται συνθήκες ανάπτυξης και μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς συντελούμε έμπρακτα στην εξοικονόμηση πόρων και στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Σήμερα, ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας και με αίσθημα ευθύνης χτίζουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Απόστολο Καλογιάννη για τη άριστη και αποδοτική συνεργασία στο πλαίσιο δράσεων που αποβαίνουν προς όφελος της κοινωνίας.Ευχαριστώ επίσης τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, με τους οποίους έχουμε εδραιώσει μια αμφίδρομη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια για την ασφαλή διανομή φυσικού αερίου. Τέλος το προσωπικό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την μέχρι τώρα πορεία μας».

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός ανέφερε:

«Βρισκόμαστε εδώ σε ένα έργο ανθρώπινο, που υλοποιείται μέσα στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και αποτελεί μια έμπρακτη συνεισφορά για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ζωής των πολιτών.

Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί στις περιβαλλοντικές επιδόσεις του τόπου συμπληρώνοντας τη δράση που προέρχεται από τη αποτελεσματική συνεργασία με την Εταιρεία Διανομής Αερίου για την υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με αυτό τον τρόπο προσφέρονται κίνητρα στους πολίτες να μεταβούν στη χρήση του φυσικού αερίου, μειώνοντας το κόστος θέρμανσης και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι τέτοια έργα όπως το «Πάρκο Τζένης Καρέζη», θα πρέπει να τα φυλάσσουμε και να τα συντηρούμε, ώστε να μπορούμε να τα απολαμβάνονται και στο μέλλον. Σας ευχαριστώ πολύ, ευχαριστούμε την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τη δημοτική αρχή».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης επεσήμανε:

«Ευχαριστώ τους προσκεκλημένους που βρίσκονται σήμερα εδώ, σε αυτή τη συμβολική εκδήλωση σε ένα όμορφο πλέον τόπο πρασίνου που αναδεικνύει το αίσθημα της γειτονιάς και προάγει την περιβαλλοντική συνείδηση. Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσω, πως αυτή μας η προσπάθεια βρήκε συνεργάτες, βρήκε συνοδοιπόρους, την ΕΔΑ ΘΕΣΣ που αποδέχθηκε το αίτημά μας και υποστήριξε την υλοποίηση αυτού του πάρκου. Θα ήθελα να πω δυο λόγια για το φυσικό αέριο. Η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα στη χρήση φυσικού αερίου. Το 77% των κατοίκων και το σύνολο των δημοτικών κτιρίων και σχολείων της πόλης τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η πόλη της Λάρισας, ονοματίζεται ως πόλη του Φυσικού Αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω την άριστη συνεργασία που διατηρούμε κατά την εκτέλεση των έργων κατασκευής του δικτύου διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Εταιρεία για να αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, έτσι ώστε η διείσδυσηνα φτάσει ακόμα και στο 100% του πληθυσμού. Ευχαριστώ για ακόμη μια φορά την ΕΔΑ ΘΕΣΣκαι ευελπιστώ μελλοντικά στην υλοποίηση νέων έργων με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο».

Με στόχο την αποδέσμευση προστιθέμενης αξίας, ηΕΔΑ ΘΕΣΣ διατηρεί συνεχή διάλογο διευρύνοντας τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές και επενδύει σε δράσεις που ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.