Ειδήσεις

Μάξιμος: Κοινές δράσεις των Ορθοδόξων για το μέλλον της Ευρώπης


????????????????????????????????????

«Την τρέχουσα περίοδο η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας έρχεται αντιμέτωπη με τρεις μορφές προκλήσεων: η πρώτη πρόκληση αφορά τη δημόσια υγεία και την απειλή της πανδημίας, η δεύτερη είναι πολιτική και σχετίζεται με το ζήτημα της προσβολής θρησκευτικών μνημείων δια της μετατροπής του καθεστώτος τους, όπως έκανε η τουρκική κυβέρνηση στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας και, τέλος, η τρίτη πρόκληση εκτυλίσσεται στο θεσμικό επίπεδο και αφορά τη διαχείριση του Μέλλοντος της Ευρώπης». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κλείνοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, που διεξήχθη 22 έως 25 Ιουλίου στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στον απολογισμό του αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των δράσεων του διεθνούς θεσμού, όπως η εκστρατεία ενημέρωσης για την αυθαίρετη και ανιστόρητη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, καθώς και η προστασία όλων των χριστιανικών μνημείων, η προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής από τις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και του φονταμενταλισμού. Εκτενή αναφορά έκανε στην ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς θεσμούς επί κοινών αρχών και αξιών, όπως είναι η Διεθνής Ένωση Καθολικών Νομοθετών, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, η Μουσουλμανική Λίγκα και ο Οργανισμός των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα του μέλλοντος της Ευρώπης, που αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των συνέδρων, ο επικεφαλής της ΔΣΟ παρουσίασε τον προγραμματισμό της Οργάνωσης με σειρά δράσεων για το επόμενο διάστημα, ο οποίος και εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες.

Αναφερόμενος στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ υπό την κοινή προεδρία των θεσμικών της οργάνων έχει συστήσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων των πολιτών των κρατών μελών της και για την προβολή δράσεων που αφορούν τη γενικότερη προβληματική περί του Μέλλοντος της Ευρώπης. Φυσικά, θα ήταν απρόσφορος ένας τέτοιος διάλογος αν περιοριζόταν αποκλειστικά στο Μέλλον του ενωσιακού οικοδομήματος των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Αντίθετα, στη ΔΣΟ θεωρούμε ότι το Μέλλον της Ευρώπης είναι υπόθεση όχι μόνο του συνόλου των 47 Ευρωπαϊκών Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά ακόμη και του υπόλοιπου κόσμου.

Εξάλλου, η Οργάνωσή μας πρώτη από όλους τους διεθνείς κοινοβουλευτικούς θεσμούς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των οργάνων της ΕΕ, το 2019, όταν αρχικά πήρε την απόφαση να εκκινήσει ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης. Είχαμε ανταλλάξει τότε αλληλογραφία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Sassoli, δια των οποίων δηλώσαμε την διαθεσιμότητά μας για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Εμείς, λοιπόν, θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τη φωνή του κοινοβουλευτικού χώρου και να τοποθετηθούμε δημόσια για ζητήματα τόσο σημαντικά όσο το μέλλον της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας. Αξιοποιώντας τα χρήσιμα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ στους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών, μέσα από την πολύγλωσση πλατφόρμα, θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε σειρά εκδηλώσεων για το Μέλλον της Ευρώπης. Σε αυτές τις εκδηλώσεις θα επιχειρήσουμε να δώσουμε βήμα στους Διεθνείς Κοινοβουλευτικούς Θεσμούς, αλλά και στους εκπροσώπους των Εκκλησιών, ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους για το Μέλλον της ΕΕ και εν γένει για το Μέλλον της Ευρώπης. Τον Απρίλιο του 2022, λοιπόν, επιδιώκουμε να διοργανώσουμε στην Ελλάδα μια συνάντηση εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για το Μέλλον της Ευρώπης».

 

Προηγούμενο άρθρο 55 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Οι αστυνομικοί είναι τα παιδιά όλων των Ελλήνων