«Θα ήθελα να εκφράσω, διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων των μελών της Επιτροπής, την ικανοποίησή μου για τη σύλληψη του φυγόποινου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παπά. Μ’ αυτήν κλείνει το αιματοβαμμένο κεφάλαιο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης που ταλαιπώρησε την πατρίδα και τη δημοκρατία μας. Χρέος, όμως, όλων μας είναι να αντλήσουμε διδάγματα από την επανεμφάνιση τέτοιων ολοκληρωτικών ιδεολογιών σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον ναζισμό και τον φασισμό». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην εισαγωγική του παρέμβαση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που προΐσταται, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας μας και η αντιμετώπιση αρνητικών όψεων της παγκοσμιοποίησης, όπως η δυνατότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που σκανδαλίζουν τον κόσμο, εμφανίζοντας ανήμπορη την πολιτική και αδύναμη τη δικαιοσύνη, μπορεί να αποτρέψουν τη δημιουργία των συνθηκών επανεμφάνισης στο μέλλον ναζιστικών μορφωμάτων, αντίγραφων της Χρυσής Αυγής. Νομίζω, λοιπόν, ότι το σχέδιο νόμου που καλούμαστε να συζητήσουμε σήμερα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Αναμφίβολα, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, που έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τα εμπόδια του χρόνου και του χώρου, σε ένα περιβάλλον εμβάθυνσης της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας αλλά και των κάθε φύσεως συναλλαγών μεταξύ των πολιτών όλου του κόσμου, έχουν επιφέρει και μια σειρά αρνητικών συνεπειών. Οι παράνομες δραστηριότητες εμφανίζονται με νέες μορφές, όπως και οι τρόποι για την κάλυψη αυτών των δραστηριοτήτων και των κερδών τους. Οι δυνατότητες για συγκάλυψη των ιχνών μέσω μιας συνεχούς μεταφοράς ύποπτων κεφαλαίων, προερχόμενων από εγκληματικές και παράνομες δραστηριότητες, δημιουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο ατιμώρητης παρανομίας.
Συχνά πυκνά τατελευταία χρόνιαβλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες σκανδαλώδεις υποθέσεις με διεθνείς διαστάσεις.Αυτή η πραγματικότητα συνιστά πλήγμα για την αξία της δικαιοσύνης αλλά και την αρχή της δημοκρατίας, ιδιαίτερα για έναν χώρο, όπως η Ευρώπη, που θεωρείται, και είναι, προπύργιο της διαφάνειας, των δημοκρατικών διαδικασιών και της ισχύος του δικαίου. Η Ευρώπη, όμως, για να παραμείνει Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υφίστανται μαύρες τρύπες μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές στις οικονομικές συναλλαγές, όπου παράνομες δραστηριότητες ξεπλένουν τη λεία των εγκληματικών τους πράξεων.Ταυτόχρονα, οφείλουμε να εξαλείψουμε και το απαράδεκτο, αλλά δυστυχώς διαδεδομένο, φαινόμενο της δωροδοκίας, που καταργεί στην πράξη τη χρηστή λειτουργία της ευνομούμενης πολιτείας, του κράτους δικαίου».
Εγκλήματα μέσω Διαδικτύου
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επισήμανε την ανάγκη μέτρων για τηναντιμετώπιση εγκληματικών δραστηριοτήτων μέσω του διαδικτύου. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ευστόχως ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην παιδική πορνογραφία και τις αδίστακτες μεθόδους με τις οποίες επιχειρούν διάφοροι νοσηροί εγκέφαλοι να αποπλανήσουν ανήλικα παιδιά. Πρόκειται για ένα ειδεχθές έγκλημα, το οποίο, δυστυχώς, όπως προκύπτει από τις συνεχείς σχετικές ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, βαίνει αυξανόμενο και συνιστά πραγματική απειλή για την κοινωνία μας. Εδώ πρέπει να είμαστε αμείλικτοι. Ο πέλεκυς του νόμου πρέπει να πέφτει βαρύς επί των κεφαλών όσων για οποιονδήποτε λόγο εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις. Η πολιτεία οφείλει να προστατέψει τα παιδιά από κάθε κακόβουλη ενέργεια. Το διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι μια ζούγκλα χωρίς κανόνες, όπου διεστραμμένα τέρατα καραδοκούν να καταστρέψουν αθώες ψυχές. Και βεβαίως, το διαδίκτυο πρέπει να θωρακιστεί από κάθε είδους ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν ζημία είτε σε πρόσωπα, είτε σε επιχειρήσεις ή ακόμη και στο εθνικό συμφέρον. Ευελπιστούμε ότι η ΕΕ θα ολοκληρώσει ένα αμιγώς ευρωπαϊκό σύστημα κυβερνοασφάλειας, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τελεσίδικα κάθε εγκληματική ή παράνομη ενέργεια, είτε αυτή προέρχεται από το εσωτερικό των κρατών-μελών, είτε εκπορεύεται από το εξωτερικό».