Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο θόρυβος από τα υποκριτικά μπράβο και τα χειροκροτήματα του πρωθυπουργού προς τουςγιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ και «άρχισαν τα όργανα». Πριν από λίγες μέρες, σε ημερίδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για την Υγεία, είπε επί λέξει: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας. Πρέπει να βρει νέους τρόπους, νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στο καλύτερο δυνατό κόστος». Δεν διδάχτηκε τίποτα,λοιπόν, από την πανδημία ο κ.Μητσοτάκης. Τη στιγμή αυτή τα δημόσιανοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά συνεχίζουν τη μάχη,με 75% και 74% πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ CovidΑθήνας και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, μόλις την περασμένη εβδομάδα και μετους διαδρόμους των νοσοκομείων γεμάτους με ράντζα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκατοντάδες άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις, τις οποίες παραμέλησαν λόγω της πανδημίας και λόγω της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία-Covid.
Δεν πρόλαβαν δηλαδή οι τραγικοί δείκτες κρουσμάτων, εισαγωγών και θνησιμότητας λόγω Covid-19 να δείξουν τα πρώτα δειλά σημάδια ύφεσης και ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του τρίβουν τα χέρια τους, καθώς ετοιμάζονται να βάλουν τους ιδιώτες – και – μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ο νόμος 1397/1983, που προβλέπει ρητά πως το ΕΣΥ αποτελείται αποκλειστικά από δημόσιες δομές, είναι «ενιαίο, αποκεντρωμένο και οργανώνεται με ευθύνη του κράτους» δεν τους προβληματίζει, γιατί σου λέει «έχω το μαχαίρι έχω το και το πεπόνι».
«Σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα: Πώς μπορεί να μειωθεί η δαπάνη – μαμούθ των Ελλήνων για την Υγεία» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, οικοδεσπότη της ημερίδας, τίτλο τον οποίο κλήθηκε να υπερασπιστεί ο πλέον ευνοούμενος από μια τέτοια σύμπραξη πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Το βασικό του επιχείρημα συνοψίζεται λίγο πολύ στο ότι αντί η Πολιτεία να εξασφαλίσει ποιοτικότερη, καθολική και δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας, ας κάνουν όλοι από ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για να πληρώνουν λιγότερα από αυτά που τελικά έτσι κι αλλιώς αναγκάζονται να πληρώνουν με άμεσες ιδιωτικές πληρωμέςή μέσω ιδιωτικής ασφάλισης.
Βέβαια, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών θεώρησαν σχετικό και άξιο να αναφέρουν ότι οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία σήμερα είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. – και συγκεκριμένα στο 5% αντί για τουλάχιστον στο 7%του ΑΕΠ – ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, δηλαδή όλα όσα ξοδεύουν οι πολίτες για φάρμακα, εξετάσεις κ.λ.π., είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε..Υπάρχει δε και ένα άλλο ποσοστό, πολύ ενδιαφέρον και αυτό: το 10% των Ελλήνων αποφεύγει για οικονομικούς λόγους να λάβει απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας, τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ε.Ε. το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει το 2%.
Και φυσικά, σε κανένα σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού δεν ακούστηκε κάποια δέσμευση για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις εκτιμώνται σε περίπου 15.000 σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε 6.000 σε γιατρούς. Αντίθετα, ξεστόμισε ότι του φαίνεται αδιανόητο «να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 ή 30 χιλιομέτρων μεταξύ τους». Μπορεί δηλαδή να διανοηθείο κ. Μητσοτάκης και του φαίνεται απολύτως φυσικό οι ασθενείς στην επαρχία να μετακινούνται έως και 60 χιλιόμετρα για ναβρουν νοσοκομείο. Φαίνεται μάλλον θα θεωρεί ότι οι πολίτες που ζουν στην επαρχία έχουν πιο γερή κράση.
Οι ήρωες, λοιπόν, με τις «λευκές μπλούζες»,αυτοί που σε βάρος των ψυχοσωματικών τους αντοχών κράτησαν και κρατούν όρθιο το ΕΣΥ μέσα στην πανδημία, τώρα απαξιώνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίοςαντί να φροντίσει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ετοιμάζεται να παραδώσειμέρος του στον ιδιωτικότομέα.Όπως δήλωσε ευθέως ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, αυτό αποτελεί για εμάς, για τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές Υγείας και για την κοινωνίααιτία πολέμου.Ως εδώ και μη παρέκει.