Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που έρχεται προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, έλαβε τον λόγο η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας και μέλος της επιτροπής Άννα Βαγενά.
Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησής της:
Κυρία υπουργέ, θα ήθελα στην αρχή της τοποθέτησής μου να αναφερθώ στον Γιάννη Αντετοκούμπο, επειδή είμαστε επιτροπή Παιδείας, αλλά παράλληλα και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θέλω να εκφράσω από αυτή μου εδώ τη θέση τη μεγάλη ευγνωμοσύνη, χαρά και συγκίνηση που νιώθω για την τιμή που έκανε στην πατρίδα μας, την Ελλάδα,αυτό το παιδί μεταναστών, που ήρθε στον τόπο μας και μεγάλωσε εδώ. Και θα ήθελα να πω πως, σαν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτό το παιδί,θα πρέπει να επισπευσθεί επιτέλους η διαδικασία απονομής της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών.
Ξέρετε, υπάρχουν παιδιά που περιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια – παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, που μετέχουν της ελληνικής παιδείας και που άρα είναι Έλληνες – περιμένουν τέσσερα χρόνια και καμιά φορά παραπάνω για αυτή την πολυπόθητη ιθαγένεια.Ξέρετε κάτι; Μπορεί να υπάρχουν και άλλα μεγάλα ταλέντα ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά και στο μέλλον μπορεί να δοξάσουν και αυτά την Ελλάδα διεθνώς και να τρέχουμε τότε να τους αποδώσουμε την ιθαγένεια. Αυτό είναι μεγάλη υποκρισία.
Θα σας θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2015 ήρθε στη Βουλή προς ψήφιση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο νόμος για την ελληνική ιθαγένεια, ένας νόμος-τομή που έδινε τη δυνατότητα σε παιδιά μεταναστών, όπως ο Γιάννης Αντετοκούμπο και τα αδέρφια του, να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Το επίμαχο, λοιπόν, άρθρο καταψηφίστηκε τότε από 84 βουλευτές, ανάμεσα σε αυτούς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Σοφία Βούλτεψη, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η Νίκη Κεραμέως, ο Βασίλης Κικίλιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη και άλλα επιφανή στελέχη της κυβερνώσας σήμερα παράταξης. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι χειροκροτούν τον Γιάννη Αντετοκούμπο και επιχειρούν να καπηλευτούν την επιτυχία του, ενώ το 2015 καταψήφισαν το άρθρο που του έδινε τη δυνατότητα να θεωρείται Έλληνας. Αυτό νομίζω ότι δείχνει μία τεράστια υποκρισία και, δυστυχώς, η υποκρισία περισσεύει στην παράταξή σας.
Θα ήθελα, ακόμη, να τονίσω ότι θα πρέπει επιτέλους να δώσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα. Κατά την περίοδο 2016-2019, είχαμε εγγεγραμμένα 12.852 προσφυγόπουλα σε τάξεις υποδοχής, σε ΔΙΕΠ και σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης.Στις 10/12/19, η Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, κ. Γκίκα, ανακοίνωσε 7.500 εγγεγραμμένους μαθητές, ενώ από τότε το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει κανένα άλλο στοιχείο. Πόσα παιδιά είναι εγγεγραμμένα; Πόσα από αυτά φοιτούνε; Πόσα παιδιά έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους;Φέτος δεν έχετε ανακοινώσει απολύτως τίποτα. Και είναι λογικό να μην ανακοινώνετε απολύτως τίποτα, γιατί δεν κάνετε απολύτως τίποτα.Προσλάβατε αναπληρωτές για να διδάξουν στις δομές όπου δεν υπήρχε καμιά υποδομή internet και tablet για να παρακολουθήσουν οι μαθητές, με αποτέλεσμα να μετακινήσετε αρκετούς από τους εκπαιδευτικούς σε άλλους χώρους.
Εν ολίγοις, τα παιδιά των προσφύγων παραμένουν παντελώς αδίδακτα για πάνω από έναν χρόνο.Και σε αυτά τα παιδιά οφείλουμε, όπως και στα παιδιά των μεταναστών. Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Και είναι υποκρισία να τα δοξάζουμε μόνο όταν πετυχαίνουν κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, όπως ο Γιάννης Αντετοκούμπο.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας για το οποίο συζητάμε σήμερα, καθώς έχουν ειπωθεί όλα από συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τον λόγο πριν από εμένα, θα ήθελα να αναφερθώ μόνο στο θέμα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Θα ήθελα συγκεκριμένα να εστιάσω στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, για όλους τους λόγους στους οποίους αναφέρθηκε νωρίτερα διεξοδικά η συνάδελφος κ. ΜπέτυΣκούφα, αλλά επίσης και γιατί γνωρίζω καλά πως πάρα πολλά νέα παιδιά από τη Θεσσαλία, την Περιφέρειά μου, φοιτούν σε αυτή την Ακαδημία. Δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς για ποιο λόγο παύεται η λειτουργία αυτών των ακαδημιών. Ήδη, από τις 28/06/21, όταν αναμενόταν να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, είχα απευθύνει επιστολή προς την υπουργό Παιδείας συγκεκριμένα για την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Δεν πήρα απάντηση.Όμως, κυρία υπουργέ, θα ήθελα και πάλι να σας πω πως πρέπει να επανεξετάσετε το ζήτημα. Αν μη τι άλλο προς το παρόν, δεν πρέπει να καταργηθούν αυτές οι ακαδημίες, τουλάχιστον μέχρις ότου η εκκλησιαστική εκπαίδευση ενσωματωθεί στα πανεπιστήμια.
Σας ευχαριστώ πολύ.