Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η τελετή απενεργοποίησης του ΝΑΤΟϊκού Τμήματος Υποστήριξης Ελλάδος SD-G Λάρισας που εδρεύει στον Τύρναβο.
Στην τελετή μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος και του Ύμνου του ΝΑΤΟ ο διοικητής του, αντισμήναρχος κ. Σωτήριος Χρυσέλης παρόντος του εκπροσώπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Τόπη και του διοικητή JFCNP SG, συνταγματάρχη κ. Λουίτζι Μποντίνι, αναφέρθηκε στην παρουσία της μονάδας του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα τονίζοντας ότι: «Το Support Detachment Greece (sdg), ήταν μία από τις δύο ΝΑΤΟϊκές μονάδες, μαζί με το CIS GROUP Greece, που απέμειναν σε λειτουργία μέσα στο στρατόπεδο «Σχοινά», μετά την απενεργοποίηση του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Ευρώπης, στις 30 Σεπτεμβρίου 2004, σύμφωνα με την τότε νέα δομή του ΝΑΤΟ. Το SDG ενεργοποιήθηκε σύμφωνα με την απόφαση της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, MC 500, της 13ης Ιουλίου 2004, ως παράρτημα του Support Group της Διακλαδικής Συμμαχικής Δύναμης Νεαπόλεως».
«Το SDG, παρόλο που αποτελούνταν από μόλις 12 οργανικές θέσεις, παρείχε υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας σε όλες τις ΝΑΤΟϊκές μονάδες στην Ελλάδα. Υπό τις διαταγές του διοικητού της Διακλαδικής Συμμαχικής Δύναμης Νεαπόλεως, αρμοδίως εκπροσωπούμενου, και με βάση τη διαταγή του επιτελάρχη της Διακλαδικής Συμμαχικής Δύναμης Νεαπόλεως, το SDG κάλυπτε ευθέως τις απαιτήσεις για ΝΑΤΟϊκή Διοικητική Μέριμνα, όλων των ΝΑΤΟϊκών διεθνών σχηματισμών και εμμέσως των ΝΑΤΟϊκών Πολυεθνικών Σχηματισμών. Το SDG ήταν η μοναδική ΝΑΤΟϊκή μονάδα στην Ελλάδα με εξουσία και -ικανότητα να φέρει εις πέρας τέτοια αποστολή».
«Ως διάδοχος λοιπόν ενός Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου, όπως το JCSC, το SDG μετέφερε την εμπειρία της παροχής υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας για μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Αν και αντιμετώπιζε δυσκολίες που προέκυπταν λόγω της γεωγραφικής απόστασής του από το προϊστάμενο στρατηγείο της Νεαπόλεως, το SDG, χωρίς να αφήσει το γεγονός αυτό να αποτελέσει εμπόδιο, πέτυχε να λειτουργεί καθημερινά κι απρόσκοπτα. Η πολύτιμη συνεχής υποστήριξη, σε επίπεδο επικοινωνιών και πληροφορικής, από το CIS Group Greece, συνετέλεσε στην επίτευξη του έργου αυτού. Σε κάθε περίπτωση, η γεωγραφική του θέση, στη Λάρισα, στο κέντρο της Ελλάδος, διευκόλυνε την επικοινωνία και την πρόσβαση από και προς όλες τις Υποστηριζόμενες Μονάδες. Εξαιτίας αυτού, το SDG υποστήριζε επίσης συγκεκριμένες λειτουργίες των Νατοϊκών Επιχειρήσεων στα Βαλκάνια».
«Επιπρόσθετα, η απενεργοποίηση του SDG σηματοδοτεί την αποχώρηση και της τελευταίας ΝΑΤΟϊκής οντότητας από το στρατόπεδο Σχοινά. Το ελληνικό στρατόπεδο «Σχοινά» φιλοξενούσε ΝΑΤΟϊκούς σχηματισμούς από το Σεπτέμβριο του 1999, όταν ενεργοποιήθηκε το Διακλαδικό Συμμαχικό Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης. Στις 31 Οκτωβρίου 2010, η ΝΑΤΟϊκή σημαία θα υποσταλεί».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του διοικητή εκ μέρους της Διακλαδικής Δύναμης Νεαπόλεως συνταγματάρχη Λουίτζι Μποντίνι αλλά και ο χαιρετισμός του υποστρατήγου κ. Κωνσταντίνου Τόπη, ο οποίος με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ευχαρίστησε τον αντισμήναρχο κ. Χρυσέλη, τον συνταγματάρχη κ. Μποντίνι αλλά και όλο το προσωπικό του ΝΑΤΟϊκού Τμήματος Υποστήριξης Ελλάδος για την άριστη εκτέλεση της αποστολής του.
Τέλος, ευχαρίστησε τα μέλη όλων των ΝΑΤΟϊκών αποστολών στην Ελλάδα για την άψογη συνεργασία τους και την εκτίμητη συμβολή τους στην άριστη επίτευξη αυτής της αποστολής.
Ακολούθησε η επίδοση ΝΑΤΟϊκών σημαιών από τον διοικητή του SD-G στον διοικητή του JFCNP HSG και η παράδοση κλειδιού των ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου «Σχοινά» από τον διοικητή του SD-G στον εκπρόσωπο του ΥΠΕΘΑ.